Danielle Middelbrink - Seven Oak's Idol E
KNHS Indoorkampioenschappen 2020
© DigiShots
Danielle Middelbrink - Seven Oak's Idol E KNHS Indoorkampioenschappen 2020 © DigiShots digishots

Daniëlle Middelbrink: “Idol heeft alles in huis om de subtop te kunnen halen”

Dressuur

Nadat Daniëlle Middelbrink onverwachts haar vorige paard verloor, viel ze op slag voor de Desperado-zoon Seven Oaks’ Idol E. Ondanks Idol destijds nog erg groen was, besloot ze de gok te wagen en begon ze aan het opleiden van de hengst. Ondertussen heeft de combinatie de smaak te pakken en hebben ze een groot doel in het verschiet: de subtop. 

Advertisement

Tegenop 

“Mijn moeder en mijn zus hadden enkele veulens in de opfok staan waar Seven Oaks’ Idol E. ook stond”, blikt de amazone terug naar vijf jaar geleden. We waren toen net ons vorige paard verloren, nadat hij bij een uitbraak zijn been had gebroken en gelijk was ingeslapen. Mijn zus zag Seven Oaks’ Idol E. staan en raadde aan om een keer bij hem te gaan kijken. Zelf zagen we er heel erg tegenop om echt op zoek te gaan naar een paard, omdat het best even duurde voordat we ons vorige paard hadden gevonden, maar we waren echt gelijk weg van Idol.”

Solide

“Het is een heel leuk paard om te zien en er zit echt een heel lief koppie op. Er had op dat moment tien keer iemand op gezeten, dus hij was nog heel groen, maar hij liep gelijk braaf en solide de bak rond. Ondanks dat hij hengst was, durfden we het gelijk aan. Hij had drie goede gangen, vooral zijn stap en galop waren echt heel goed.”

Ouder en wijzer

De amazone en haar moeder besloten de hengst over te nemen en zetten hem eerst een tijdje in training bij Tristan Tucker. “We vonden het fijn als Idol eerst wat meer doorgereden was, voordat we er zelf op zouden gaan”, vervolgt Middelbrink. “Tristan heeft Idol twee maanden doorgereden en daarna zijn we zelf met hem aan de slag gegaan, wat heel goed ging. Het enige lastige is dat hij soms alle andere paarden best wel eng vond, dus toen hij nog heel jong en onervaren was, kon hij echt rennen en niet meer stoppen. Maar hij is inmiddels ouder en wijzer, dus dat doet hij gelukkig niet meer”, grapt ze. “In het begin was het een grote uitdaging om gewoon de bak rond te komen als er andere paarden bij liepen. Ondertussen kunnen we ons echt richten op het rijden zelf.”

Volgens Middelbrink maakt het zwarte paard trainingstechnisch grote stappen. “We zijn nu bezig met het verbeteren van de basis, in principe heeft hij alles in huis om het hoogste niveau te kunnen halen, maar we kunnen nog veel verbeteren.”

Prestatie

Onlangs reed de combinatie mee op de Nederlandse Kampioenschappen. Met 66,5% bemachtigden ze de achtste plek op M2-niveau. “Ik was best tevreden, ondanks dat ik een stukje ontspanning miste. Het ging het iets moeilijker dan wanneer hij thuis ontspannen door de baan loopt. We hadden geen grote fouten, wat op een NK al een prestatie op zich is. Hij kan de oefeningen en als ik hem fijn aan het lopen heb, loopt hij de proef makkelijk door, maar op het moment dat er veel paarden om hem heen zijn is het moeilijk om hem door de spanning heen te rijden. Het verschil tussen spanning en ontspanning kan zomaar en punt per onderdeel schelen, dat maakt een aanzienlijk percentage dat je dan misloopt.”

Subtop

Middelbrink blikt positief terug op de afgelopen jaar. “Ik ben blij dat Idol als een echt paard begint te lopen en dat ik niet alleen beoordeeld word op dat hij knap en braaf is. Hij begint richting een subtop paard te lopen en te bewegen, meer op achter en gedragen. Ik denk dat dat een heel grote vooruitgang is.”

“We willen graag richting de subtop werken. Als ik wil mag ik hoger starten, maar we gaan gewoon rustig de klassen door en willen niet te hard. Thuis zijn we wel echt aan het werk om uiteindelijk subtop te kunnen starten, de Grand Prix is wel echt mijn grootste droom. Ik denk dat hij alles in huis heeft, maar het moet ook wel voor mij haalbaar zijn”, sluit ze lachend af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots