Afbeelding

David Derksen: “Het doel om het Z te bereiken is behaald”

Dressuur

Toen David Derksen het aanbod kreeg om Hester Emelwerth (v. Power and Paint) te rijden, twijfelde hij geen moment en pakte hij die kans met beide handen aan. Gelijk vanaf het begin wilde hij al het beste uit de pony halen en eenmaal tussen de paarden werd de combinatie alsmaar fanatieker. Ondanks dat de merrie niet volledig inzetbaar is voor de sport vanwege haar veulens, maakte de combinatie onlangs hun Z1-debuut.

Advertisement

Sterke band

“Ik heb Witje (red. roepnaam) zadelmak gemaakt voor Monica Groothuis”, steekt de ruiter van wal. “Vanaf het begin vond ik het al een hele leuke en opvallende pony. Monica heeft er zelf een hele speciale band mee, omdat de moeder van Witje Monica’s allereerste pony is. Doordat zij zo’n sterke band hebben, heb ik er alles aan gedaan om het beste uit de pony te halen, omdat dat succes voor ons beide heel leuk is”.

Leuker doel

Volgens Derksen ging het beleren van Witje volgens het boekje. “Ze deed altijd haar best en pakte heel snel dingen op. Het rem, gas en stuur snapte ze gelijk en ze deed alles met goede bedoelingen. Toen het rijden steeds beter ging zijn we de wedstrijden op gaan pakken en hebben we, terwijl Witje drachtig was van haar tweede veulen, de Felix Cup gewonnen in de klasse B. Hierna hebben we het rijden op een laag pitje gezet, totdat ze vorig jaar haar veulen kwijtraakte en we besloten om de sport weer op te pakken. We wilden kijken hoever we zouden komen en we hoopten in het M2 haar sportpredicaat te behalen, maar het Z1 was toch een leuker doel; en dat is gelukt”. 

Sport

Ondanks dat de pony tussen de paarden gestart wordt, doet ze niet onder aan haar grotere concurrenten in de ring. “Het is een voordeel dat ze heel constant haar proeven kan lopen. Ze is geen bewegingswonder, maar omdat ze heel constant is en de oefeningen goed beheerst, haalt ze netjes haar scores. In het Z werd dit iets lastiger, vooral tussen de paarden, maar ze behaalde wel prima haar punten. Natuurlijk kan ze het niet altijd opnemen tegen de paarden die uitbundig bewegen en ook niet alle jury’s houden van die pony’s. Maar het was altijd mijn doel om juist alsnog mijn beste beentje voor te zetten en alsnog de punten te halen die ik wilde, ik maakte er een soort van sport van voor mezelf”, lacht de ruiter.

Positief verrast

Omdat de merrie vooral ingezet wordt voor de fokkerij, vindt Derksen het des te leuker dat het Z nu bereikt is. “Ik had niet verwacht dat we zo fanatiek de sport in konden, maar we vonden het zonde om haar een jaar stil te zetten. Mijn doel was het Z1 dus daar zijn we voor gegaan, en dat is gelukt. Het heeft me zeker positief verrast”.

Momenteel is de merrie weer met zwangerschapsverlof. “Ik hoop dat ze weer gezonde veulens op de wereld gaat zetten, want ze heeft al hele leuke nakomelingen”, sluit hij enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Monica Groothuis