Machteld Hoeflake - Everything is Possible
Rabo U25 Cup
Jumping Amsterdam 2016
© DigiShots
Machteld Hoeflake - Everything is Possible Rabo U25 Cup Jumping Amsterdam 2016 © DigiShots Leanjo de Koster

Machteld Hoeflakes Grand Prix-merrie Eva (20) met pensioen: “Na de prijsuitreiking moest ik even slikken”

Dressuur

In 2013 kwam de destijds 12-jarige merrie Everything is Possible (v. Ehrentanz I) bij Machteld Hoeflake terecht. Hoeflake was toen net doorgestroomd naar de U25 met Paso Doble (v. Krack C) en met Everything is Possible (roepnaam: Eva), had ze er een tweede paard bij waar ze voorin mee kon rijden.

Advertisement

“We hebben een hoop meegemaakt samen. We hebben hele mooie wedstrijden mogen rijden in het buitenland, waaronder Biarritz, Lier en Deauville. Daarnaast hebben we op Jumping Amsterdam gereden en werden opgenomen in het kader U25, onder leiding van Wim Ernes. Dat was een ontzettend leerzame periode waar ik nog regelmatig aan terug denk”, vertelt Machteld Hoeflake.

Grand Prix

Eva werd opgeleid door Marlies van Baalen en toen de merrie naar Hoeflake verhuisde, kregen ze tijdelijk begeleiding van Coby. “Ik leste al bij Edward Gal. Dus toen Coby me op weg had geholpen, ben ik met hem verdergegaan.”

Na hun zeer succesvolle U25 periode maakte de combinatie de overstap naar de Grand Prix. “Als ik het me goed herinner hebben we eerst een paar Inter II proeven gereden, voordat we die overstap daadwerkelijk maakten. Onze hoogste Grand Prix-score was 68%. Dat klinkt misschien niet voor iedereen als een monsterscore, maar voor mij was het dat wel”, vertelt ze bescheiden.

Laatste wedstrijd

“Grand Prix is niet zomaar iets. Het vraagt veel van de paarden en ze moeten er echt voor willen gaan. Eva heeft er nu nog echt plezier in, maar dat moet ook zo blijven. De laatste wedstrijd heb ik daarom bewust Inter II gereden in plaats van Grand Prix. Ik wilde onze laatste wedstrijd samen als prettig ervaren. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn paard. Je weet dat dit de laatste wedstrijd wordt, dus dan kun je er maar beter plezier in hebben. De Inter II proef ligt ons goed en daar gaan we net iets makkelijker doorheen dan de Grand Prix.”

“Ondanks haar 20-jarige leeftijd was ze fris, had er zin in en het gas stond open. Toen we de baan uitgingen had ik het gevoel dat het goed is geweest zo. Maar toch, ondanks dat ik besloten had niet te gaan huilen, had ik het na de prijsuitreiking wel even moeilijk. Je weet dat dit de laatste keer was, dat de wedstrijdcarrière van Eva klaar is.”

Opvolgers

Maar Hoeflake heeft genoeg opvolgers. “Dit wordt een nieuwe fase. Ik hoop dat ik de dingen die ik heb geleerd nu kan gaan toepassen op de jonge aanwas. Ik heb bijvoorbeeld een 10-jarige bordeaux merrie die ik binnenkort in de Lichte Tour wil uitbrengen. Daarnaast hebben we een aantal 6-jarigen, waaronder twee NRPS-goedgekeurde hengsten.”

Pensioen

En Eva? Haar werk wordt de komende tijd rustig afgebouwd. “Ze is natuurlijk een super mooie merrie, heeft het heel goed gedaan in de sport en heeft goede papieren. Mijn ouders en ik fokken ook, dus misschien dat we nog een veulen van haar mogen verwelkomen.”