Afbeelding
Foto: Daniëlle Grupstra

Ruby Willems: “Emblematico is een heel bijzonder paard”

Dressuur

Ruby Willems had nog niet heel veel rijervaring toen ze de teugels overnam van het Lichte Tour-paard Emblematico. Ondanks dat het rijden niet gelijk goed ging, wist ze dat ze verder wilde komen met de Lusitanoruin. In twee jaar tijd klom de combinatie naar het Z1 en heeft Willems een groot doel in het vooruitzicht: de Grand Prix. 

Advertisement

Eng

“Emblematico was voorheen van onze staleigenaresse Manon van Hylckama-vlieg, zij heeft hem opgeleid tot Lichte Tour-niveau”, steekt de amazone van wal. “Met kerst 2019 vroeg ze of ik het leuk zou vinden om op hem te rijden, wat ik stiekem best eng vond omdat hij zo ervaren was en ik net van de manege kwam. In het begin ging het niet altijd even goed, want hij ging vaak hard en we begrepen elkaar niet altijd”.

Mensgericht

Toch besloot Willems door te zetten en begon de combinatie elkaar steeds beter te begrijpen, waardoor ze in maart 2020 het besluit maakte om de schimmel over te nemen. “Ondanks dat ik nog niet veel ervaring had en we aan elkaar moesten wennen, was ik gelijk verliefd op hem. Emblematico is ontzettend lief en mensgericht. Het is een paard, maar hij begrijpt mij net zo goed als sommige mensen. Als ik bijvoorbeeld een dag verdrietig ben, kan ik net zo goed niet gaan rijden want hij spiegelt mij dan gewoon. Als ik vrolijk ben is hij ook heel vrolijk, het is een ontzettend bijzonder paard”.

Ontspannen

Onder begeleiding van Van Hylckama-vlieg kreeg de combinatie steeds meer een stijgende lijn te pakken. “In de training is ons doel om de rust te bewaren, maar op wedstrijd kan dit nog wel eens lastig zijn. We rijden nu Z1 en tussen de eenvoudige wissels wordt hij nog wel eens zenuwachtig, waardoor hij gaat piafferen in plaats van stappen. Hij wil altijd alles goed doen en hij denkt dat hij van alles moet, maar ik wil juist meer ontspannen en de rust bewaren, daar zijn we nu mee aan het oefenen”.

Droom

Ze vervolgt: “Hij kan ontzettend goed uitstrekken, ons sterkste onderdeel is dan ook de uitgestrekte draf. Als er mensen naar ons staan te kijken vanaf de zijlijn heeft hij dat gelijk door, dan doet hij er een extra schepje bovenop, het is echt een showpaard”. Willems kijkt positief terug op de afgelopen twee jaar. “Het is elke dag een plezier dat ik op hem mag rijden, ik ben Manon dan ook heel dankbaar voor het vertrouwen”, legt ze enthousiast uit. “We willen lekker doorgaan met trainen en wedstrijdrijden. Uiteindelijk is het mijn droom om Grand Prix met hem te rijden, dat lijkt me echt heel gaaf”.

Paardencollectie

Naast de lusitano heeft de amazone nog enkele paarden op stal staan. “Onze paardencollectie is een beetje uit de hand gelopen”, geeft ze lachend toe. “We worden begeleid door de Poko Loko Stables. Zelf heb ik nog een 10-jarige E-pony: Orville Grevenrit (v. Orchard Boginov), die ook heel veel voor mij betekent. Hij heeft me binnen vier maanden tijd van het L1 naar Z1-startgerechtigd gemaakt. Het is een paard in een ponylijf en ik hoop dat we samen heel ver kunnen komen in de sport. Daarnaast hebben we nog een 5-jarige ruin. Eigenlijk is hij voor de verkoop, maar omdat hij zo leuk is blijf ik hem nog wat langer doorrijden. Ten slotte heb ik nog een merrie en ben ik nog een 5-jarige ruin aan het opleiden met Manon Kleibroek, die ik hopelijk ook kan gaan uitbrengen in de toekomst. Het is puur hobbymatig want ik zit gewoon op school, maar ik hoop gewoon ver in de sport te kunnen komen”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Kathleen van Winden/ Daniëlle Grupstra

Afbeelding