Elly en Evidante in een eerdere Inter 2-proef in 2021.
Elly en Evidante in een eerdere Inter 2-proef in 2021. Eigen foto

Elly Olivier met eigen gefokte merrie naar de Grand Prix: “Ik loop met vleugeltjes!”

Algemeen

“Ik loop met vleugeltjes”, zegt Elly Olivier als ze net klaar is met lesgeven in de ochtend. De dressuuramazone uit Noordbeemster is nog steeds trots en dolgelukkig. Met haar paard Evidante (Jazz x Rex Magna) haalde ze afgelopen weekend een startbewijs voor de Grand Prix binnen. De combinatie scoorde namelijk bijna 62 procent in de Inter 2 op wedstrijd in Aalsmeer. 

Advertisement

Droom

Elly loopt naar een rustige plek in de Passage Hoeve. “Dit is zo’n mijpaal”, zegt ze. Aan haar opgewekte stem, merk je direct het enthousiasme. “18 jaar geleden ben ik begonnen met fokken, en toen was mijn droom om een Grand Prix-paard te fokken. Die droom is nu, na een lange weg, uitgekomen. Evidante heb ik zelf gefokt en zadelmak gemaakt. Ze heeft de predicaten SPORT,  IBOP, STER en PROK, en is dus een ELITE-merrie. Ik ben er meerdere keren kringkampioen en regiokampioen mee geworden.”

Gewaagde keuze

Evidante is dus een Jazz maal Rex Magna. Een gewaagde keuze, weet ook Elly. “Er kwam vaak een fokker naar mijn veulentjes kijken. Na het derde veulentje uit mijn merrie Kadante zei hij: ‘je moet naar Jazz toe, dat kun jij!’ Daar moest ik wel even over nadenken. Maar omdat het karakter van mijn andere veulens uit deze moeder ook heel goed was, wilde ik de gok wagen. Het heeft geweldig uitgepakt. Evidante is helemaal niet schrikkerig. Je moet haar wel met respect behandelen. Dan wil ze zeker voor je werken. Ze is gehoorzaam en scoort goede cijfers in de series. De eners en tweeërs zijn foutloos. De stap is goed en ze heeft aanleg voor de passage. Ze mist alleen de houding bergop, maar daar werken we aan. Net als dat de piaffe nog wat lastig is, maar die vind ik al enorm verbeterd.”

Wijntje op de dubbele winst

Het was een drukke dag, afgelopen weekend, voor Elly in de Beemster. “Vooraf was ik niet echt bezig met het behalen van de Grand Prix. Ik wilde de focus houden. Van oefening naar oefening rijden. Ik probeer namelijk heel technisch te rijden. Maar daarna kwam de vreugde. Ik was héél blij. Ik sloeg natuurlijk wel een kreet en stak een arm in de lucht toen ik mijn score met Evidante te horen kreeg. Maar ik kon nog niet aan de champagne. Met mijn andere paard Jilenar (Bordeaux x Welthit 2) reed ik later op de dag nog de kür op muziek. Die wonnen we nog met 68,8 procent. Daarna heb ik er natuurlijk wel een lekker wijntje op gedronken! Geweldig.” 

Volgende doel

En nu wil Elly door. Op naar het volgende doel. “Natuurlijk moet en kan het nog beter, dat weet ik. Daarom blijven we nog even op dit niveau rijden. We krijgen 5’en voor de piaffe, daar moeten we mee aan de slag. Dan kunnen we hopelijk over een halfjaartje daadwerkelijk Grand Prix gaan rijden. Ik denk altijd maar één stap vooruit, ik vlieg niet snel door de klasse heen. Ik wil dat alles bevestigd wordt. Mijn volgende doel is dan om Jilenar ook klaar te maken voor de Grand Prix. Het zou geweldig zijn als dat ook lukt.”

Bron: De Hoefslag

Fot: Bart Wagter