Afbeelding

Sonja van der Berg over NK ZZ-niveau: “Nog duf van de narcose, maar niks houdt ons meer tegen!”

Springen

Ze is een val, gebroken pols en een operatie verder, maar niks houdt Sonja van der Berg meer tegen om mee te strijden op de Nederlandse Kampioenschappen. Zaterdag komt ze aan de start op ZZ-niveau in het zadel van Helios Velvet (v. Cardento). 

Advertisement

Foute boel

“Afgelopen december moest ik nog iets doen op het bedrijf in wat wij hier het ‘natte hok’ noemen. Ik had mijn rijlaarzen nog aan, die geen profiel hebben, en bleef met mijn voet ergens achter haken. Op het moment dat ik voorover viel stak ik mijn hand uit, waarna ik iets hoorde knakken en meteen wist dat het foute boel was. Een stalmedewerker heeft de ambulance gebeld en uit de diagnose die daarop volgde bleek dat mijn pols op veel plekken gebroken was.”

Botsplinter

Een operatie volgde, waardoor platen en schroeven de botten op hun plek houden. “Ik vreesde gelijk al voor de regiokampioenschappen, maar ik bleef positief. Na een week of vijf zat ik alweer op de paarden, al was het in het begin alleen op de routiniers. Na vier weken reed ik met weinig kracht en een brace mee op de regiokampioenschappen, waar ik me met Helios Velvet plaatste op ZZ-niveau. Helaas bleek hierna dat er een scherp botsplinter groeide en de pees van mijn duim beschadigde, dat afgelopen dinsdag is verwijderd. Ook bleek dat er zenuwen flink onder druk stonden, die hebben ze helemaal vrij gelegd. Precies in de week van de Nederlandse kampioenschappen.”

Goed voorbereid

Ondanks de tegenslagen, heeft de amazone geen moment gedacht aan opgeven. “Ik heb me samen met mijn trainer Rob Besselink goed voorbereid en ik ken Helios inmiddels goed, dus ik vertrouw op ons als team. Twee jaar geleden plaatsten we ons al in het M door tweede te worden, maar toen ging het NK niet door vanwege corona. Uiteraard laat ik nu niks in de weg staan!”

Vermogen

De 10-jarige ruin is in eigendom van Ron Henze en wordt nu 2,5 jaar gereden door Van der Berg. “Helios is een ontzettend lief paard, oogt simpel te rijden, maar dat is niet altijd waar”, vervolgt ze lachend. “Hij heeft soms zijn dwarse buien, maar in de ring geeft hij alles. Het is een paard dat het het beste doet als hij geregeld mee mag, dan springt hij negen van de tien keer foutloos. Hij heeft wel echt je vertrouwen nodig en heeft je nodig als ‘vriend’. Verder heeft hij heel veel vermogen, dus ik hoop nog verder met hem door te kunnen groeien.”

Resultaat

Van der Berg blikt positief vooruit op haar springproef: “Ik hou van eerlijkheid, dus ik zou liegen als ik zeg dat ik mee doe voor de leuk. We hebben een goed indoorseizoen gehad en ik zal in ieder geval rijden om te winnen. Ik hoop natuurlijk dat dat een mooi resultaat oplevert.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Ron Henze