Afbeelding
Foto: MaryFotografie

Ingrid Peters: “Ik hoop nog lang betrokken te blijven bij TWE, als amazone of als jurylid”

Sport

Al sinds 2009 houdt Ingrid Peters zich bezig met Traditionele Working Equitation (TWE), een van de meest veelzijdige takken van paardensport. In de afgelopen jaren reed de amazone niet enkel zelf mee op een Europees Kampioenschap, maar mocht ze ook een aantal EK’s jureren. Wat deze discipline zo mooi maakt? “De afwisseling en veelzijdigheid”, vindt Ingrid. 

Advertisement

TWE

Vóór 2009 hield de amazone zich enkel bezig met TREC; een discipline die zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend wordt en waarbij het plezier en de samenwerking tussen mens en paard in de natuur voorop staat. “TREC en TWE vallen beiden onder de internationale federatie FITE. Zodoende ben ik via TREC ook met TWE in aanraking gekomen. Ik vind TREC enorm leuk, maar ik mis daarin het dressuurmatige stukje. In de TWE kan ik ook op dat vlak mijn ei kwijt”, vertelt ze. 

“Het draait om plezier”

TWE bestaat uit vier onderdelen: een dressuurproef, een stijltrail, een speedtrail en het werken met runderen. De discipline is gebaseerd op het werk dat de Zuid-Europese boeren vroeger op het land verrichtten met hun paarden. Dat er op wedstrijd veel Lusitano’s en PRE’s in de ring verschijnen, is dan ook niets geks. Ingrid heeft het echter altijd bij Haflingers gehouden. “Ik ben met Haflingers opgegroeid en heb het daarna altijd bij Haflingers gehouden. In de TWE maakt het niet uit met wat voor type paard je aan de start komt, of dat nu een KWPN’er, Lusitano of Haflinger is, iedereen is welkom. In deze tak van sport draait het om plezier. De gunfactor is groot en de sfeer is altijd heel erg goed op de wedstrijden.”


Foto: MaryFotografie

Internationaal jurylid

Ingrid is al ruim tien jaar actief in de wedstrijdsport en nam in 2018 zelfs deel aan het Europese Kampioenschap TWE in Eersel. Sinds dat jaar is ze ook internationaal TWE-jurylid. “Om de TWE meer bekendheid te geven, moesten er Nederlandse juryleden komen die de wedstrijden konden jureren. FITE bood daarom de mogelijkheid om hier in Nederland een jurycursus te organiseren. Ik heb in 2014 en 2016 aan het EK TREC deelgenomen en ben als amazone en internationaal jurylid nog steeds actief in die discipline, dus het leek me interessant om ook te zien hoe het er bij de TWE aan toe ging. Ik schat dat er een kleine tien TWE-juryleden zijn hier in Nederland, maar die mogen niet allemaal alle klasses jureren. Ik heb in 2018 de cursus gevolgd en heb inmiddels al drie EK’s mogen jureren, wat heel erg mooi was om te doen!”

“Ik hoop nog lang betrokken te blijven”

“Wat het jureren voor mij zo leuk maakt, is dat je betrokken kunt zijn bij de sport zonder zelf aan de start te verschijnen. Mijn Haflingerruin is momenteel negentien jaar oud, dus hoe lang wij nog samen aan TREC en TWE wedstrijden kunnen deelnemen, wordt afwachten. Ik hoop volgend jaar hier in Nederland met hem te kunnen deelnemen aan het EK TREC, als afsluiting van zijn TREC-carrière. Mocht dat niet lukken, dan is het mooi om als jurylid toch betrokken te blijven en alles van dichtbij te kunnen volgen. Dit jaar staat voor mij het EK TWE in Italië weer op de planning om te jureren, dus daar kijk ik naar uit. Ik ben in ieder geval van plan om nog lang betrokken te blijven bij deze mooie disciplines, of dat nu als amazone of jurylid is!”, sluit ze af. 


Foto: MaryFotografie

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: MaryFotografie

Afbeelding
Afbeelding