Fleur Jongejans - Beauvais
CSI Exloo 2022
© DigiShots
Fleur Jongejans - Beauvais CSI Exloo 2022 © DigiShots DigiShots

Fleur Jongejans (15) wint Medium Tour Exloo: “Doe hard mijn best om hogerop te komen”

Springen

De 15-jarige Fleur Jongejans wist vrijdagavond de CSI1* Medium Tour in Exloo te winnen. Dit deed ze met de 16-jarige Beauvais (v. Dollar de La Pierre). 

Advertisement

Ruim twee seconden

Fleur rijdt Beauvais sinds juli 2020 en is sinds de zomer van 2021 actief op internationale wedstrijden. Vrijdag was ze de snelste in de 1.20m rubriek. Het koppel was binnen 57,27 seconden de baan rond, ruim twee seconden sneller dan Sander Naber die met Liberty VDL (v. Quickly De Kreisker) beslag legde op de tweede plaats. Manon Damhuis en Kalidah maakten de top drie compleet. 

Spannende ronde

“Vandaag ging het super goed”, begint Fleur te vertellen. “Dit was wel Beauvais zijn parcours. Ik ging met een goed gevoel de ring in, maar ik moest wel wakker blijven. Ik kon vanaf hindernis één mooi doorgalopperen en dit volhouden tot de finish. Daar was ik heel erg blij mee. Natuurlijk ga ik altijd voor de winst, maar er waren nu een paar ruiters heel snel geweest. Ik moest als één van de laatsten de ring in dus dat was wel spannend. Het is heel leuk dat het toch gelukt is.”

Altijd naar de overkant

“Beauvais vindt op wedstrijd gaan nog steeds heel leuk, ondanks dat hij met zijn zestien jaar al wel wat ouder is”, vervolgt ze. “Hij gaat altijd naar de overkant voor mij. Ik heb met Beauvais al eerder internationale overwinningen gehad, zoals gelijk op ons eerste internationale concours samen. Gisteren waren we ook al vierde en dat was een mooi begin. Dat het vandaag doorvolgde naar de eerste plek was mooi.”

Veel bezigheden

Naast Beauvais houdt Fleur zich nog met vier andere paarden en haar examenjaar bezig. “Dat is vaak goed plannen. Ik heb nu veel toetsen en ook de examens komen eraan. Gelukkig helpen mijn moeder en opa heel veel. Door goed te plannen en voor en na school te rijden lukt het allemaal. Ook maak ik vaak mijn huiswerk op school al af.”

Overgenomen

Fleur heeft ook Ekinalita (v. Carthino Z) mee naar Exloo. “Zij is nu 13 en daar rijd ik ZZ en ook internationale wedstrijden op 1.35m mee. Mijn moeder heeft haar als jong paard opgeleid tot 1.40m-niveau en ik ben haar ongeveer twee jaar geleden gaan rijden. Ook haar dochter Cekinalita B Z (v. Cream on Top) rijd ik in het Z en ik neem haar ook regelmatig internationaal mee.”

Jongere paarden

Daarnaast zijn er twee paarden die nog in opleiding zijn. “Dat is de 7-jarige Jarabel Star K (v. Big Star Jr KZ). Hij loopt in het M en is nu twee keer mee geweest op internationale wedstrijd. Hij doet het boven verwachting goed en dat is leuk. Ten slotte hebben we nog een 5-jarige die ik samen met mijn moeder zadelmak aan het maken ben. Zij heeft deze zomer eerst nog een veulentje gehad.”

Hogerop komen

Fleur doet veel samen met haar moeder. “Eigenlijk alles, van wedstrijd tot huis. Het is heel fijn dat het kan. Ook train ik heel fijn bij Doron Kuipers. Met hem heb ik tijdens concours ook veel contact en overleg. Dat werkt prettig voor mij. Ik wil hogerop komen in de internationale sport en vind het leuk om de paarden op te leiden. Ik ga er heel hard mijn best voor doen. Daarom hoop ik dat ik toegelaten wordt op het Yuverta college, waar ik één dag per week naar school ga en de rest kan focussen op de paarden.”

Bekijk hier de volledige uitslag.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots