Afbeelding

Dubbelslag voor Wenda Welten in Z1: “Mega sprongen gemaakt”

Dressuur

Wenda Welten en de 6-jarige Kalypso Dancer (v. Lord leatherdale) waren vandaag onoverwinnelijk in het Z1 in Udenhout. De combinatie scoorde tweemaal 63% wat zorgde voor twee eerste prijzen. 

Advertisement

Vroeg uit de veren

“De eerste proef was zeker naar tevredenheid”, begint de amazone te vertellen. Ze heeft de merrie nu een jaar onder het zadel. “Toen ze bij mij kwam kon ze eigenlijk niks, dus we zijn in een jaar tijd van groen naar dit niveau gegroeid. Afgelopen zomer hebben we een paar keer op M-niveau gereden en momenteel rijden we wedstrijden in het Z1. Het was vroeg uit de veren vanmorgen, maar ik ben heel tevreden. De eerste proef voelde ze heel fijn aan, bij de tweede proef merkte ik wel dat haar energie een beetje op was en dat ze moe werd. Dan wordt het wel lastig, dus daar moeten we echt kilometers voor maken”.

Sportpredicaat

De merrie staat bij Welten om uiteindelijk haar sportpredicaat te behalen. “Het doel is om uiteindelijk met haar te kunnen fokken. Voor nu staat het op de planning dat we nog een paar keer Z1 starten en dan in het voorjaar de overstap te maken naar het Z2”.

Vliegende wissels

“Als je de overstap maakt naar het Z komen er natuurlijk het galopappuyement en de vliegende wissels bij, daar moeten we nog even aandacht aan besteden. Maar als ik terugkijk op dat ze binnen een jaar naar het Z is gereden, voorzie ik hier ook niet veel problemen in. Ik denk dat ze dit goed gaat oppakken als ik dit wat bewuster mee ga nemen in de training, dat is wel het doel in ieder geval”.

Positief

De combinatie kreeg meerdere achten op het protocol. “Het halthouden, halstrekken en de uitgestrekte draf gingen heel goed. Voor de rest had ik heel veel zevens, dat waren wel de positieve dingen”, legt ze uit. “Kalypso heeft heel veel go, maar ze vindt het nog wel eens moeilijk om achter te sluiten en een zelfhouding aan te nemen. Ze mag iets meer op eigen benen en meer dragen, maar ze is pas zes jaar en het gaat relatief al snel. Thuis heb ik het goed voor elkaar, maar op wedstrijd vindt ze de entourage soms nog best eng. Het is een kwestie van kilometers maken en lekker doortrainen. Gezien waar ze vandaan komt en hoe ze toen liep, gaat het echt al een stuk beter”.

Vertrouwen

De amazone kijkt positief terug op het afgelopen jaar. “Ze liep helemaal op de voorhand op de kop, daar is nu amper wat van terug te zien. Ze heeft hele grote sprongen gemaakt. Ik merk wel dat ze iets onzeker wordt in de binnenbak en dat ze nog weinig wedstrijden gelopen heeft, maar ik verwacht dat dit makkelijker gaat worden in het outdoorseizoen. Het is een hele lieve merrie, maar ze heeft wel een stukje vertrouwen nodig”, sluit Welten af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Eefje van Griensven-Marinus