Afbeelding

Sytske de Jong: “Niet verwacht Fries kampioen te worden”

Dressuur

Ondanks dat ze het zelf niet verwacht had, greep Sytske de Jong de overwinning op de Friese Kampioenschappen op ZZ Licht-niveau. Samen met Damoiselle (v. Vivaldi) reed ze 71% bijeen wat zorgde voor een krachtige koppositie. 

Advertisement

Niet verwacht

“Ik had niet verwacht dat we kampioen zouden worden, helemaal niet omdat we de voorselecties niet hadden gewonnen”, blikt de amazone terug op haar overwinning. “Soms maak ik nog wel eens fouten op wedstrijd, maar de proef ging goed en ik was heel tevreden.”

Pirouettes

De combinatie gaat nu hard werken aan de puntjes op de i. “In de proef mag het allemaal nog iets scherper en actiever. Daarnaast zijn de keerwendingen ook nog wel lastig, dus daar gaan we ook nog mee verder werken. De pirouettes daarentegen sprongen er echt uit en zijn ook leuk om te rijden met hem, omdat hij heel goed kan zakken. Dat ging dan ook echt heel goed.”

Zonder verwachtingen

De Jong is nu anderhalf jaar een combinatie met de 14-jarige merrie en komt ook uit in de juniorenklassen. “Damoiselle had al ervaring toen we haar kochten, wat heel fijn was want zo kon ik veel van haar leren. Ze stond voorheen bij mijn trainer Hergen van Hall en ik was pas dertien toen ik voor het eerst op haar zat. Eerst was ik nog een beetje sceptisch over de overstap naar de paarden op deze leeftijd, maar we zijn er zonder verwachtingen toch aan begonnen. Ik had niet verwacht dat we in de prijzen zouden rijden tussen alle professionele ruiters, maar het is eigenlijk hartstikke leuk tussen de paarden.”

Hoogtepunt

“In de ring doet ze altijd haar best, denkt ze mee en doet ze alles voor me. Het is nooit dat ze geen zin heeft of niet mee wil werken”, vervolgt De Jong. Tot nu toe zijn de kampioenschappen het hoogtepunt in de sportcarrière van de combinatie: “Helemaal omdat ik dit echt niet verwacht had”, lacht ze.

“We gaan nu verder bij de junioren en de oefeningen van het ZZ-Licht verder afwerken, zodat we straks de overstap naar het ZZ-Zwaar kunnen maken. Uiteindelijk is het mijn doel om in het kader te komen, dat zou me echt heel leuk lijken”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto: DigiShots