Afbeelding

Kelly Ouwehand: “Pony’s hebben iets wat paarden niet hebben”

Algemeen

Waar de meeste mensen de overstap van de pony’s naar de paarden maken, besloot Kelly Ouwehand dit net andersom te doen. Na het zien van een foto van sterpony Poppings Golden Touch (v. Jacodi’s Maritza’s Maison) werd ze op slag verliefd en kon ze de palamino niet meer uit haar hoofd zetten. Nog geen dag later hakte ze de knoop door en besloot ze de merrie op te halen, om samen haar dromen waar te kunnen maken. 

Advertisement

New Forest

“Ik heb Phoenix (red. roepnaam) nu iets langer dan een jaar. Zelf heb ik altijd een KWPN-merrie gehad waarmee ik fokte, maar ik wilde heel graag weer terug naar de pony’s”, steekt de amazone van wal. “Ik reed een paar pony’s van anderen en miste het gewoon om er zelf ook een te hebben, zodoende kwam ik terecht bij een New Forest-fokker. Hij had een hele leuke pony staan, maar toen ik informeerde bleek die verkocht te zijn”.

Gelijk een klik

De teleurstelling sloeg al snel om in blijdschap toen ze hoorde dat de fokker nog een drachtige pony had staan voor de verkoop. “Gelijk toen hij een foto van Phoenix haar hoofd stuurde, wist ik dat ik geen nee meer kon zeggen. Het plan was om nog bij andere pony’s te gaan kijken, maar ik was nog niet eens onderweg en ik had de fokker al aan de telefoon met de vraag of ik haar kon ophalen. Tijdens onze eerste ontmoeting kwam ze naar me toe en voelde ik gelijk een klik. Het voelde gelijk goed, een gevoel dat ik ook had met mijn KWPN-merrie. Het was er en het ging niet meer weg”.

Eigenwijzer

“Pony’s hebben iets wat paarden niet hebben”, gaat Ouwehand lachend verder. “Ze zijn vaak wat eigenwijzer en speelser. Paarden zijn super leuk, maar voor mijn gevoel zijn ze allemaal braaf terwijl er bij de pony’s veel meer in zit. Daarnaast ben ik maar 1,60M hoog, dus op een paard van 1,80M ben ik eigelijk maar een klein meisje”.


Koliek

Omdat de merrie drachtig was bij aankoop, werd ze eerst rustig vanaf de grond opgepakt. “We zijn een beetje vrijheidsdressuur gaan doen en ik heb er in december een keer een zadeltje opgelegd. Daarnaast hebben we veel grondwerk gedaan, gewandeld en mocht ze naast de fiets”. Na de bevalling in maart kreeg de merrie een tegenslag te verduren. “Door het natte en zonnige voorjaar werden kregen beide paarden koliek, dus hebben we ervoor gekozen om ze ‘s nachts op stal te houden. Omdat overdag het land op voor mijn gevoel niet genoeg was, ben ik Phoenix in mei wat fanatieker op gaan pakken. Samen met haar veulen, Fyrely, in de bak waren we twee keer in de week tien minuutjes bezig. Toen dit eenmaal goed ging, ben ik haar in augustus echt gaan rijden”.

Wedstrijden

Ondanks dat het hart van Ouwehand bij het springen en eventing ligt, stelt ze het Z-dressuur als doel met haar pony. “Het is en blijft een hobby. Ik ben geen grote ruiter die er miljoenen mee moet verdienen, het gaat vooral om het plezier. We doen dan ook van alles en nog wat, van vrijheidsdressuur en zonder tuig rijden, tot serieus trainen voor springen en eventing. Afgelopen weekend hebben we onze eerste BB-wedstrijd tussen de paarden gewonnen. Eigenlijk heb ik haar gekocht om haar minimaal naar het Z te rijden in de dressuur, want ik had niet verwacht dat ze zo goed zou kunnen springen en crossen. Maar nu de regels van het springen vanaf april veranderen, wordt het voor ons veel aantrekkelijker om ook tussen de paarden te gaan springen. Ik heb het idee dat het voor ons is uitgetekend, we gaan hier langzaam meer in groeien om zo ver mogelijk te komen”, sluit de amazone gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Mandy Roeting fotografie

Afbeelding