Afbeelding

Manon Gankema: “Mijn kinderdroom kwam uit toen ik L’ Amore kreeg”

Dressuur

L’Amore (v. Beart 411) was een verrassingsveulen dat Manon Gankema twaalf jaar geleden van haar grootouders kreeg. Als 14-jarige amazone beleerde ze de merrie zelf en klom de combinatie samen omhoog in de dressuursport. Ondertussen zijn amazone en paard onafscheidelijk en hebben ze nog grote doelen in het vooruitzicht, waaronder het Z bereiken.

Advertisement

Cadeau

“Mijn oma en opa hadden een Friese merrie gekocht als grasmaaier, die op een gegeven moment wel erg dik werd”, blikt de amazone terug naar twaalf jaar geleden. “Mijn opa heeft er toen een dierenarts bijgehaald, die concludeerde dat de merrie drachtig was. Op een dinsdagmiddag zat ik op school en kreeg ik telefoon van mijn moeder dat het veulen geboren was. Ik was superblij en nadat ik te horen kreeg dat ik het veulen mocht hebben, was ik nog enthousiaster.”

Wiskundeles

Gankema koos de naam van de pasgeboren merrie tijdens haar wiskundeles. “Het was niet makkelijk, want ik wilde een bijzondere naam, maar na lang zoeken kwam ik op L’ Amore uit. Een prachtige naam voor een prachtig veulen. Na de les ben ik gelijk met mijn moeder naar Friesland gereden en toen ik het veulen zag, was ik gelijk verliefd.”

Kinderdroom

De amazone ging steeds vaker langs bij haar veulen en bouwde steeds meer een band op. Na enkele maanden was het moment van de verhuizing aangebroken en mocht Gankema de merrie verwelkomen in het land van haar buurman. “Dit was een kinderdroom die uitkwam. De eerste drie weken ben ik elke dag met Louke (v. Melle 311) en L’ Amore bezig geweest. Toen de merrie vervolgens verkocht werd, bleef L’ Amore bij mij.”

Braaf

Toen Gankema veertien jaar oud was, begon ze langzaam met het beleren van de Fries. “Nadat we ons eerste zadel hadden opgehaald, zei ik voor de grap dat ik wel wilde proberen of ik op haar kon gaan zitten. Zo gezegd zo gedaan, L’ Amore was gelijk ontzettend braaf. In de hele periode van zadelmak maken en doorrijden heeft ze geen stap verkeerd gezet. Het is een lief paard dat graag voor je wil werken, ze heeft echt een karakter van goud.”

Dankbaar

Toen de combinatie de smaak te pakken had en Gankema aan de opleiding Paardenhouderij begon, begon de sport ook te kriebelen. “We zijn begonnen met onderlinge wedstrijden, die zo goed gingen dat mijn ouders uiteindelijk een trailer hebben gekocht. Eigenlijk hadden ze niet heel veel verstand van paarden en waren ze ook niet heel bekend in deze wereld, maar toch hebben ze mij altijd ondersteunt in de paardensport. Daar ben ik ze heel dankbaar voor”, legt de amazone uit. 

Trots

Momenteel komen ze uit op M1-niveau met 17 winstpunten. “We komen met goede punten en prijzen thuis, wat me een heel goed gevoel geeft. L’ Amore haar kwaliteiten zijn de galop, contragalop, overgangen en haar stabiele houding tijdens het rijden. Het is gewoon een heel mooi paard om te zien en dat weet ze ook. Ze heeft natuurlijk niet het ideale lichaam voor een top atleet, maar ze doet het toch allemaal wel en daar ben ik trots op. Binnenkort wil ik de overstap maken naar de M2, waar we thuis al hard voor aan het trainen zijn. Mijn droom is om ooit een Z proefje te rijden, maar het welzijn van L’ Amore staat altijd voorop”, besluit ze. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Janneke Lukkien Fotografie