Afbeelding

Ruby van Spanje: “Adventure heeft alles wat ik niet zocht, maar het is wel mijn droompaard”

Sport

Toen Ruby van Spanje in Deurne wilde gaan studeren, was het na tien jaar tijd om voor haar eerste eigen paard te gaan kijken. Ondanks dat ze op zoek was naar een springgefokte, donkere, ruin of merrie die ook qua leeftijd al ervaring had onder het zadel, gooide ze al haar eisen overboord toen ze de onervaren schimmelhengst Adventure zag staan. Veertien jaar later is de combinatie nog steeds onafscheidelijk en staat genieten hoog in het vaandel. 

Advertisement

Eisen

“Ik was zeventien jaar en net klaar met de havo toen ik besloot om naar het NHB Deurne te gaan om daar hbo  paardensport te gaan studeren. Na tien jaar had eindelijk het perfecte argument om een eigen paard aan mijn ouders te vragen”, blikt de amazone lachend terug. “Destijds ben ik samen met mijn vader en beste vriendin Jody Bakker naar een ouderwetse handelsstal in Brabant gegaan, waar we eerst werden rondgeleid. Voorafgaand aan het bezoek had ik samen met Jody een paar wensen bedacht. Zo wilde ik een springgefokte, zeker geen schimmel, een tussen de zes- en negenjarige met ervaring in het parcours en wilde ik geen hengst.”

Proberen

Gelijk toen Van Spanje Adventure op stal zag staan, sloeg de vonk over. “Iets in mij zei dat ik hem wilde proberen. Hij was heel donker grijs met een grote bles en een roze neusje. Er werd mij toen verteld dat hij eigenlijk nog niet te koop stond maar dat ze het gingen navragen. Verder wist ik nog niks van hem.”


Verliefd

Ze vervolgt: “Ik heb die dag vijf paarden geprobeerd. Toen ik van nummer vier afkwam hadden er al twee gesteigerd en moest ik van mijn vader gelijk afstappen. Vervolgens kwam Adje aangelopen. Tijdens het voorrijden was ik al verliefd. Ik hoorde helemaal niks van de informatie die ze over hem vertelden. Toen ik eindelijk zelf mocht rijden ging ook hij even een beetje omhoog. Waarom mijn vader me toen wel liet doorrijden weten we nog steeds niet, maar ik ben hem er eeuwig dankbaar voor. Later die dag hoorde ik pas dat Adje een 3,5-jarige hengst was die net terug was van zijn zomervakantie op het land. Hij was eerder dat jaar zadelmak gemaakt en toen weer weggezet om weer even bij te komen.”

Beste keuze

Ruby besloot haar gevoel te volgen. “Een paar weken later had ik een 3,5-jarige, net zadelmakke, schimmel-hengst op stal staan”, vervolgt ze lachend. “Ondanks dat hij alleen het hokje “spring-gefokt” afvinkte, was hij mijn droompaard en de beste keuze van mijn leven.”

Gekke dingen 

Veertien jaar later is de combinatie nog steeds onafscheidelijk. “Samen hebben we alles geleerd en zijn we bezig met M springen, L evening en L2 dressuur. Daarnaast genieten we vooral van gekke dingen doen zoals bijzondere fotoshoots bij Emma Emerelle, heerlijke buitenritten door de duinen en hij is nu bijrijder Floortje alles aan het leren wat ik samen met hem heb mogen leren.”

Vertrouwen

De amazone is het meest trots op het vertrouwen tussen haar en haar paard. “Hij heeft mij nog nooit in de steek gelaten en niks is te gek. Zonder zadel en zonder handen in rengalop over het strand?: Kom maar op! Zonder speciale training een foutloze L-cross? Let’s do it. Adje is mijn “once in a lifetime” paard!”

Rustig aan

“Momenteel staat Adje op stal s’ Gravenweg in Vogelezang lekker in een groepspaddock met schuilstallen en onbeperkt hooi. Hier wordt hij zo goed als helemaal verzorgd door Floor en haar moeder Annelies. Op deze manier kan ik ook nog maximaal van hem genieten in de duinen, kan Floor alles van hem leren en mag Adje voor zijn doen lekker wat rustiger aandoen. Zo hoop ik dat ik hem nog minimaal tot zijn 30e bij me te hebben.”

Gezond

Het doel van Ruby is om de schimmel zo lang mogelijk gezond en gelukkig te houden. “En als hij minder fit begint te worden, mag hij lekker met pensioen. Maar voorlopig maak je hem daar niet blij mee. Hoe meer leuke dingen hij doet, hoe lekkerder hij in zijn vel dit en hoe vrolijker hij is.”

Opvolger

Drie jaar geleden heeft de amazone een jaarling gekocht als opvolger voor Adje. “Ook dit is weer een schimmeltje, maar dit keer een merrie genaamd Nyazinthe (Nya). Inmiddels heb ik haar zelf zadelmak gemaakt en heeft ook zij heeft al een bijzonder plekje in mijn hart, maar of ze ooit aan Adje gaat tippen… Tijd zal het leren, maar ik weet niet of dat mogelijk is.”

Ruby en Adventure zijn ook te volgen op Instagram!  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Equifoto/ Emma Emerelle 

Afbeelding