Houtzager Marc, NED, Dante, 371
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
07/08/2021
Houtzager Marc, NED, Dante, 371 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 07/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Liveblog springen finale landenwedstrijd: Goud voor Zweden, Nederland net buiten podium

Springen

De laatste dag voor de paardensport op de Olympische Spelen in Tokio is aangebroken. Vandaag strijden de springruiters om de medailles in de landenwedstrijd. Uiteraard verzorgt De Hoefslag vandaag weer een uitgebreid liveblog!

Advertisement

Uitslag:

1. Zweden

2. Amerika

3. België

Tussenstand

Na de derde en laatste ronde wist België het brons veilig te stellen, maar blijft het nog even spannend voor Zweden en Amerika. Zij maken zich op voor de barrage, die over enkele minuten plaats zal gaan vinden. Alle drie de combinaties van de teams gaan nog een keer van start.

Uitslag na de tweede ronde:

1. Frankrijk met een tijd van 168.46 en 2 strafpunten

2. Zweden met een tijd van 158.02 en 4 strafpunten

3. Amerika met een tijd van 158.22 en 4 strafpunten

14:04 Peder Fredericson

Alle druk rust nu op de schouders van Peder Fredericson en All-in (v. Kasmit van Schuttershof). De ruin komt enthousiast de ring in lopen en heeft zichtbaar nog energie voor dit laatste rondje, waar ze alles gaan geven. Gefluit vanaf de tribune en een foutloze finish. GOUD voor Zweden! 

14:02 McLain Ward 

Een supersnelle Contagious (v. Contagio) en McLain Ward beginnen ook supersnel aan deze spannende barrage. Ze leveren wanneer het moet en zijn ook foutloos met 39,92 seconden, waarmee ze aan de leiding gaan voor goud. 

14:00 Malin Baryard-Johnsson 

Indiana (v. Kashmir van Schuttershof) is erg scherp en geeft alles wat ze in zich heeft. De combinatie wendt ruim en de merrie galoppeert groot en hard. Foutloos in 41,98 seconden, het komt aan op de laatste 2 combinaties. 

13:58 Jessica Springsteen 

Don Juan van de Donkhoeve (v. Bamako de Muze) gaat er vanaf hindernis 1 weer vol voor en geeft genoeg gas.  Een kleine storing tijdens de wending voor de muur, maar de combinatie blijft foutloos tot het einde. 42,95 seconden voor de USA.

13:56 Henrik von Echkermann 

Met King Edward (v. Edward 28) komt Henrik als eerste in actie voor Zweden tijdens deze barrage. Een supersnelle start voor deze combinatie, ze komen iets in de problemen bij de dubbelsprong, maar redden zich op het nippertje. Het gaat niet heel soepel, maar wel goed én snel. Foutloos in 42,00 seconden.

13:54 Laura Kraut

Laura neemt vanaf het begin af aan volop risico in deze barrage. Foutloos in 4,33 seconden finisht ze als eerste combinatie van deze barrage. 

13:37 Penelope Leprevost 

Leprevost met Vancouver de Lanlore (v. Toulon) weet precies wat ze moet doen om de gouden medaille binnen te slepen, maar het leek niet te lukken. De combinatie leek goed te beginnen, maar de hengst weigerde voor de derde hindernis wat betekent dat er toch echt een barrage plaats zal gaan vinden. Ook toen de combinatie voor de tweede keer aanreed op de hindernis, wilde Vancouver er absoluut niet overheen. Met het goud binnen handbereik werd Penelope geëlimineerd, wat een drama voor Frankrijk. Zweden en USA mogen in de barrage strijden om goud en zilver.

13:34 Peder Fredericson 

Met All-in (v. Kasmit van Schuttershof) rijdt topruiter Peder Fredericson natuurlijk met een Olympische medaille in zijn achterhoofd. Zonder enig twijfel begint de combinatie aan de proef en lijken ze geen moeite te hebben met de torenhoge hindernissen. Een kleine storing na de waterbak, maar die werd snel opgelost door Fredericson. Bij de laatste hindernis werd de ruiter iets overmoedig wat resulteerde in een springfout op de laatste hindernis, dit zorgde voor 4 strafpunten.

13:31 McLain Ward 

Contagious (v. Contagio) gaat vol voor goud en staat zichtbaar aan. De vosruin raakt een beetje uit balans voor de driesprong maar weet zich goed te herpakken en de stijgende lijn vast te houden. Helaas gaat er met de haven in zicht een balk af, 4 strafpunten erbij voor Amerika. Totaal: 8. 

13:29 Gregory Wathelet 

Nevado S (v. Calvados Z) heeft het tempo er goed in en galoppeert krachtig vooruit. Het eerste gedeelte van de proef is foutloos en goed om tempo, maar bij de driesprong gaan ze toch de fout in. Ook de dubbelsprong blijft niet liggen, 8 strafpunten voor België. 

13:26 Maikel van der Vleuten 

Maikel van der Vleuten en Beauville Z (Bustique) hebben deze week al eerder laten zien wat ze in zich hebben en vandaag lijken ze er weer vol voor te gaan. Bij hindernis 2 verliest de ruin een hoefschoen, maar dat brengt de combinatie niet uit concentratie. Helaas gooien ze er bij de driesprong een balk af wat op dit moment een dure fout is. Ook aan het einde van de proef blijven de balken niet liggen, 8 strafpunten erbij voor Oranje. 

13:23 Daniël Deusser 

De huidige nummer 1 van de wereld zit in het zadel van zijn paard Killer Queen (v. Elderado vd Zeshoek), die haar naam zeker eer aan doet. De eerste hindernissen blijft ze goed van het hout, maar bij de driesprong komt ze niet uit bij element A, met een weigering bij element B tot gevolg. Einde oefening voor Duitsland. 

13:21 Pedro Vennis 

Quabri de L Isle (v. Kannan) en Pedro Dennis beginnen rustig en ontspannen aan het parcours, maar gooien er bij hindernis 3 al een balk af. Ook het A-element van de driesprong moet het ontgelden en blijft niet overeind. 13 strafpunten voor Brazilië. 

13:18 Steve Guerdat 

Venard de Cerisy (v. Open up Semilly) begint goed aan de proef en zet overduidelijk zijn beste beentje voor. Helaas bleven niet alle balken liggen, met 4 strafpunten als gevolg. 

13:15 Matias Albarracin

Matias Albarracin en Cannavaro 9 (v. Cornet Obolensky) mogen beginnen aan het denderende slotstuk van de finale. De tweede balk werd van de hindernis gegooid en ook de derde en vijfde hindernissen bleven niet overeind. 22 strafpunten voor team Argentinië.

12:51 Malin Baryard-Johnsson

Malin Baryard-Johnsson met Indiana (v. Kashmir van Schuttershof) zijn de laatste combinatie van deze ronde. De bruine merrie gaat er vol voor en heeft er zichtbaar zin in, maar gooit er halverwege het parcours een balk af. Gelukkig bleef het daarbij en blijft de teller op 4 strafpunten. Ook Zweden blijft hierdoor in de race. 

12:49 Jerome Guery 

De tweede combinatie voor België. Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel) galoppeert groot en neemt de eerste hindernissen van het parcours zonder problemen. Ze kwamen slecht uit voor de muur, maar komen er toch probleemloos overheen. Ook de laatste dubbel en lijn worden foutloos genomen. 0 strafpunten voor deze strakke rit!

12:46 Maurice Tebbel

Het lijkt alsof Don Diarado (v. Diarado) precies weet wat er van hem verwacht wordt vandaag en de combinatie gaat goed van start. Bij de driesprong komen ze niet goed uit en raken ze twee balken, maar tot nu toe ligt er nog niks op de grond. Helaas ontstaan er bij de laatste dubbel problemen wat de teller op 4 strafpunten brengt. 

12:43 Bryan Balsiger 

Met Twentytwo des Biches (v. Mylord Carthago*HN) wist Balsiger gister al een waanzinnige prestatie te leveren en het lijkt erop dat ze gedreven zijn om dat nog een keer te doen. De merrie wil graag naar voren en er ontstaan wat miscommunicaties, wat resulteert in slordigheden aan het einde van de proef. 16 strafpunten voor deze combinatie. 

12:40 Jessica Springsteen

Don Juan van de Donkhoeve (v. Bamako de Muze) en Springsteen nemen een momentje de tijd om aan het parcours te wennen en gaan daarna vlot van start. Helaas brengt een vroege springfout de Verenigde Staten momenteel op plek 2. Het was een scherpe wending naar de muur, maar dat brengt de combinatie niet uit concentratie. Door ruim op tijd te finishen blijft de schade beperkt, 4 strafpunten voor deze combinatie.

12:37 Matthieu Billiot

Quel Filou 13 (v. Quidam’s Rubin) springt ruim over de hindernissen en lijkt er vol voor te gaan. Het B-element van de driesprong werd aangeraakt, maar de combinatie komt er mee weg. Ook de watersprong is geen probleem, al raakte de combinatie iets uit het ritme vandaag. De combinatie finishte foutloos, maar rekende een strafpunt voor tijdsoverschrijding. Frankrijk is op medaillecours.

12:35 Harry Charles

Romeo 88 (v. Contact van de Heffinck) ging het A-element van de driesprong zonder ritme in. De tweede balk werd eraf gegooid, de derde bleef wel liggen. Ook de laatste dubbelsprong bleef niet overeind. 8 strafpunten voor Charles, wat 24 maakt voor Groot Brittanië. 

12:33 Yuri Mansur

Alfons (v. Aromats)  was niet optimaal in de kwalificatie, maar lijkt in het begin van het parcours vandaag wat goed te maken. Helaas tikt hij er toch een balk af. De laatste lijn werd soepel en relaxt genomen, 4 strafpunten in totaal.

12:31 Harrie Smolders

Harrie Smolders en Bingo du Parc (v. Mylord Carthago*HN) rijden vandaag voor het eerst mee in het indrukwekkende stadion op de Spelen. De vosruin is uitstekend op dreef en doet precies wat er van hem gevraagd wordt. Foutloos en precies binnen de tijd komt deze combinatie binnen, met een blije Smolders als gevolg.

12:29 Martin Dopazo

Martin Dopazo raakt eerste hindernis van de driesprong aan, maar heeft het geluk dat de balk blijft liggen. Helaas houdt het geluk niet aan want verderop in het parcours gaan twee balken neer. Ook een derde hindernis in het parcours blijft niet overeind, 13 strafpunten erbij voor Argentinië. 

12:25 Henrick von Eckermann

Henrick von Eckermann en King Edward (v. Edward 28) hebben al een fantastische week achter de rug in Japan en ook vandaag lijken ze weer alles te geven. Volledig in harmonie springen ze het parcours door en blijven foutloos én binnen de tijd. Hiermee brengen ze Zweden naar de eerste plaats. 

12:22 Pieter Devos 

Claire Z (v. Clearway) heeft flink de smaak te pakken en springt ruim over het hout heen, maar ook voor de Belgen gaat de gevreesde rode hindernis naar beneden. 4 strafpunten brengt België op de voorlopige derde plaats, achter de Verenigde Staten en Frankrijk.

12:19 Andre Thieme 

DSP Chakaria (v. Chap 47) galoppeert lekker door en laat de balken met rust. Waar voorgangers moeite hadden met de driesprong, is daar bij Thieme niks van te merken. Bij de muur raken ze iets uit ritme en komen ze niet lekker uit, maar ook daar weten ze zich te redden. Helaas gaan ze met de haven in zicht toch de fout in, 8 strafpunten voor deze combinatie. 

12:17 Martin Fuchs

De huidige nummer 2 van de wereld met de 15-jarige ruin Clooney 51 (v. Cornet Obolensky) gooien er bij de derde hindernis een balk af, wat een dure fout is vandaag. Ook de hoef in het water zorgde voor een strafpunt, wat de teller op 8 strafpunten zet voor Zwitserland. 

12:14 Laura Kraut

Baloutinue (v. Balou du Rouet) is tussen de hindernissen door heet en raakt af en toe uit ritme, maar Kraut weet hem foutloos én binnen de tijd door het parcours te sturen. De eerste nulronde is een feit, een enthousiaste Laura Kraut is het gevolg. 

12:12 Simon Delestre

Berlux Z springen soepel en constant door het eerste gedeelte van het parcours. De combinatie krijgt een strafpuntje voor tijdsoverschreiding, maar komt foutloos het parcours door. Frankrijk staat tot nu toe aan de leiding. 

12:10 Holly Smith

Holly Smith en Denver (v. Albfuerhen’s Memphis) beginnen ook sterk, maar houden de stijgende lijn niet aan. 16 strafpunten voor deze combinatie. 

12:07 Marlon Mondola Zanotelli

Edgar M (v. Arezzo VDL) en Marlon hebben vanaf het begin af aan goed het tempo erin, maar gaan de mist in bij de eerste dubbelsprong. Ook de waterbak werd aangeraakt en hindernis nummer 12 werd eraf gegooid. De combinatie was binnen de tijd, maar schreef 12 strafpunten op naam. 

12:04 Marc Houtzager

Met Dante (v. Canturano) is Marc Houtzager de eerste man in oranje vandaag. Dante springt alles goed gefocuste en wil graag vooruit, de combinatie lijkt probleemloos het parcours door te komen. Helaas houdt het geluk niet aan: aan het eind raakt Dante twee balken en blijven ze net niet binnen de tijd. 9 strafpunten voor Houtzager. 

12:00 Fabian Sejanes

Fabian Sejanes mocht met Emir (v. Eurocommerce Dubai) het spits afbijten in deze competitie. De combinatie ging rustig en beheerst van start, maar gooide er bij hindernis 3 een balk af. Ook twee hindernissen verder in het parcours bleven niet overeind, 14 strafpunten werden behaald. 

Bekijk hier de startlijst en uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Foto: Hippofoto.be