Afbeelding

Danique Vos: “Hoe hoger je komt, hoe moeilijker het wordt”

Algemeen

Danique Vos is al vanaf kleins af aan tussen de paarden te vinden en het rijden is er dan ook met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd maakte ze al de keuze om zich niet te richten op springen of dressuur, maar op working equitation. Na meerdere tegenslagen en noodgewongen afscheid te moeten nemen van haar zelfopgeleide paard Sem, kreeg ze plotseling haar droompaard aangeboden. Ondertussen hebben paard en amazone elkaar helemaal gevonden en liggen de wedstrijdplannen al in het verschiet.

Advertisement

Uitdagend

“Toen ik klein was pikte ik de pony van mijn moeder al in”, steekt de amazone lachend van wal. “Zo is mijn paardenleven begonnen. Springen is nooit echt mijn ding geweest en met Sem lag ik niet heel goed in de dressuur, zodoende ben ik gestart met working equitation. De verschillende onderdelen maken de sport voor mij het leukst. Hoe hoger je komt, hoe moeilijker het wordt. In de hoogste klassen moet bijvoorbeeld alles met één hand, zoals de wissels en de pirouttes, en heb je de trail en de speed, de combinatie is gewoon heel gaaf en uitdagend”.

Kampioen

De combinatie sleepte op het hoogtepunt de Nederlands kampioenstitel binnen in de op-een-na hoogste klasse binnen de sport. “Ik heb mijn naam in de sport echt aan hem te danken”, aldus Vos. “Nadat ik vervolgens met meerdere paarden te maken kreeg met pech, besloot ik een jong paard te kopen bij fokker de Woeste Hoeve, waarmee ik nu langzaam aan de slag kan”.

Droompaard

Momenteel heeft Vos twee paarden onder het zadel: de bijna 4-jarige Valedor WH, die ze langzaam aan het oppakken is, en Divino HP. “Ik heb Divino gekregen van mijn instructrice Danielle Fiene, wat heel bijzonder was voor mij. Ik ken het paard namelijk al sinds ik tien ben en het is al jaren mijn droompaard. Als ik hem in de ring zag lopen, wist ik dat ik zo’n paard wilde hebben als ik groter was. Op 14-jarige leeftijd ben ik in contact gekomen met zijn toenmalige eigenaren en ben ik daar op stal gaan werken. Uiteindelijk gunden ze het mij om nog een keer de wedstrijden in te gaan en heb ik Divinio cadeau gekregen. Ik heb letterlijk mijn droompaard van haar gekregen”.

Zo ver mogelijk

“Het is echt een trainingspaard, ik leer heel veel van hem”, vervolgt de amazone. “Het is de bedoeling dat we binnenkort clinics mee gaan pakken, zodra dat goed gaat willen we de wedstrijdsport in. Uiteindelijk wil ik met Valedor de dressuur in om zo hoog mogelijk te komen, wat goed mogelijk is want hij heeft heel veel kwaliteiten. Met Divinio wil ik ver komen in de working equitation en alles halen wat er te behalen valt, met het liefst een EK of WK erbij”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Danique Vos