Afbeelding

Maureen Mooren: “Met Kaliber begonnen aan het echte werk”

Dressuur

Eind 2019 kocht Maureen Mooren de destijds 4-jarige Kaliber (v. Ampere) om de overstap van de pony’s naar de paarden te maken. Na een lange weg met letterlijk vallen en opstaan heeft de combinatie een stijgende lijn te pakken en beginnen ze elkaar steeds meer te begrijpen. Afgelopen weekend schreven ze de klasse M1 op naam in de Peelbergen, waar ze een score van 75% neerzetten. 

Advertisement

Gelijk verkocht

Toen mijn moeder en ik zijn advertentie tegenkwamen wisten we gelijk dat dit hem was en na het proefrijden waren we gelijk verkocht. Hij had een hele aparte uitstraling wat ons gelijk aansprak”, steekt Mooren van wal. De amazone besloot hem over te nemen van Astrid Langenberg en na de castratie arriveerde hij op stal. “Op dit moment was hij licht ingereden, maar was hij nog heel groen”.

Groen op groen

Mooren kwam net van het Z2 bij de pony’s. “Het was echt andere koek want het was groen op groen. Het echte werk. Het opleiden van Kareltje ging letterlijk met vallen en opstaan. Afgelopen augustus ben ik nog heel hard van hem afgevallen met een hersenschudding als gevolg, hierdoor heb ik er wel een paar weken uitgelegen en was het plezier in het rijden helemaal weg”. Sinds 2013 traint Mooren bij Stephanie Peters, die haar nu ook begeleidt met haar paard. “Ze heeft mij met mijn pony succesvol naar het Z2 geholpen en ook zij zag gelijk wat in Kareltje. Na het ongeluk heeft ze ons helemaal mee terug naar de basis genomen en ben ik gaan werken aan mijn handen. Hierdoor is het plezier en vertrouwen weer helemaal terug, waar ik haar heel dankbaar voor ben. Ze haalt het beste in ons naar boven”.

Toekomst

Het harde werk van de afgelopen maanden werd volgens de amazone dubbel en dwars beloond in de Peelbergen. “Kaliber is een heel fijn paard. Hij is niet gemeen en heel werkwillig, maar sommige dingen blijven gewoon lastig. In het algemeen is het belangrijk dat hij de tijd krijgt die hij nodig heeft, maar als ik kijk naar de hogere oefeningen die hij makkelijk uitvoert, denk ik dat dit helemaal goed komt. Ik hoop dat we de stijgende lijn vast blijven houden en dat we samen een mooie toekomst tegemoet gaan”.

Geen spijt

Ondanks de tegenslagen heeft Mooren geen moment spijt gehad van het besluit om een jong paard te kopen. “Ik ben me wel een tijdje af gaan vragen waar ik het allemaal voor deed, maar ik heb wel heel veel geleerd van het opleiden van een jong paard. Ondanks dat het niet altijd even makkelijk was. De komende tijd wil ik het M1 en het M2 goed uitrijden om vervolgens zo snel mogelijk naar het Z toe te werken. Ons ultieme doel is natuurlijk de Subtop en hoger, de potentie is er in ieder geval wel”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Michèle Fotografie