Renske de Bruin en Gina Barina (v. Jazz) in Oudkarspel
Renske de Bruin en Gina Barina (v. Jazz) in Oudkarspel Foto: Joyce Kolfschoten

Renske de Bruin over winst op internationaal debuut: “Ik heb echt een gil gegeven!” *GoPro-beelden!*

Sport

Afgelopen weekend reed Renske de Bruin samen met haar elfjarige merrie Gina Barina (v. Jazz) in Oudkarspel mee op de North Holland Horse Trials in de CCI1*-intro rubriek. Het internationale debuut van deze combinatie is op zijn zachts gezegd heel goed verlopen!

Advertisement

“Ik bleek het veel leuker te vinden”

“We hebben Gina als veulentje gekocht, toen ze drie weken oud was”, steekt Renske van wal. “Ik heb haar door iemand anders zadelmak laten maken, maar heb haar verder helemaal zelf opgeleid! Dat we nu internationaal eventing rijden was eigenlijk nooit echt de bedoeling. Ik was eigenlijk altijd een dressuurruiter, maar mijn vorige paard, dat Z2 liep, had al eens gecrosst bij de vorige eigenaar. Die had onder andere WK’s voor jonge paarden gelopen. Ik ben toen via via bij de oude trainer beland en zo ben ik een beetje in dat wereldje terecht gekomen. Later ben ik met mijn dressuurpaarden dus ook gaan crossen en dat bleek ik uiteindelijk veel leuker te vinden dan alleen maar dressuren!”

Betaalbaar houden

“Ik vond vooral al het regelen heel erg spannend, niet eens het rijden tussen al die professionals. Er moet zo veel in orde zijn en geregeld worden voordat je internationaal mag starten, dat ik die grote namen eigenlijk een beetje vergat. Mijn vader gaat altijd mee en hij is wel echt de belangrijkste persoon die me met dit soort dingen altijd bijstaat. Hij gaat altijd mee als groom en mijn ouders zijn tevens mijn hoofdsponsers! Toen we donderdag aankwamen in Oudkarspel stonden daar natuurlijk allemaal van die grote vrachtwagens. Wij lagen daarentegen gewoon lekker in een tentje”, lacht Renske. “Zo’n internationale wedstrijd kost best wel wat, dus wij probeerden het een beetje betaalbaar te houden door als een van de weinigen in een tentje te slapen!”

Dressuurgefokt

“We begonnen vrijdag met de dressuur en we hebben eigenlijk een hele fijne proef gereden! Gina was, ondanks het feit dat de dressuur heel dicht langs de cross was, super bij de les en ze gaf een heel constant beeld. Ze is dressuurgefokt, dus ze loopt dat heel gemakkelijk. Ze houdt altijd een mooi ritme en heeft een hele stille aanleuning. Ik hoef eigenlijk alleen maar te bedienen”, lacht Renske. Met een mooie score van 72,72% kwam de combinatie na de dressuur op de voorlopige tweede plek te staan in het klassement achter de Duitse Sophie Leube. 

Eerlijk gebouwd

“Na de dressuur heb ik de cross verkend. Ik vond hem eigenlijk wel heel goed te doen. Hij was heel eerlijk gebouwd, zeker voor zo’n intro klasse. Sommige hindernissen waren wel gewoon aan de maat, maar er zaten geen super lastige lijntjes in. Het was echt goed naar het niveau gebouwd en zag er super mooi en veilig uit!”

Pechbalkje 

Zaterdag mocht de combinatie het parcours in. “Ze was eigenlijk wel heel erg fijn met springen. Ik had alleen met iets meer impuls mogen rijden. Ze sprong nu iets vlakker dan de eerste twee wedstrijden van het jaar. Ze was misschien iets te ontspannen, waardoor ze met haar achterbeen een balkje aftikte. Ik had wel hele fijne afstanden en ze liet zich verder heel goed rondrijden, dus ik was zeker tevreden!” Renske en Gina waren niet de enige combinatie met een balkje, waardoor ze in het klassement nog steeds op de tweede plek bleven staan. 

“Zo mooi!”

Na het springen was het dan eindelijk tijd voor de cross. “Het was echt heerlijk! De eerste drie hindernissen keek ze wel een beetje, maar daarna ging ze echt door het vuur. Het mooie aan Oudkarspel is dat er lange stukken in zitten om te galopperen. Als je daar tempo maakt en dan daarna de beelden terugziet van de galop, dat is zo mooi! Ze leek wel een soort renpaard! Bij het water moest ik haar wel een beetje ondersteunen. De eerste twee wedstrijden van het seizoen had ze een beetje schrik gekregen voor het water, maar nu ging ze er kei goed en zonder twijfel doorheen met behulp van mijn stem, dus dat was voor ons eigenlijk wel de grootste winst!”

“Iedereen wist meteen wie ik was”

“We waren echt ontzettend snel, 6 seconden binnen de tijd. Gina herstelde heel snel na de cross, dus dat liet meteen zien dat haar conditie ook heel erg goed is. Sophie Leube startte als allerlaatste en toen zij binnenkwam, riep de commentator om dat ze buiten de tijd was. Dat betekende dat ik op 0,2 strafpunten verschil gewonnen had! Ik heb daar wel even een gil gegeven! Iedereen wist meteen wie Renske de Bruin was”, vertelt ze lachend. “Het was echt heel gaaf en heel bijzonder! Als Sophie Leube één seconde sneller was geweest, had zij gewonnen. Maar dat was niet het geval. Zij is echt wel een professional, die vorig jaar ook Boekelo heeft gewonnen, dus het was niet zomaar iemand! Het is heel bijzonder om daar als amateur van te winnen!”, vertelt ze trots.

“Nooit verwacht”

“Ik wil eigenlijk gewoon lekker zo doorgaan met Gina. Ik wil nu wel 2* of Z gaan starten en dan kijken of dat ook weer zo goed gaat. Vanuit daar wil ik kijken of we nog verder kunnen groeien. Ik had nooit verwacht dat we tot dit niveau zouden komen, dus we gaan kijken hoe ver we nog durven te gaan. Ik heb ook nog een jong paard, een dochter van Gina, die we zelf gefokt hebben. Die ben ik nu zelf aan het opleiden en ik heb een aantal weken geleden in Maasbergen al een crossje met haar gereden. Dat deed ze heel erg leuk, maar ik weet nog niet of zij dezelfde instelling gaat hebben als haar moeder, echt dat door het vuur gaan. Het kan ook zijn dat ze daarin gewoon nog moet groeien. We geven alle paarden altijd lekker de tijd, dus we zien wel waar het schip strandt!”, sluit Renske af. 


Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Joyce Kolfschoten