Afbeelding

Brigitte Mollema: “Milo sprong er gelijk uit voor mij”

Dressuur

Nadat ze haar pony verkocht en de overstap maakte naar de paarden, kwam Brigitte Mollema terecht bij de PRE hengst Tempranillo AM (v. Corvino IV). Ondanks dat hij jonger én kleiner was dan wat ze in de eerste instantie in gedachten had, was ze op slag verliefd en besloot ze aan zijn opleiding te beginnen. Ondertussen heeft de combinatie de smaak te pakken en zijn ze op dreef op L-niveau tussen de witte hekjes. 

Advertisement

Verliefd

“Ik ben vanaf jongs af aan al verliefd geweest op de PRE, dus ik ben ook heel enthousiast begonnen aan de zoektocht”, blikt de amazone terug. “Het tweede adres waar we gingen kijken was bij Casa Corazon, waar ik twee enorm mooie hengsten had gezien. Eenmaal daar vielen meerdere paarden mij op, maar Milo sprong er echt uit.”

Stamboom

Ondanks dat de schimmel pas 2,5 jaar oud was, besloot ze een gokje te wagen. “Ik heb erg getwijfeld, want hij was heel klein. Maar nadat we zijn stamboom uitgeplozen hadden kwamen we er achter dat hij verder echt super is, dus we besloten hem te kopen. Vervolgens zijn we lekker bezig geweest met elkaar leren kennen voordat we bezig gingen met beleren en echt niks was een probleem. Hij was heel werkwillig met grondwerk en ook onder het zadel is niks te moeilijk voor hem. Het was eerst even wennen, maar zijn karakter was heel lief en zacht en het is van jongs af aan al een clown, dat vind ik zo leuk aan hem.”

Opstappen en wegrijden

Toen Milo oud genoeg was heeft Mollema hem zelf beleerd. “Omdat ik nog geen zadel had en Milo geen bit in mocht vanwege zijn blind wolfskiezen, zijn we bitloos en met barebackpad begonnen, Het hangen was geen enkel probleem en daarna was het letterlijk opstappen en wegrijden. Hij liep vanaf het eerste moment al ontspannen, alsof hij nooit anders had gedaan.”

Hard werken

“Een paard dat zo flexibel en werkwillig is, is een droom voor elke dressuurruiter. We pakken nu de oefeningen richting het L op, maar tussendoor zijn we al bezig met de verzamelingen. Milo houdt van hard werken en verveelt zich snel. Als ik terugkijk had ik niet verwacht dat hij alles zo makkelijk op zou pakken, ik hoef maar iets te vragen en hij voert het uit. Ik moet dan ook echt op blijven letten dat hij niet te snel gaat, omdat hij het wel aanbiedt.”

Fokkerij

“Ondertussen rijden we ook met bit, maar wissel ik het vaak af in de training. Op concours starten we L, maar Milo is zo leergierig dat alle oefeningen tot en met het Z er al op zitten”, vervolgt de amazone. “Het plan voor nu is om hem volgend jaar mee te nemen naar de hengstenkeuring, zodat hij mijn PRE-merrie kan dekken en ik mijn eigen fokkerij kan beginnen. Daarnaast lijkt het mij geweldig om een keer Grand Prix te rijden, al blijft genieten het belangrijkst”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Gretha Politiek