Daniel Deusser - Scuderia 1918 Tobago Z
The Dutch Masters 2022
© DigiShots
Daniel Deusser - Scuderia 1918 Tobago Z The Dutch Masters 2022 © DigiShots DigiShots

De Rolex Grand Prix was weer spectaculair

Springen

Tijdens The Dutch Masters was het zondag weer de beurt aan de Rolex Grand Prix. In Den Bosch werd de eerste van de serie van vier verreden. De Rolex Grand Prix is één van de grootste uitdagingen in de springsport. Na Den Bosch volgen nog Aken, Spruce Meadows en Genève.

Advertisement

Spannende barrage

De barrage was weer spannend. Twaalf ruiters wisten het parcours, gebouwd door Louis Konickx, foutloos af te leggen. Vier van deze ruiters waren Nederlanders, wat het voor het publiek extra spannend maakte. Ook de winnaar van de Rolex Grand Prix in Aken, Daniel Deusser, zat in de barrage. Winst zou voor hem een extra bonus betekenen. Het winnen van een Rolex Grand Slam of Show Jumping niet-opeenvolgende bonus.

Harrie Smolders

Harrie Smolders ging als tweede van start in de barrage. Hij zette een super ronde neer in een snelle tijd van 38.03 seconden. “Een vroege loting is altijd een beetje een nadeel. Ik heb mijn eigen ronde gereden, maar zag achteraf wel dat ik een gaatje had open gelaten, waar een ander zijn winst kon pakken. Toch ging de rest daardoor wel in de fout. Monaco (v.Cassini II), deed het super goed en ik ben heel tevreden. Volgende maand staat de Wereldbekerfinale in Leipzig op het programma. Smolders werd tweede en verdiende hiermee 140.000 euro.

Willem Greve

Laatste deelnemer in de barrage was Willem Greve met zijn elfjarige hengst Grandorado TN (v. Eldorado vd Zeshoek TN). Ze gingen vol voor de winst, maar kwamen in tijd net wat te kort. “Dit is natuurlijk een mega-gaaf resultaat. Ik heb Grandorado TN vanaf nul opgeleid. Hij is een veelgevraagde dekhengst en ik heb altijd in hem geloofd. Ik heb echt naar deze Grand Prix toegewerkt. Ik had een super gevoel, hij is in vorm en dan valt alles op zijn plek. Dit geeft heel veel voldoening.” De derde plek was voor Greve.

Daniel Deusser

Daniel Deusser ging met zijn Scuderia 1918 Tobago Z (v. Tangelo van de Zuuthoeve) fenomenaal. “In de eerste omloop sprong ze al ontzettend goed, maar ik had veel goede concurrenten. Dat legt toch de druk wat hoger en maakt het wel moeilijker. Ik heb nagedacht welke tactiek ik zou toepassen en probeerde een pas minder te doen van de eerste naar de tweede hindernis. Ik wist dat ik een perfecte ronde had gereden, maar wist ook dat het nog geen gewonnen race was. Er kwamen nog goede combinaties na mij. Ik had veel geluk, dat degene die probeerde sneller te gaan, daardoor ook fouten gingen maken. Ik ben super blij met dit resultaat.” Deusser wist de Rolex Grand Prix te winnen met een bedrag van 210.000 euro en kwam daarom ook in aanmerking voor de bonus van 250.000 euro.

De volgende major zal de Rolex Grand Prix van het CHIO Aachen zijn van 24 juni t/m 3 juli. 

Bron: The Dutch Masters.