Mans Thijssen - Charlie
© DigiShots
Mans Thijssen - Charlie © DigiShots DigiShots

Mans Thijssen: “Tevreden met dit debuut”

Springen

Meedoen als jongste deelnemer, de eerste keer op een vijfsterren concours meerijden en ook nog eens in het nieuwe KNHS Talententeam belanden maakten afgelopen weekend alleen al succesvol voor Mans Thijssen. De jongste telg van de familie is misschien nog wat onervaren op dit niveau, maar zette meteen al mooie resultaten neer.

Advertisement

Abnormaal

Hoefslag spreekt de 19-jarige Limburger vlak na hij zijn laatste parcours uitrijd. “Om überhaupt een vijfsterrenwedstrijd binnen te komen daar was ik al heel blij mee en als het dan ook nog een wedstrijd is waar de Rolex Grand Slam verreden wordt dan is dat al helemaal abnormaal. Het is goed gegaan met een paar ups en downs, maar zelf ben ik heel tevreden met dit debuut.”

Zeker niet niks

“Echt heel zenuwachtig word ik niet, maar dit is niet niks dus gezonde spanning had ik zeker wel. Ik heb al redelijk wat ervaring op twee-, drie- en viersterren-niveau en dat is ook zekermooi, maar dit is toch echt anders. De hal, de atmosfeer, de mensen en de proeven zelf ook. Dat is voor paard en ruiter anders dan we gewend zijn. Het staat niet alleen een gaatje hoger, maar is ook moeilijker gebouwd en voor mijn gevoel lag er ook wat meer druk op ,omdat iedereen naar je kijkt er zitten toch een paar duizend mensen. Daarnaast hebben de paarden dat ook nog nooit op deze manier meegemaakt. Naast Charlie (v. Casall) die al de hele wereld heeft gezien waren Grand Blanc de Villa d’Arto (v. Otangelo) en de zelf gefokte Hello (v. Alano) nog onervaren op dit niveau.”

Iets te veel risico

De vrijdag reed hij met Hello op 1.40m niveau een foutloze eerste fase en gooide er helaas inde tweede een balkje naast. Zaterdag was hij met ditzelfde paard al helemaal op dreef in de Audi Prize over 1.50m en reed een super strak basisparcours. In de barrage speelde zijn onervarenheid hem nog wat parten volgens hemzelf. “Achteraf gezien had ik iets te veel risico genomen en had ik niet binnendoor moeten rijden. Mijn vader was wel mee om mij dit weekend te helpen, maar hij vertrouwt ook op mijn beoordelingsvermogen. Ik heb hem zeker zijn mening gevraagd, maar ik moet altijd doen wat voor mij goed voelt. Het voelde in eerste instantie ook heel goed, maar lukte niet.” Absoluut geen schande als je ziet dat er maar één ruiter de barrage foutloos overwint. Tot slot sluit hij zijn laatste parcours dit weekend af met een mooie foutloze ronde met Charlie en een tiende plaats.

Hele eer

Maar niet alleen de prestaties in de ring waren opmerkelijk, ook het feit dat Mans dit jaar voor het eerst deel uitmaakt van het KNHS Talententeam. “Het kwam dit weekend allemaal samen. Het is wel heel speciaal om daarin te zitten. Eerst zat mijn zus Sanne er natuurlijk al in en nu ik samen met mijn andere zus Mel erin. Het is een hele eer om in het A-kader te zitten en nu ook in het Talententeam. De paarden krijgen nu eerst even rust en dan gaan we verder werken richting het NK in Deurne waar ik zowel Young Riders als bij de Senioren mee zal rijden. Een volgend debuut, want dat wordt mijn eerste Senioren NK.”

Tekst: Sabine Timman

Foto: Digishots