Afbeelding

Annika Roodhart: “Kintyre heeft genoeg talent voor de Grand Prix”

Dressuur

Toen Annika Roodhart vier jaar geleden de vraag kreeg of ze nog een paard wilde rijden, was ze gelijk weg van de destijds 2,5-jarige Kintyre (v. Grand Galaxy Win). Na het beleren begonnen ze rustig met trainen, wat steeds meer zijn vruchten afwierp. Ondertussen rijdt de combinatie ZZ-Zwaar en kijkt Roodhart positief vooruit op haar doel: De Grand Prix. 

Schimmel

“Kintyre is niet officieel mijn paard, zijn eigenaren hebben hem gekocht zodat ik hem kon gaan rijden”, steekt de amazone van wal. “Hij was als 2,5-jarige aangewezen hengst aanwezig op de veiling in Den Bosch. Eigenlijk waren we helemaal niet op zoek naar een paard, maar zijn eigenaren, waar ik al een paard voor reed, stuurden mij een bericht met de vraag wat ik van hem vond. Schimmels zijn natuurlijk al iets opvallender dan donkere paarden, ze springen er sneller uit, en hij was superknap. Hij was nog wel een beetje schraal, maar wel echt supermooi en hij kon heel goed galopperen. Ik was gelijk weg van hem”.

Meer tijd

Het was dus liefde op het eerste gezicht tussen de amazone en de schimmel, en na het beleren was ze nog meer weg van hem. “Toen ik voor het eerst op hem ging zitten wist ik gelijk dat het een goed paard zou worden. Natuurlijk wist ik niet wat onze toekomstplannen waren, maar ik vond hem gelijk speciaal”. Roodhart reed op dat moment bij Van Uytert en nam het paard later mee naar huis, waarna hij gecastreerd werd. “Ik zag dat hij meer tijd nodig had dan een gemiddeld 3-jarig paard, dus dat heb ik hem gegeven. Vervolgens zijn we rustig begonnen met trainen en werd hij steeds sterker”.

Sterker

Toen de ruin vijf was, begon de combinatie met het rijden van wedstrijden. “Vanaf toen zijn we iets fanatieker begonnen met trainen en werd hij steeds groter. Ik voelde dat hij sterker werd, echt begon te schakelen en steeds betere dingen liet zien. Hij kon het niet heel lang volhouden, maar de kleinere goede stukken werden steeds meer uitgebreid. In februari heb ik hem een keer meegenomen naar een Jongenpaardenwedstrijd in Berlicum, gewoon om te kijken wat hij zou doen, en toen werden we gelijk tweede. Het was superleuk dat andere mensen ook wat in hem zagen. Zo kreeg hij een negen op zijn draf, dat gaf mij echt een wow-gevoel”.

Talent

Momenteel is de combinatie aan het doortrainen voor als de wedstrijden straks weer beginnen. “We zijn vorig jaar nog een keer ZZ-Zwaar gestart en hopen zo snel mogelijk de overstap te kunnen maken naar de Lichte Tour, maar dat ligt natuurlijk aan de coronamaatregelen. Uiteindelijk hoop ik ooit Grand Prix te kunnen rijden, ik denk dat hij daar genoeg talent voor heeft. Het is een paard dat heel veel wil geven en het is aan mij om dat goed te managen en te zorgen dat we niet te snel gaan, maar ik denk dat hij het zeker in zich heeft om Grand Prix te lopen”, sluit Roodhart gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Leandra de Klerk