Jos Lansink
KNHS Trainersseminar Springen 2020
© DigiShots
Jos Lansink KNHS Trainersseminar Springen 2020 © DigiShots Leanjo de Koster

Jos Lansink wordt nieuwe bondscoach: “Ik heb er enorm veel zin in”

Sport

De opvolger van Rob Ehrens is bekend. Jos Lansink gaat het stokje overnemen. Jos Lansink is een ruiter met een grote staat van dienste. Zo behaalde hij onder andere team goud tijdens de Spelen in Barcelona in 1992. Goud was er ook in 1988, tijdens de grote prijs van Rotterdam. Ook was er team goud in La Baule. Met Libero H maakte Lansink grote indruk in ‘s Hertogenbosch. Met de hengst won hij daar de finale van de wereldbeker.

Advertisement

Ik voel me Nederlander.

Eind jaren 90 vertrok u naar stoeterij Zangersheide . In 2001 nam u de Belgische nationaliteit aan en nu aan de slag als bondscoach voor TeamNL. “Ook al heb ik de Belgische nationaliteit, ik voel me echt Nederlander”, vertelt Jos. “Ik heb er enorm veel zin in en kijk er naar uit om aan de slag te gaan. Voor mij was het belangrijk dat alle ruiters achter deze keuze stonden. Daar heeft de KNHS de gesprekken mee gevoerd. Toen duidelijk was dat de ruiters akkoord waren met de keuze, was het voor mij goed en kan ik met veel enthousiasme aan de gang.”

Wij zijn nu eenmaal handelaars.

“In Nederland hebben we goede ruiters. Deze ruiters zijn echter wel afhankelijk van goede paarden. Voor succes zijn er vele factoren nodig. Nederland is een handelsland, dus er zullen ooit paarden verkocht moeten worden. Op een bepaalde leeftijd gaan paarden weer in waarde achteruit. Soms komt dit voor een ruiter op het verkeerde moment. Toch moeten we ook niet vergeten , dat er ooit een paard verkocht zal moeten worden, om te kunnen investeren. Daar ontkom je niet aan.”

“Je kunt nou eenmaal niet op elke kermis dansen.”

Lansink gaat verder: “Voor nu is het belangrijk om alle neuzen de goede kant op te krijgen. Die van de ruiters, maar ook die van de eigenaren. Er zijn heel veel wedstrijden. Sommige hebben een grote pot met prijzengeld, terwijl andere weer nodig zijn voor een landenteam. Je kan niet al die wedstrijden rijden. Je moet je paard wel fit houden. Je kan nou eenmaal niet op elke kermis dansen. We zullen met elkaar om de tafel moeten, om afspraken te maken.”

Goed management .

“Een ruiter met meerdere paarden, kan ook aan meerdere wedstrijden meedoen. Toch zijn er ook goede ruiters die maar één paard hebben, maar daar wel een heel goede combinatie mee zijn. Die ruiter zullen we moeten gaan managen. Waar gaat hij starten, welke wedstrijd laat hij liggen. Dit is niet alleen aan de ruiter, maar ook aan de eigenaar van het paard. Daar moeten goede gesprekken over gevoerd worden.”

Blik op Herning.

“Voor nu heb ik mijn blik op Herning in Denemarken volgend jaar. Dat is de eerste grote wedstrijd die eraan komt. Hier bestaat het team uit vier ruiters, zodat er een wegstreepresultaat is. Het is jammer dat Jumping Amsterdam niet door gaat. Hier had ik veel ruiters op dezelfde wedstrijd kunnen zien. Voor nu staat er nog Bazel, Bordeaux en Göteborg. Hopelijk gaan deze wel door. Jammer is alleen, dat er voor Nederland minder startplekken zijn. Op een wedstrijd in eigen land, mag je veel meer ruiters laten deelnemen. Het is echter zo, daar moeten we het meedoen. Ik heb er heel veel zin in en hoop op een mooie samenwerking.” 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan