Team Zweden
CHIO Rotterdam 2017
© DigiShots
Team Zweden CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

FEI Nations Cups Springen en Dressuur in 2019 naar CSI Twente

Springen
Advertisement
In 2019 zullen de officiële FEI landenwedstrijden Springen en Dressuur die op Nederlandse bodem georganiseerd worden in Geesteren plaatsvinden. Dat jaar vindt in Rotterdam het EK springen, dressuur en para-dressuur plaats. Het traditionele CHIO Rotterdam, waar al jaren de FEI landenwedstrijden plaatsvinden, zal dan niet doorgaan. Het CHIO Geesteren staat van 17 tot en met 23 juni 2019 op de agenda.

CSI Twente wordt in 2019 CHIO Geesteren

De officiële internationale wedstrijdserie voor landenteams wordt sinds 1909 verreden en is hiermee in de springsport de oudste en meest traditierijke serie ter wereld. Ieder land mag onder FEI vlag een landenwedstrijd per discipline organiseren die de O (officiel) status krijgt. In Nederland wordt deze voor de dressuur en het springen al jaren verreden tijdens het CHIO Rotterdam. Omdat de organisatie van Rotterdam in 2019 verantwoordelijk is voor het EK springen, dressuur en para-dressuur, organiseert Rotterdam dat jaar niet het vermaarde CHIO. Natuurlijk horen de FEI Nations Cups  wel thuis in Nederland. Het CSI Twente is voor  2019 aangewezen om voor een jaar de fakkel over te nemen van Rotterdam. De KNHS zal de organisatie van CSI Twente dan ook met veel vertrouwen als organisator van de FEI Nations Cups presenteren aan de FEI en kent de organisatie voor 2019 voor de disciplines springen en dressuur de O status toe. Het CSI Twente krijgt in 2019 dan ook een andere naam: CHIO Geestere.

‘CSI Twente staat al jaren borg voor topconcours’

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS is tevreden dat de organisatie in Twente bereid is gevonden de landenwedstrijden te organiseren. ‘De FEI Nations Cups zijn zeer toonaangevend in onze sport, zij zijn voor de betreffende discipline een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar . CHIO Rotterdam staat voor een hoge standaard, ik heb er vertrouwen in dat Geesteren een zeer waardige vervanger zal zijn. Het CSI Twente staat al vele jaren borg voor een absoluut topconcours. De status van CHIO in 2019 is een mooie bekroning voor deze organisatie.’ CSI Twente heeft in het verleden - naast het EK voor Junioren en Young Riders in 1983 - tot tweemaal toe de organisatie overgenomen van de Nederlandse etappe van de landenwedstrijdcyclus. In 1989 toen het EK Springen ook in Rotterdam plaatsvond en in 1994, het jaar dat in Den Haag de Wereldruiterspelen afgewerkt werden.

Vierde vijfsterrenevenement in Nederland

De FEI Nations Cups 2019 zullen na instemming van de FEI onderdeel uitmaken van de FEI Nations Cup-series springen en dressuur. Hiermee verwerft CSI Twente in 2019 voor wat betreft het springen voor het eerst de prestigieuze vijfsterrenstatus. Met deze stap wordt CSI Twente in 2019 het vierde vijfsterrenevenement van Nederland, samen met het CHIO Rotterdam, Indoor Brabant - the Dutch Masters (Rolex Grand Slam) en de Longines Global Champions Tour-etappe Valkenswaard. Ook Jumping Amsterdam (Longines World Cupâ„¢ Jumping) maakt in 2019 de stap naar vijfsterren, waarmee Nederland dat jaar in totaal op vijf evenementen van het allerhoogste niveau komt. Het programma voor CSI Twente 2019 zal dusdanig ingericht worden dat de reguliere wedstrijden voor topsport, breedtesport, jonge paarden en pony’s ook probleemloos plaats kunnen vinden. De 44e editie van CSI Twente vindt dit jaar plaats van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni. Bron: Persbericht KNHS Foto: DigiShots