Mikai Brandes - Orchid's Garina
Dutch Youngster Festival 2020
© DigiShots
Mikai Brandes - Orchid's Garina Dutch Youngster Festival 2020 © DigiShots DigiShots

Mikai Brandes: “Ik probeer natuurlijk wel voor de winst te gaan”

Sport

Afgelopen weekend werd in het Deense Herlufmagle een CSIP verreden. Mikai Brandes wist daar met zijn pony Orchid’s Gaia (v. Kanshebber x Kantjes Ronaldo), wedstrijdnaam Orchid’s Garina, op zaterdag de 1.15m  rubriek op zijn naam te schrijven. Op zondag was de combinatie ook foutloos en behaalde de zevende plaats.

Advertisement

Weer in ritme komen

“Ik ging naar Denemarken voor het springritme in aanloop naar het eventingseizoen dat er weer aankomt”, vertelt Mikai. “Daar ligt mijn grote passie met Gaia . In de winter hebben we Gaia even wat rustiger getraind en langzaam weer opgepakt na afgelopen eventingseizoen. Omdat er in Nederland geen wedstrijden gereden mochten worden, hebben we besloten om naar Denemarken af te reizen. Een mooie wedstrijd. Aardige mensen, een fijn parcours en goed om weer in het ritme te komen.”

Heel tevreden

“Op zaterdag liep alles fantastisch. Gaia pakte goed aan en mijn lijnen liepen ook zoals ik ze in voren had bedacht. Ik probeer natuurlijk wel voor de winst te gaan. Dat was een parcours direct op tijd, dus zal je ook aan je snelheid moeten denken. Dat ging goed. Ook op zondag liep Gaia foutloos. Ik had een paar lastige lijnen binnendoor bedacht. Niemand voor mij reed ze zoals ik, maar daarmee kon ik dus wel tijd winnen. Dat ging super tot aan de laatste lijn. Een simpel lijntje, al het moeilijke had ik gehad, maar daar nam ik de bocht te ruim. Dat kost tijd. Toch ben ik heel tevreden met de foutloze rit.”


CCIOP2*L Strzegom - pompo photography

“Door Merel werd ik erg enthousiast”

“Met Gaia rijd ik internationaal eventing”, gaat Brandes verder. “In het voorjaar van 2021 ben ik daar serieus mee aan de gang gegaan. Tot die tijd sprong ik alleen met Gaia en reden we internationaal tot en met het zware tour niveau. Maar Gaia wordt echt ontzettend blij van crossen. Ik had enkele jaren terug al een paar B crossen gereden. Bij een training met Merel Blom wist zij mij zo enthousiast te maken, dat ik in het voorjaar mij serieus ben gaan richten op de eventingsport. Toen ging het snel. In september reed ik mijn eerste internationale wedstrijd in Varsseveld. Daar werd ik achtste en behaalde mijn MER. Daarom kon ik in oktober mijn eerste 2* rijden in Strzegom. Dat ging ook goed en daar werden we negende.”

“Super lieve pony”

“Wij kochten Gaia als tweejarige van de fokkers, Paul en Carla van de Laar”, vult Caroline, moeder van Mikai, aan. “Ze is een super lieve pony. Al onze kinderen hebben op haar gereden en we hebben ook een veulen met haar gefokt. Ze denkt met je mee en gaat ervoor. Echt een gouden pony.”

Laatste jaar bij de pony’s

“Met Gaia zit ik nu in het B-kader eventing. Van Mans Buurman krijg ik de kadertrainingen. Verder train ik de eventing bij Merel Blom, dressuur bij Jenny Schoenman-Schaftenaar en Janneke Roordink-Punte. Springles heb ik van Jurgen van Stenfert. Met dit team mensen om mij heen probeer ik komend jaar er een mooi laatste jaar bij de pony’s van te maken. Ik wil in ieder geval de internationale observatie wedstrijden van de eventing starten en we hopen op het EK te mogen starten. In de aanloop daarnaar toe staat nog een Z-eventingwedstrijd in de agenda en internationaal in Kronenberg.”

“Ieder ruiter zou even moeten proeven aan de eventing”

”De eventing is een hele mooie sport”, vertelt Caroline. “De sfeer op de wedstrijden, maar ook het teamgevoel is goed. Je doet dit echt als team. Eigenlijk zou iedere ruiter eens moeten proeven aan de eventing. Kinderen leren hier ontzettend veel van en de pony’s zijn heerlijk buiten in de natuur. Voor mij de discipline waar het meeste inzit. Niet alleen door de drie onderdelen die je rijdt, maar ook alles er om heen. Iedereen helpt en steunt elkaar en is ook echt enthousiast over elkaars goede prestaties  Die sfeer heb je echt alleen bij de eventing.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Afbeelding