Afbeelding

Laura Luyten over U25-debuut met zelfgefokte Lamborghini: “Altijd al in hem geloofd”

Dressuur

Omdat Bon Bravour-zoon J2L Lamborghini op jonge leeftijd aan de kleine maat bleef, was het moeilijk in te schatten of hij geschikt zou zijn voor de topsport. Na lang twijfelen hakte Laura Luyten de knoop door en besloot ze haar eigen fokproduct een kans te geven en er volledig voor te gaan, wat steeds beter uitpakt. Afgelopen weekend maakte de combinatie hun U25-debuut, waarbij ze een percentage van 67,7% bij elkaar reden.

Advertisement

“Het ging heel goed, zo’n mijlpaal is heel fijn om te bereiken”, steekt de amazone van wal. “Ik had thuis alleen de losse onderdelen geoefend, de proef zelf had ik nog ooit helemaal gereden. Hierdoor merkte ik wel dat sommige stukken nog wat meer bevestigd moeten worden, maar voor de eerste keer ben ik heel tevreden”.

Tevreden

Luyten is erg blij met haar protocol: “Ik ben het helemaal eens met het jurycommentaar. Ik heb lagere punten gekregen voor de stukken die wat moeizaam gingen en de betere stukken werden weer beloond. Voor de volgende keer ga ik bijvoorbeeld werken aan de piaffe, thuis gaat dat heel goed, maar op wedstrijd weet Lamborghini nog niet altijd wat hij moet doen. Daar gaan we nu flink mee aan de slag”.

Goed karakter

Lamborghini behoort tot de eerste jaargang van de fokkerij van Luyten. “Toen hij een aantal weken onder het zadel was, heb ik hem overgenomen en verder opgeleid. Als 3-jarige was het niet het mooiste paard, en mede omdat hij ook heel klein was, heeft hij een tijdje te koop gestaan. Er waren niet veel mensen geïnteresseerd, en de mensen die wel kwamen kijken vonden hem te voorwaarts. Uiteindelijk besloot ik hem te houden en er zelf mee aan de slag te gaan, ik reed hem graag en merkte al snel dat hij een goed karakter heeft”.

Kampioenschappen

De combinatie behaalde goede resultaten op de aanlegtesten voor jonge paarden, reed mee in de 5- en 7-jarigen-klassen en werd geselecteerd voor het Wereldkampioenschap Jonge paarden. Uiteindelijk deden ze twee jaar mee bij de Young Riders, waar ze meereden op twee kampioenschappen en Belgisch Kampioen werden. “Hierna reden we een jaar op Lichte Tour-niveau, omdat we de overstap naar de Grand Prix nog te vroeg was. We hebben rustig onze tijd genomen om verder te komen”.

Geloofd

Als de amazone nu terugkijkt, had ze niet verwacht zo ver te komen met de ruin. “Na een tijdje bleek dat hij gewoon een ontzettend goed paard is en een enorm goed karakter heeft. Als jong paard leek hij geen aanleg te hebben voor het verzamelde werk, maar naarmate we steeds verder kwamen pakte hij ook dit beter op. We zijn gewoon begonnen en ik heb altijd in hem geloofd, ik ben heel trots op de weg die we samen hebben afgelegd”.

Luyten hoopt verder door te kunnen trainen naar de Grand Prix. “Hier zou ik zeker verder in willen groeien, zodat we uiteindelijk op internationaal niveau ook mee kunnen rijden”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots