Afbeelding

Elisa de Jong: “Het eerste jaar was zeker niet makkelijk”

Springen

Tien jaar geleden kwam Elisa de Jong terecht bij de destijds 3-jarige Ekarla (v. Up to Date). Ondanks dat zowel paard en amazone allebei nog groen waren, was de klik er gelijk en twijfelde de amazone geen moment om de merrie te kopen. Na een weg met vallen en opstaan hebben ze elkaar helemaal gevonden en werken ze toe naar De Jong haar grote droom: Internationaal rijden.

Advertisement

Niet makkelijk

“Haar toenmalige eigenaren zeiden dat ze zadelmak was, maar nadat ik afstapte kreeg ik te horen dat ze er nog nooit iemand op hadden gezien”, steekt de amazone lachend van wal. “Ze was superbraaf, maar het eerste jaar was niet gemakkelijk. Het was mijn eerste paard nadat ik de overstap vanaf de pony’s maakte. We hebben best wel eens ruzie gehad en ik heb zeker wel eens gedacht dat het beter was om haar te verkopen. De match was er niet gelijk, want ik ging van een makkelijke pony naar een heet springpaard. Met veel begeleiding en doorzettingsvermogen zijn we gekomen waar we nu zijn en is het een superleuk paard geworden. Ekarla heeft een goed karakter en ze is goudeerlijk”.

Begrijpen

Na een jaar trainen kreeg de combinatie de stijgende lijn te pakken. “Ik begon mijn paard steeds beter te begrijpen en mijn paard begon mij steeds beter te begrijpen. Op een gegeven moment ontdekte ik haar knopjes en toen ze zes jaar was begonnen we wat serieuzer te springen. Ondertussen zijn we heel druk bezig in de eventing en trainen we, ondanks de lockdown, lekker verder. We rijden op L-niveau en hadden de overstap al kunnen maken, maar dat is niet gelukt vanwege de lockdown”.

Beste maatje

“Ekarla wil er in de cross altijd voor gaan. Ze gaat altijd voor me door het vuur. We hebben aan het begin een keer een ongelukje gehad in de cross waarbij we op een hindernis zijn beland, hierdoor zijn we allebei wat onzeker geworden. Door heel veel trainen, haar nog beter te gaan begrijpen en de ruimte te geven, heb ik gemerkt dat ze altijd voor mij probeert door te gaan. Ookal maak ik wel eens een foutje. Ik kan nu echt lezen en schrijven met haar, ze is echt mijn allerbeste maatje”.

Proberen

De amazone had niet verwacht dat ze dit met de merrie zou kunnen. “Het blijft heel bijzonder dat we dit nu doen. In de eerste instantie wilde ik helemaal geen eventing starten, maar hoog in de springsport rijden. Desondanks wilden we wat anders proberen en zo is dit op ons pad gekomen. Na onze eerste crossclinic van Jordy van Wilken was ik gekocht en kwam ik erachter dat Ekarla het heel goed oppakte. Ik ben meer en meer gaan proberen en ze deed alles met twee hoeven in haar neus”.

Opvolger

Ondertussen lest de combinatie twee keer per maand bij Hanneke Held. “Als alles het toelaat, zou ik heel graag internationaal op 1*-niveau willen starten. Voor nu willen we graag een veulentje met haar fokken, dat is onze droom voor volgend jaar, als alles goed gaat en het zo mag zijn. Het is de bedoeling dat haar veulen haar uiteindelijk gaat opvolgen”, sluit de amazone af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/ Linsey Hardeman Fotografie