Megan Laseur en Action Man - NK Jachtpaarden 2022
Megan Laseur en Action Man - NK Jachtpaarden 2022 Foto: Wybrich Warns

Megan Laseur derde op NK Jachtpaarden: “Hij deed het super!”

Sport

Internationale springamazone Megan Laseur reed afgelopen weekend met haar paard Action Man naar de derde plaats op haar allereerste NK Jachtpaarden in de Mastersklasse. Haar vader, Johan Laseur, won de klasse en werd Nederlands Kampioen.

Advertisement

“Heel erg leuk”

“Dit was mijn eerste NK Jachtpaarden en ik vond het echt heel erg leuk! Vooral het crossen natuurlijk, die dressuur is iets minder voor mij, maar dat hoort er ook bij”, lacht Megan. “Het was een super leuke dag en ik was echt onder de indruk van hoeveel mensen erop afkwamen. We hebben Action Man nu zo’n drie tot vier maanden. Hij kwam via via te koop en toen heeft mijn vader hem gekocht. Hij zei al meteen: “Dit is er een voor jou, die ga je vast heel erg leuk vinden.” Toen ben ik dus een paar keer mee gaan jagen en dat beviel me heel erg goed. Ik had nu genoeg jachten gereden om mee te mogen doen aan het NK, en het is natuurlijk wel heel leuk om dat samen met papa te kunnen doen!”, vertelt ze. 

Voorkeuring

De dag begon met de voorkeuring. Hier worden de combinaties door een driekoppige jury gekeurd op exterieur en gangen. Er wordt gekeken naar de verzorging van paard en ruiter, maar ook het type, de bouw en de gedragingen van het paard. Een goed jachtpaard moet een ruime stap en galop laten zien. Ook is een comfortabele draf en het gemak waarmee het jachtpaard zich laat rijden belangrijk. “De voorkeuring ging eigenlijk best wel goed vond ik zelf! Action Man is alleen niet de meeste ruime draver, maar ik vind dat hij wel een hele goede galop heeft. Een puntje van kritiek is dat hij voor een jachtpaard misschien wat aan de kleine kant is. Maar ik vind het zelf een heel erg mooi paard en vond dat het heel erg goed ging!” In het klassement stonden Megan en Action Man hierna op de vijfde plaats met gemiddeld een 8,1. 

“Dit vindt hij het leukste”

Daarna werd de cross met 25 hindernissen en ongeveer 30 sprongen verreden. “Dat ging heel erg goed! Action Man vindt de cross het leukste en dat doet hij ook super goed. We haalden daarbij ook wel onze hoogste punten. Er stonden zes juryleden op verschillende plekken, die ons beoordeelden op stijl.” De cijfers van de combinatie varieerden van een 7,5 tot een 9,7. Met een totaal van 51,42 punten kwamen ze na de cross op de tweede plek te staan in het klassement. De zes beste paarden werden vervolgens overgereden door twee gastruiters. 

Gespannen

“Mijn vader stond op een en ik op twee, dus we maakten natuurlijk wel een goede kans. Bij de eerste gastruiter die Action Man overreed, was hij heel erg fijn en ontspannen. Hij vond het een heel fijn paard en gaf ons een 9! Bij het meisje was hij een beetje gespannen. Zij had niet zo’n goede klik met hem, dus gaf ze ons een 5. Dat is wel jammer natuurlijk, want het is echt een super lief en braaf paard, maar zo zie je wel dat het met een andere ruiter toch anders kan gaan.” 

“Gewoon lol hebben”

“Normaal gesproken gaan wij natuurlijk op concours met een hele vrachtwagen vol paarden, maar dit voelde echt als een dagje uit. Je hoeft je ook maar op één paard te focussen. Het was heel gezellig met z’n allen, je kunt het een beetje vergelijken met een hele lange bosrit. Ik ben zeker van plan vaker jachten te gaan rijden! Met mijn andere paarden is het natuurlijk altijd serieus en competitief, maar dit is gewoon lol hebben. Als ik er tijd voor heb, ga ik het de volgende winter dus zeker weer doen!”, sluit Megan af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Wybrich Warns