Houtzager Marc, NED, Dante, 371
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
07/08/2021
Houtzager Marc, NED, Dante, 371 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 07/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Dagboek Marc (4): ‘Abnormale sport”

Springen

Marc Houtzager en de 13-jarige merrie Sterrehof’s Dante N.O.P. maken deel uit van het Olympische springteam van TeamNL onder leiding van bondscoach Rob Ehrens. Vandaag reden zij de landenwedstrijd springen in nieuwe formule. Nederland eindigde op de vierde plaats.

Advertisement

Voor een 10 en 11

“Ons plan voor morgen: drie nul-rondjes natuurlijk, zoals altijd, schreef ik gisteren. Dat is ons helaas niet gelukt. Mijn eigen nul-rondje lukte om te beginnen al niet. Ik reed volgens plan op zes galopsprongen naar de dubbel. Maar in een proef loopt het soms anders dan je plant bij het lopen, achteraf had ik er vijf moeten doen. Ons verse teampaard Bingo sprong vervolgens voor een 10 en Harrie reed voor een 11! Er werden maar vier foutloze rondes gereden bij de eerste twee ruiters per land en daar was Harrie er één van. Harrie zei meteen heel relaxt dat die Zweden in vorm waren, maar dat zijn paard net zo goed is: die had ook nog geen fout gemaakt. En zo was t maar net. En ook dat de Zweden in vorm waren. En dat bewezen ze tot het eind.”

Abnormale sport

“Het was ongelooflijk jammer van de twee springfouten van Maikel en Beauville Z. Hij reed goed en dat is dan net een beetje pech. De ontknoping in de derde ronde was helemaal bizarder dan bizar. Frankrijk won notabene goud in Rio. En had het goud in Tokio in handen, met na twee ruiters alleen twee tijdsfoutjes op de teller. Maar het paard van Penelope Leprevost stopte! Tot twee keer toe, op de dubbel. De eerste keer kreeg hij balken aan de benen en toen was hij een beetje beledigd en paste hij er daarna voor. Zowel Duitsland als Frankrijk werden in de derde ronde uitgesloten.”

Sympathie bij Zweden

“We hebben met elkaar naar een barrage tussen de Zweden en de USA gekeken. Onze sympathie is uiteraard bij elk fijn, goed paard. Maar nu natuurlijk vooral bij die van de Zweden. Zij waren de hele week al topfavorieten. Gelukkig heeft Peder Fredericsson een hele snelle en wonnen ze nu hun super-verdiende goud. Malin had nog een gouden mondkapje in haar zak ook, zagen we bij de medaille-ceremonie. Ook wat dat betreft lef!”

Kampioenschapservaring

“Het sneuvelen van enkele landen zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland net buiten de medailles op de vierde plaats eindigde. Een hele comeback na de negende plaats van gisteren. En dan kan ik wel schrijven ‘vierde, een ondankbare plek’, maar ok, hij is wel heel realistisch. We hebben alle vier paarden op dit kampioenschap gereden zonder enige kampioenschapservaring. Dat hebben ze nu wel. Ik kan wel zeggen dat ze getoond hebben wat ze waard zijn. En dat is veelbelovend! We gaan met het top-brons van Maikel en kampioenschapservaring naar huis. Dus tot ziens in Nederland, straks in Valkenswaard. Waar we ongetwijfeld ook nog over deze abnormale sport zullen napraten…”

Bron: De Hoefslag

Foto: Hippofoto.be