Sanne Bronsgeest en Hungaro Del Duero
Sanne Bronsgeest en Hungaro Del Duero Foto: Michel den Dekker

Sanne Bronsgeest: “Mooi om te zien hoe hij zich heeft ontwikkeld tot een werkwillig paard”

Sport

Toen Sanne Brosgeest haar nu tienjarige PRE-ruin Hungaro Del Duero (v. Chicuelo XIX) zes jaar geleden kocht, was hij erg onzeker en zenuwachtig. Met veel rust en een paardvriendelijke manier van werken is hij de afgelopen jaren uitgegroeid tot een veelzijdig en werkwillig sportpaard. Zo blinkt de combinatie niet alleen uit in de dressuursport, maar zijn ze ook vaker in het bos, spring- of crossparcours te vinden en hebben ze onlangs de stap gemaakt om te beginnen met Working Equitation. 

Advertisement

“Hele leuke ervaring”

“Ik kocht Hugo zes jaar geleden als vierjarige”, steekt Sanne van wal. “Hij stond destijds bij mensen die hem uit Spanje hebben gehaald, maar hem moesten verkopen, omdat hun dochter ging studeren en te weinig tijd voor hem had. Ik heb zijn fokker kunnen vinden via social media en ben vier jaar geleden naar Spanje afgereisd om hem te bezoeken. Toen heb ik Hugo’s vader en broertjes gezien, heb ik twee weken meegelopen op de stoeterij en heb ik kunnen zien hoe Hugo is opgegroeid. Dat was een hele leuke ervaring!”

Spanning

Na jarenlang trainen is de combinatie nu Z2-dressuur startgerechtigd. “Hugo is een heel lief, maar best eenkennig paard. Hij is ontzettend werkwillig, maar dat kan soms doorschieten in stress. Nu we op een wat hoger niveau meerijden in de dressuursport, lopen we daar ook tegenaan op wedstrijd. Hij laat zijn spanning soms moeilijk los en het nadeel van een Spaans paard is dat hij dan meer omhoog gaat dan vooruit komt. De oefeningen doet hij met gemak, maar het is voor hem een uitdaging om de ontspanning te vinden op wedstrijd. Voor de buitenwereld ziet het er vaak heel spectaculair uit, maar eigenlijk kan ik dan gewoon niks doen, behalve wachten tot hij weer ontspant. Op een gegeven moment voel ik hem uitademen en dan is het ook goed.”


Foto: Michel den Dekker

Wedstrijdpauze

Door de spanning die Hungaro opbouwt, heeft Sanne besloten de dressuurwedstrijden de komende tijd op een lager pitje te zetten. “Naast de spanning is hij ook best bang voor andere paarden, omdat hij als veulen in een botsing is gekomen met een ander paard. Om het voor hem zo fijn mogelijk te maken, koos ik altijd wedstrijden uit met een groot losrijterrein, zodat hij daar niet al te veel spanning van kreeg.”

Working Equitation

Hoewel de combinatie altijd al veelzijdig bezig is geweest, houden ze zich sinds kort ook bezig met Working Equitation. “Dat wilde ik al proberen sinds ik hem heb, maar ik wilde het pas doen wanneer hij er dressuurmatig ook echt klaar voor was. Nu we Z1 rijden moest ik er dus toch aan geloven van mezelf”, lacht ze. “Bij Working Equitation werkt Hugo’s Spaanse temperament echt in ons voordeel. Hij denkt mee, ziet wat hij moet doen en snapt het ook snel. Als je zoiets drie keer met hem doet, hoef je daarna eigenlijk alleen nog maar te zitten en te sturen. Dan gaat de rest vanzelf. Ons doel voor de komende tijd is dan ook om ons daarop te richten. Ik wil lessen gaan nemen, zodat we goede begeleiding krijgen.”

Veelzijdig

Het lijstje met doelen stopt niet bij enkel Working Equitation voor deze combinatie. “Ik zou ook graag met hem Endurance willen starten. We rijden enorm veel buiten, dus het lijkt me gaaf om hem eens in de klasse 1 uit te brengen en te kijken hoe dat gaat. Ik geloof er echt in dat het voor ieder paard goed is om veelzijdig bezig te zijn. Zo doen wij dus dressuur, buitenrijden, recreatief springen en crossen en zijn we nu begonnen met Working Equitation. Ik heb hiervoor een Fjord gehad waar ik ook van alles mee deed, dus dat veelzijdig met paarden bezig zijn zit wel echt in me!”


Foto: Privébezit 

Mini-shetlander Mila

Naast Hungaro heeft Sanne ook nog een mini-Shetlander genaamd Mila. “Met haar doe ik veel grondwerk, maar ik neem haar ook wel eens mee tijdens het fietsen. Ze gaat soms ook aan de hand mee het bos in als ik met Hugo ga rijden. Dan kunnen ze gezellig allebei mee!”

Paardvriendelijk trainen

Voor Sanne staat het vriendelijk trainen van en omgaan met paarden hoog in het vaandel. Ze is sinds kort dan ook haar eigen bedrijf gestart om mensen hierin te begeleiden. “Ik vind het belangrijk dat je een team vormt met je paard. Ik kijk bij Hugo dan ook heel erg naar waar hij energie van krijgt en wat hij leuk vindt om te doen. Toen ik hem net had, was hij heel zenuwachtig en onzeker, dus het is mooi om te zien hoe hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft tot een vrolijk en werkwillig paard. Samen met een kennis organiseer ik weekenden voor mensen die zich richten op de kant van Natural Horsemanship. In zo’n weekend geven we bijvoorbeeld schriktrainingen, grondwerklessen, trailerlaadlessen of gaan we buitenrijden. Zo probeer ik mensen te inspireren over hoe ze paardvriendelijk te werk kunnen gaan. Ik vind het fijn om mensen te helpen en krijg daar zelf enorm veel energie van. Op deze manier heb ik van mijn hobby toch een beetje mijn werk kunnen maken!”, sluit ze af.


Foto: Privébezit 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding