Afbeelding
Foto: Focused Fotografie

Gayle Bosch en Inter1-paard Eowyn na vijf jaar herenigd: “De cirkel is weer rond”

Dressuur

Toen Gayle Bosch destijds op de 3-jarige Eowyn (v. Ampere) stapte, viel ze op slag voor de jonge merrie. Samen trainden ze door tot de Zware Tour, totdat uiteindelijk het besluit gemaakt werd om de Ampere-dochter te verkopen naar het buitenland. Nadat de merrie meerdere keren van stal is gewisseld kreeg de familie Van Nifterick plotseling te vraag wat ze ervan zou vinden om haar terug te kopen. 

Advertisement

Geen ervaring

“Eowyn is gefokt door de familie van Nifterick, die een ruiter voor haar zochten. Zodoende ben ik haar gaan rijden”, blikt de amazone terug. “In het begin was het echt geen bijzonder paard, maar hoe ouder ze werd hoe specialer ze werd. We zijn alle klassen samen doorgevlogen, ondanks dat ik eigenlijk maar een beetje rondstuurde en niet veel ervaring had. Toen ze zeven was heb ik haar Lichte Tour gestart en eenmaal in de Inter1 waren er opeens veel mensen geïnteresseerd in haar”.

Gevaarlijk

Uiteindelijk werd er besloten om de merrie te verkopen. “Voor mij was dat natuurlijk heel moeilijk, want Eowyn is echt mijn once-in-a-lifetime-paard, maar ik begreep het wel. In die situatie had ik hetzelfde gedaan. Ze is verkocht naar de Zweedse amazone Linnea, maar het bleek dat iedereen geld over de rug van het paard wilde verdienen. Zelfs hun trainster zei dat Eowyn niet bij Linnea paste, waardoor ze een tijdje in België werd gestald. Twee jaar nadat ze verkocht was stuurde Linnea me zelf een berichtje, waarin stond dat Eowyn bij Helgstrand stond en dat ze gevaarlijk was”.

Tumor

Bosch herkende dat totaal niet in de merrie. “Dat is totaal niet Eowyn, dat is het liefste paard dat er is. Ik stelde voor om haar bij mij te brengen zodat ik erop kon om te bewijzen dat ze echt lief kon zijn. Zelf wilde ze eerste de dierenarts laten komen, die uiteindelijk ontdekte dat ze een tumor op haar eierstokken had. Die hebben ze laten verwijderen en vervolgens is Linnea helemaal opnieuw begonnen met opleiden”. Uiteindelijk nam een Zweedse Grand Prix-amazone de teugels van de merrie over. “Ze is een paar keer Inter2 gestart, daarna is ze weer terug naar Linnea gegaan”.

Bijzondere vraag

Uiteindelijk bleek dat er toch wel een klik was tussen Linnea en de merrie. “We hebben heel goed contact gehouden en twee weken geleden kreeg ik een berichtje over dat ze zich meer wil focussen op haar bedrijf. Ze zocht een nieuw ruiter voor Eowyn en vroeg de familie Van Nifterick haar terug wilde kopen. We hadden geen groot budget, maar omdat ze wilde voorkomen dat het paard steeds weer verkocht werd, mochten we haar voor een symbolisch bedrag terugkopen”.

Besef

Bosch vervolgt: “Ik geloofde het echt niet. Ik was helemaal flabbergasted en vond het heel gek dat het echt ging gebeuren. Nadat alle keuringen en transporten geregeld waren en ze hier op stal arriveerde, kwam het besef pas echt. Ik had niet verwacht dat ik haar nog een keer zou zien, al helemaal niet dat ze terug zou komen. Het was toevallig dat de familie van Nifterick net op zoek was naar een nieuw paard voor hun zoon, het had zo moeten zijn. De cirkel is rond, ze is weer terug. Mijn doel is om nog een keer Lichte Tour met haar te starten en de Grand Prix zou ook heel gaaf zijn. Ze kan alles, dus het zou echt een droom zijn die uitkomt”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Focussed.nl