Floor Petersen en Larchill Clover Chiq
Floor Petersen en Larchill Clover Chiq Foto: Privébezit

De weg naar het EK TWE 2022 | Youngriders-amazone Floor Petersen: “Ontzettend veel zin in het EK!”

Sport

Van 21 tot en met 25 september staat het Noord-Brabantse Eersel volledig in het teken van het Europese Kampioenschap Traditionele Working Equitation (TWE) voor senioren en young riders. Floor Petersen en haar negenjarige Irish Sport Horse Larchill Clover Chiq vormen samen een van de combinaties die deel mogen nemen aan dit kampioenschap. 

Advertisement

Cadeau

Zo’n vijf jaar geleden werd de grote droom van vele jonge, maar ook oudere, paardenmeisjes werkelijkheid voor Floor: ze kreeg een eigen pony voor haar tiende verjaardag. “Zara, zoals wij haar noemen, is geboren in Ierland, maar is op vierjarige leeftijd naar Nederland gekomen. Ze heeft een tijdje meegelopen in de lessen op Manege de Paardenhoeve, maar daarna kreeg ik haar voor mijn tiende verjaardag”, vertelt Floor. 

Goede band

Ondanks het feit dat de pony nog niet veel ervaring had in de sport, viel Floor meteen voor haar leuke karakter. “Zara is een lieve, maar ondeugende pony met een heel eigen willetje. Ze is enthousiast en wil graag leren, maar is ook een tikkeltje eigenzinnig. Samen hebben we in de afgelopen vijf jaar een hele sterke band opgebouwd en enorm veel mogen leren.” 


Foto: Maartje Vijn

Uitdaging en variatie

Drie jaar geleden kwam de combinatie op ponykamp voor het eerst in aanraking met TWE, een van de meest veelzijdige disciplines binnen de paardensport. “We volgden een TWE-les en Zara en ik waren beide meteen enthousiast. Het was natuurlijk nieuw en uitdagend, maar vooral de variatie en afwisseling binnen de discipline sprak ons heel erg aan. TWE bestaat uit vier onderdelen: de dressuur, stijltrail, speedtrail en het runderwerk. Deze verschillende onderdelen binnen de sport geven ons steeds nieuwe uitdagingen en ervaringen die we samen doormaken. We halen er dagelijks heel veel plezier uit!” 


Foto: Privébezit

“We trainen hard, maar met veel plezier”

Net zoals alle andere disciplines binnen de paardensport bestaat ook de TWE uit verschillende klasses: Bixie en B tot en met Z. Naarmate de klasses hoger worden, wordt er telkens meer gevraagd qua behendigheid en techniek. “We zijn begonnen in de Bixie, B, L en M. Sinds vorig jaar mei rijden we mee in de klasse Z-Youngriders, wat onder andere inhoudt dat ik alle onderdelen met slechts één hand aan de teugel rij en mee mag doen met het runderwerk. Hiervoor heb je een certificaat nodig, zodat het veilig is voor zowel de ruiters als de paarden en runderen. We trainen dagelijks heel hard, maar wel nog steeds met veel plezier!”


Foto: Privébezit

“Heel erg genoten”

De combinatie traint bij EK-ruiter, instructeur en wedstrijdorganisator Mark Hoeffgen en heeft zich door middel van het meerijden op kwalificatiewedstrijden weten te kwalificeren voor het Europese Kampioenschap dat in september verreden zal worden. “Zara en ik hebben samen al meerdere Nederlandse Kampioenschappen en internationale wedstrijden mogen rijden, waaronder vorig jaar ook het Europese Kampioenschap in Montpellier, Frankrijk. Dat was precies het jaar waarin ik veertien werd en mee mocht rijden. Ik vond het een geweldige ervaring om samen met het Nederlandse team daaraan mee te mogen doen en Zara en ik hebben er heel erg van genoten en veel van geleerd. Ik ging met een super goed gevoel terug naar huis!”

Plezier hebben

“Ook dit jaar hebben we meerdere wedstrijden gereden, waaronder dus ook de kwalificatiewedstrijden voor het Europese Kampioenschap. Op de eerste drie kwalificatiewedstrijden werden we eerste in onze klasse, dus daar ben ik super trots op. We kunnen nog veel leren, maar ik heb in ieder geval ontzettend veel zin om samen met het Nederlandse team naar het EK te gaan en hoop vooral veel plezier te hebben!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding