Van links naar rechts: Las Vegas, L'espirit Leunsveld, Wanted Girl
Van links naar rechts: Las Vegas, L'espirit Leunsveld, Wanted Girl Lisa Rovers

Abrupt afscheid subtop paard en pony Cisca Gerritsen: “In de kudde op 30 hectare grond”

Dressuur

Cisca Gerritsen had tot voor kort drie paarden thuis staan: haar E-pony L’Espirit (v. Leunsveld Elegant), haar ZZ-Zwaar paard Wanted Girl (v. OO Seven) en haar vijfjarige toekomstpaard Las Vegas ACB (v. Dreamboy). Na het abrupte einde van de carrière van Wanted Girl heeft ze afscheid genomen van de merrie én haar E-pony. Ze genieten nu beide van hun pensioen in een kudde op 30 hectare grond in Leende, bij paardenrusthuis Van der Kruis.

Advertisement

Hoe gekker hoe beter

“Mijn E-pony kreeg ik op mijn achttiende verjaardag, toen mijn vader me vroeg of ik een rijbewijs of een paard/pony voor mijn verjaardag wilde”, vertelt Gerritsen. Die keuze was dus snel gemaakt en zo kwam L’Espirit op haar pad. “Hij was 2,5 jaar oud. Ik leidde hem zelf op en we schopten het tot het Z2 bij de paarden. Al ging dat niet vanzelf. Hij heeft zich nog lang als hengst gedragen. Lees; op zijn achterbenen tegenover me staan en bokkend afstormen op honden. Maar hoe gekker hoe beter, vond ik toen. Ik zag dat als een uitdaging.”

Endurance

“Uiteindelijke schopten we het dus tot het Z2 bij de paarden, maar hij had niet het vermogen om verder te kunnen verzamelen en dat heb je wel echt nodig voor het hogere werk. Ik reed daarom nog wat endurance wedstrijden met hem en ondertussen kocht ik Wanted Girl.” L’Espirit is nu 26 jaar oud en staat al 24 jaar bij Ciscaop stal.

Levensgevaarlijk

Wanted Girl is een verhaal apart. De merrie kwam als achtjarige bij Gerritsen. Ze was ontzettend lief in de omgang, maar levensgevaarlijk tijdens het rijden. “Mensen verklaarden me voor gek, dat ik het met haar ging proberen, maar omdat ze aan de hand zó braaf was, wist ik zeker dat ze onder het zadel ook zo kon zijn. Paarden zijn echt niet stout of gevaarlijk, omdat ze daar zin in hebben. Er zit altijd wel een reden achter. Ik denk dat Wanted Girl nare dingen heeft meegemaakt.”

Doodsbang

Twee jaar lang probeerde ze de basis in orde te krijgen. “Ik heb geen bak aan huis en nam haar dus overal mee naartoe. Ze was overal doodsbang van, ook van andere paarden. Daarom zorgde ik ervoor dat er geen andere paarden waren en geen andere prikkels als ik reed. Ze ging niet rennen of bokken, maar wel stijl omhoog.”

ZZ-Zwaar

Na die twee jaar probeerde ze op een andere manier het vertrouwen te winnen van Wanted Girl. “Ik nam haar mee naar een crossterrein. ‘Dit wordt dood of de gladiolen’, dacht ik toen. Maar ze komt zichzelf natuurlijk overal tegen. Als ze iets spannend vindt en weg wil, komt ze andere spannende dingen tegen. Uiteindelijk vond ze het crossterrein juist super leuk! Ze galoppeerde zelfs door de waterbak en deed nergens meer moeilijk over.” De combinatie startte in de B en eindigden in het ZZ-Zwaar. “Uiteindelijk kon ik alles alleen met haar. Zodra we het erf verlieten stond ze altijd aan, dat wel, maar ze had zoveel vertrouwen in me, dat ik overal met haar kon komen.”

Zelfbescherming

Tot dat het in januari foute boel bleek. “Wanted Girl is een harde werker, die altijd voor me gaat. Je moet haar daarom soms voor zichzelf beschermen. In augustus 2021 voelde ik dat ze met haar linker achterbeen een kortere beweging maakte dan met haar rechter achterbeen. De osteopaat heeft dat losgemaakt en daarna was ze weer goed. In januari dit jaar voelde ik het weer. Een buitenstaander zag het niet, maar ik voelde het wel en dat zat me niet lekker.”

Foto’s

“Ik kon opnieuw naar de osteopaat gaan, maar omdat het na vier maanden weer terug was hadden we de oorzaak dus niet te pakken. Ik ging naar de dierenarts, waar ze foto’s maakten. Ze had af en toe een bult op haar spronggewricht, maar die verdween ook telkens. Dat is destijds onderzocht, maar daar kwam niets uit. Nu blijkt dus dat ze spat heeft in beide spronggewrichten. Zware artrose dus. De dierenarts was verbaasd dat ze überhaupt nog zo kan lopen. Typisch Wanted Girl.”

Pensioen

Na overleg met de dierenarts werd duidelijk dat de merrie van een pijnvrij pensioen kan genieten als ze niet meer gereden wordt. “Van de ene op de andere dag trainden we dus niet meer. Dat was best even wennen voor haar, ze deed haar werk zó graag!” Na elf mooie jaren bij Gerritsen is de 19-jarige Wanted Girl samen met L’Espirit verhuisd naar Leende, waar ze in een kudde genieten van 30 hectare grond.

Toekomst

Nu blijft de vijfjarige Las Vegas ACB (v. Dreamboy) over. “Hem heb ik ook zelf opgeleid, maar door de ervaring die ik met de andere twee heb op gedaan, kan ik hem een goede basis geven. Ik heb veel met hem aan de hand gedaan en sinds november 2021 gaat hij drie keer per week mee om te trainen. Ik wil met hem beginnen in het L1 en we zien wel waar het schip strandt. Omdat hij niet heel erg groot is, zal hij zichzelf moeten gaan bewijzen tussen de grote paarden, maar ik denk dat dat vermogen er wel in zit!”

Bron: Hoefslag/ Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Lisa Rovers