Afbeelding

Chelsey van ‘t Zelfde: “Capri is een heel goed paard, maar hij heeft wel een gebruiksaanwijzing”

Dressuur

Het was een weg met letterlijk vallen en opstaan toen Chelsey van ‘t Zelfde de destijds driejarige Le Capri de Flora (v. Caprisonnejr) kocht. Ondanks dat het beleren van de ruin niet makkelijk was, dacht de amazone geen moment aan opgeven en geloofde ze volledig in haar paard. Ondertussen heeft de combinatie de smaak te pakken op M-niveau en hebben ze nog maar één doel voor ogen: de Grand Prix. 

Advertisement

Relaxt 

“Ik werkte destijds op de Randhoeve, waar ik op zondagochtend altijd de jonge paarden buiten zette. De meeste paarden waren toen vaak wat wilde vanwege hun leeftijd, maar Capri was juist heel relaxt en vrolijk, waardoor ik een beetje verliefd op hem werd”, steekt de amazone lachend van wal. “Toen ik hem voor het eerst longeerde kon hij al mega bewegen. Vanaf dat moment wist ik het dan ook gelijk: ‘Deze moest ik hebben!’”

Niet de makkelijkste

De amazone had al twee paarden op stal staan en had daarnaast nog een ander paard onder het zadel, maar omdat het toch begon te kriebelen om een jong paard op te leiden, nam ze de ruin daadwerkelijk over. “Hij was ongeveer drie jaar toen ik hem kocht, dus ik heb hem zelf zadelmak gemaakt. Het beleren vond hij heel eng en was zeker niet makkelijk, want hij liet zichzelf regelmatig achterover vallen. Momenteel is het rijtechnisch een heel goed paard, maar hij is nog steeds niet de makkelijkste. Als je er iemand op zet die hij niet kent, ligt diegene er binnen twee seconden naast.”

Gebruiksaanwijzing

Ondanks dat de combinatie nu de smaak te pakken heeft, ging het voorheen niet zonder slag of stoot. “Het is een heel goed paard, maar hij heeft wel een gebruiksaanwijzing”, vervolgt Van ‘t Zelfde lachend. “Ik heb een periode gehad dat ik er echt elke week naast lag, maar we hebben doorgezet en nu gaat het echt goed. Iedereen om me heen verklaarde me voor gek dat ik door ben gegaan, maar zelf heb ik niet gedacht aan opgeven. Een tijdje terug heeft Capri een lichte blessure gehad waarbij hij volledig op de weide stond. Na een tijdje ben ik gewoon weer gaan rijden en  vanaf toen ging het alleen maar bergopwaarts.”

Aanleg

Momenteel traint de combinatie op M-niveau. “Ik hoop dit jaar of volgend jaar Z met hem te kunnen starten. Capri heeft heel veel aanleg voor de dressuur, in de ring heeft hij een megagrote galop en hij scoort ook altijd onwijs goed op zijn stap. Dus als het ons is gegund wil ik heel graag Grand Prix met hem starten. Ondanks dat het niet makkelijk was, heb ik nooit gedacht dat het niks zou worden. Ik ben heel erg trots op dat ik hem heb opgeleid van jong paard tot waar hij is nu is. Het is rijtechnisch een superfijn paard, als je hem terugschakelt gaat hij al piafferen en hij vindt alles leuk, er zit alleen een steekje los”, grapt de amazone. “Hij heeft zeker potentie voor meer, uiteindelijk is het echt een doel om Grand Prix te rijden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Lisa Kiburg fotografie