Traditionele Working Equitation-wedstrijd bij Fort Roovere in Halsteren
Traditionele Working Equitation-wedstrijd bij Fort Roovere in Halsteren Foto: Marleen Franken

De weg naar het EK TWE 2022 | Mark Hoeffgen: “De andere landen mogen wel een beetje gaan uitkijken!”

Sport

EK-ruiter, instructeur en wedstrijdorganisator Mark Hoeffgen maakte dit jaar wederom deel uit van de organisatie van de internationale Traditionele Working Equitation-wedstrijd die afgelopen weekend werd verreden bij Fort Roovere in Halsteren. Ook dit jaar was het weer een groot succes en kijken zowel ruiters als organisatoren tevreden terug op wat ook wel de mooiste TWE-wedstrijd van Nederland wordt genoemd. De wedstrijd was tevens een kwalificatiewedstrijd voor het EK TWE dat in september verreden zal worden in Eersel. 

Advertisement

Opvulling

Twee jaar geleden werd Traditionele Working Equitation (TWE) voor het eerst toegevoegd aan het Concours Hippique Halsteren van rijvereniging Prins Auvergne. “Toen was er ruimte over in het reguliere wedstrijdprogramma, wat bestaat uit dressuur en springen”, steekt Mark van wal. “De starts vielen wat tegen in de dressuur en het springen, dus dat konden we mooi opvullen met een TWE-wedstrijd. Dit jaar hebben we een voorinschrijving gedaan, omdat we ook graag buitenlandse ruiters wilden verwelkomen en het voor hen misschien handig was om iets meer vooruit te plannen. Daar reageerden een land of vijf op, maar uiteindelijk zijn de Fransen en Portugezen om verschillende redenen niet gekomen, waardoor we op 22 ruiters uitkwamen.”

Internationaal concours

“Het terrein van Prins Auvergne is heel erg mooi. Het is een oud fort dat helemaal opgeknapt is en het wordt voor de wedstrijd helemaal afgezet met een houten hekwerk. Het is vergelijkbaar met een klein internationaal concours. We hebben fanatieke leden en klanten die ons altijd willen helpen, dus met zo’n twintig vrijwilligers hebben we er allemaal heel hard aan gewerkt om er een mooie wedstrijd van te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld zelf hindernissen, bruggen en zelfs een waterbak gecreëerd. We hebben echt heel veel te danken aan alle sponsoren en mensen die ons hebben geholpen!”


Foto: Marleen Franken 

Mooiste wedstrijd van NL

“We hebben achteraf enorm goede reacties gekregen. Ik durf niet te zeggen dat het de mooiste wedstrijd van Europa was, maar zeker wel de mooiste van Nederland. Dat zeg ik niet omdat ik eraan heb meegewerkt, maar gewoon omdat het zo is. We hadden een mooi terrein, mooie hindernissen, zorgden ’s avonds voor lekker eten en maakten er echt een evenement van. Van woensdagavond tot en met zaterdagochtend hebben we ervoor gezorgd dat alles 24 uur per dag geregeld was. Zowel de paarden als de ruiters werden echt in de watten gelegd!”


Foto: Marleen Franken 

Veelzijdige tak van sport

Er waren dit jaar drie juryleden van de partij; de Nederlandse Ingrid Peters, de Franse Jessica Vitou en de Italiaanse Sergio Camaleonti. “We wilden er op deze manier een internationaal tintje aan geven. Vitou was er de vorige keer ook al bij, maar Camaleonti was echt stomverbaasd over hoe dit concours georganiseerd was. Hij vond het ook heel erg mooi dat we de TWE geïntegreerd hadden in een ‘normaal’ concours. Op deze manier breng je dressuur- en springruiters toch in contact met deze tak van sport en dat is wat we graag willen; er meer aandacht voor creëren. Het is een ontzettend veelzijdige sport en doordat een combinatie een dressuurproef, stijltrail en speedtrail moet rijden, moeten de paarden veel diverser worden opgeleid dan normale dressuur- of springpaarden. Het was heel leuk om te zien dat sommige ruiters dit nu inzagen en ook echt interesse kregen in deze tak van sport, omdat het dus zo afwisselend is!”


Foto: Marleen Franken

Steekjes laten liggen

Mark ging zelf ook van start op de wedstrijd. Met zijn paard Fritz won hij in de klasse Z Masters. “Ik was natuurlijk heel druk met de organisatie en de jury kon ook zien dat ik eigenlijk met andere dingen bezig was dan het rijden van mijn dressuurproef. Ik heb best wel wat steekjes laten liggen in de afwerking, maar we werden alsnog tweede met 71,21%. In de stijltrail had ik voor mijn gevoel ook wat punten laten liggen, maar de jury was heel goedgezind, waardoor ik op de eerste plaats kwam met 72,00%. Fritz is niet de snelste, dus in de speedtrail moet ik altijd gewoon heel slim rijden zodat ik toch nog wat seconden eraf kan pikken. Er waren punten van verbetering, vooral ruiterpunten, maar ik heb het als een hele mooie en fijne wedstrijd beleefd!”

“Andere landen mogen uitkijken!”

Het EK in september is aan de ene kant nog heel ver weg, maar aan de andere kant ook heel dichtbij. “Ik heb zelf alle criteria al gehaald, dus ik ben geselecteerd. Je werkt met paarden, dus het is natuurlijk altijd nog even afwachten hoe alles loopt. Als we dit jaar geen steekjes laten vallen zoals we vorig jaar deden in Frankrijk, mogen de andere landen best wel een beetje gaan uitkijken! We praten nu over presteren, maar uiteindelijk is het het belangrijkste dat het leuk wordt voor zowel de ruiters als de paarden. Het leuke van TWE is dat het echt een evenement is en er leuke dagen van worden gemaakt, dus ik hoop dat die saamhorigheid nog heel erg lang blijft!”, sluit Mark af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan   

Foto’s: Marleen Franken

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding