Henri Jacobsen en Steph’s Donaldson
Henri Jacobsen en Steph’s Donaldson Foto: Maid of R Pictures

Henri Jacobsen over twintigjarige Steph’s Donaldson: “Ondanks zijn leeftijd blijft hij zich verbeteren”

Sport

Eind januari startten Henri Jacobsen en zijn twintigjarige Steph’s Donaldson in Exloo op de internationale Working Equitation wedstrijd van Pura Nobleza meets Stal Vreedenburgh and Boavista Equine. De combinatie ging van start in de Master-klasse en wist in het sterke deelnemersveld op een overall vijfde plaats te eindigen. Hoewel de ruin al de nodige jaren in de sport achter zich heeft, is hij nog altijd topfit en blijft hij zich in verschillende aspecten verbeteren.

Advertisement

“Iedere dag genieten”

Henri en Steph’s Donaldson vormden voor hun deelname aan het WK Working Equitation in 2018 al tien maanden lang een combinatie, maar daarna is de ruin teruggekeerd naar zijn toenmalige eigenaar. Sinds mei vorig jaar zijn paard en ruiter herenigd en heeft Henri de ruin in zijn eigen bezit. “Hij heeft een heel prettig karakter om mee te werken. Ondanks zijn leeftijd kan hij wel eens een tikkeltje eigenwijs zijn, maar dat houdt hem jong. Hij heeft zo zijn ‘ponystreekjes’, maar hij wil altijd voor je werken, heeft een topinstelling en is heel constant te trainen. Het is iedere dag genieten met hem”, vertelt Henri lovend.

“Ik kan op hem rekenen”

Iedere Working Equitation-combinatie heeft zo haar beste onderdelen. Henri en Steph’s Donaldson moeten het normaal gesproken vooral van de dressuur en stijltrail hebben. Ook in Exloo scoorden ze hierop goed. In de dressuur schreven ze met een score van 65,65% de zevende plaats op naam en in de stijltrail wisten ze met een score van 67,22% de zesde plaats te bemachtigen. “In de dressuur scoren we altijd goed en eindigen we vaak redelijk bovenin het klassement. Hetzelfde geldt voor de stijltrail. Ieder paard heeft een onderdeel van het parcours dat iets spannender is, maar over het algemeen blijft Steph’s Donaldson gefocust en kan ik op hem rekenen.”


Foto: Maid of R Pictures

Verbeteren

Waar de ruin normaal gesproken vooral uitblinkt in de dressuur en stijltrail, wist hij Henri in Exloo ook te verrassen in de speedtrail. “Hij is over het algemeen wat minder snel, maar we hebben de afgelopen tijd veel op korte wendingen geoefend. Zo kun je met een wat langzamer paard toch nog een paar secondes winnen. We werden vierde van de vijftien met een tijd van 118.95 seconden, dus dat was voor zijn doen heel erg goed. Ondanks zijn leeftijd blijft hij verbeteren, ook in de onderdelen die voor hem moeilijker zijn.”

Afwisseling

Na de WE-wedstrijd in Exloo startte de combinatie afgelopen weekend voor de tweede keer in de Intermediaire I. “Ik was tevreden met hoe hij liep en hoe goed hij zijn best deed. Ik had alleen te veel foutjes. Steph’s Donaldson is geen bewegingswonder of uitblinker, dus wij moeten het echt van correct uitgevoerde oefeningen hebben. Wanneer er te veel foutjes in sluipen, gaat onze score al snel flink omlaag. De drie juryleden zaten redelijk op één lijn en ik was het ook eens met hun score. Hij kent alle onderdelen en loopt heel constant, waardoor er een harmonieus beeld ontstaat, maar deze keer maakten we gewoon iets te veel foutjes. Desondanks blijf ik hem lekker meenemen op wedstrijd.”

Fit houden

Om de ruin op zijn twintigjarige leeftijd fit te houden, wisselt Henri vooral veel af in de trainingen. “Ik heb hem mede dankzij de hulp van mijn fysiotherapeut en instructeur Jarko Dun en instructeur Maarten Koppejan de afgelopen maanden zo fit gekregen. Hij komt iedere dag buiten en krijgt afwisselend beweging. Ik rijd hem zo’n vier dagen in de week, longeer hem twee dagen en één dag heeft hij helemaal vrij. In de trainingen onder het zadel probeer ik af te wisselen tussen de dressuur en WE, zodat hij mentaal fris blijft, en tijdens het longeren krijgt hij de tijd en ruimte om zijn energie eruit te bokken en springen. Hij is op het moment super fit en blijft zich zowel fysiek als mentaal verbeteren. Hij is misschien wat aan de dikke kant, maar zolang hij goed in zijn vel zit, ben ik blij”, lacht hij. 


Foto: Maid of R Pictures

“Zolang hij het leuk vindt, mag hij mee”

“Als ik op een gegeven moment merk dat hij de sport fysiek of mentaal niet meer aankan, dan zullen we een tandje minderen, al denk ik dat dat nog lang niet het geval is. Ik ben altijd zuinig op hem en let goed op wat hij aankan, dus zolang hij het leuk vindt, mag hij lekker mee”, sluit Henri af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Maid of R Pictures

Afbeelding
Afbeelding