Afbeelding

Quinty Terlouw: “Heel trots dat we het ZZ-Licht bereikt hebben”

Dressuur

Als 11-jarig meisje met alleen manege-ervaring viel Quinty Terlouw acht jaar geleden op slag voor de toen 3-jarige Tjomme. Ondanks dat zowel pony als amazone geen ervaring hadden, reden ze met gemak het ene na het andere winstpunt bij elkaar. Ondertussen start de combinatie ZZ-licht tussen de paarden en gaan ze voor het hoogst haalbare.

Advertisement

Bomproef

“Toen we Tjomme voor het eerst op een foto zagen waren we gelijk weg van hem en hebben we hem gekocht”, steekt de amazone van wal. “Ik heb hem samen met mijn destijds 12-jarige zus ingereden, wat niet altijd volgens plan ging. Toen hij net drie maanden onder het zadel was, zaten we er al achterstevoren op. Hierdoor is Tjomme nu super bomproef en kan iedereen zo met hem wegrijden”, legt Terlouw lachend uit.

Maximale

Ondanks dat de zusjes vanaf het eerste moment alles met de pony konden, hadden ze niet het idee ver te kunnen komen in de sport. “We reden allebei op de manege en waren een beetje aan het rondhobbelen. Na een tijdje begonnen we met proefjes rijden op de manege, waar we de smaak te pakken kregen. Samen met Tjomme gingen we voor het ‘echie’ starten en dachten we na elke uitgereden klassen dat we bijna bij het maximale waren, maar het ging steeds beter waardoor we nu in het ZZ-licht zijn beland”.

Samen leren

De E-pony wordt uigebracht tussen de paarden. “Veel mensen zeiden dat het geen goede pony was en dat we het Z nooit zouden halen. We hebben samen alles moeten leren en de laatste jaren weet ik dat Tjomme het gewoon supergoed doet. In de ring wil hij heel graag voor mij werken en doet hij alles voor me, ondanks dat hij sommige dingen heel moeilijk vindt. Hij heeft geen uitblinkende gangen, maar hij pakt het zo goed aan dat de proeven hem makkelijk afgaan”.

Piaffe en passage

Momenteel traint de combinatie door voor het ZZ-Zwaar. “We zijn bezig met de piourettes en om hem meer gedragen te krijgen. Ook zijn we bezig met piaffe en passage, wat hij echt heel goed doet”. De amazone is heel trots op de weg van niks naar het ZZ-Licht. “Tjomme en ik hebben een hele goede band en kunnen alles samen. We hebben dit gewoon samen bereikt, daar ben ik heel blij mee. Ik zou het heel tof vinden als we het ZZ-Zwaar in kunnen, maar ik weet dat het heel moeilijk gaat worden. We zijn al zo ver gekomen, dus dit zou ook wel heel vet zijn”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Quintje Visser