René van der Loo met Big Spender
René van der Loo met Big Spender

René van der Loo: “Je moet je niet druk maken over zaken die je niet in de hand hebt”

Sport

Afgelopen weekend waren de Brabantse Kampioenschappen eventing in Etten-Leur. De klasse L tot en met Z paarden en de Z pony’s kwamen aan de start. 10 april is het de beurt aan de paarden klasse B en de pony’s B tot en met M. René van der Loo werd met zijn paard Big Spender (v. Dulf van den Bisschop) Brabants kampioen klasse Z. Eerder werd hij in Alphen-Chaam al derde. Samen met de uitslag van Etten-Leur was dit voldoende voor de titel.

Advertisement

Dressuur

“We begonnen met de dressuur. Dat is voor Big Spender niet altijd zijn beste onderdeel. Hij weet goed dat hij op een eventingwedstrijd is en dat maakt hem erg enthousiast. In Etten-Leur ligt het dressuurterrein wat verder van de cross vandaan, dat scheelt. Dan is hij meer bij de les. Er was nog wel wat spanning, maar voor mijn gevoel ging het goed. Ik heb niet naar de rest gekeken, want ik kan daar dan toch niks aan veranderen. Wat ik niet in de hand heb, moet ik me ook niet druk om maken.”

Springen

“Het springen ging foutloos. Ook dit is voor Big Spender soms een dingetje. Hij is groot, dus bij de driesprong en de dubbel komt hij niet altijd mooi uit. Ik was de derde starter. Ook nu kwam hij wat te dicht onder de tweede en derde van de combinaties, maar hij nam ze mooi. Ik zag bij de ruiters voor mij en direct na mij, wel wat balken vallen, dus mijn foutloos rondje was heel fijn. Daarna door naar de dierenarts voor de keuring en de cross.”

Cross

“De cross in Etten-Leur is voor mij geen onbekend terrein. Ik kom hier al zo lang. Thuis had ik al op de computer gekeken hoe de cross liep en deze was mij niet onbekend. Natuurlijk heb ik hem nog wel gelopen om te kijken hoe in de combinaties de afstanden waren. Die waren voor mijn paard wat kort, dus ik wist dat ik daar wat moest terugnemen. Hij ging goed, ik had wat tijdfouten, maar verder sprong Big Spender alles foutloos. Alles bij elkaar was genoeg voor de titel.”

Mooie kampioenen

“Wat ik mooi vind is dat de winnaar in de klasse M, Maartje Siemons een leerling van mij was tijdens de eventing cursus Brabant. De kampioen in de klasse L was Jenny van Rijsewijk. Zij zit samen met mij in het eventing groepje die informatie zoekt en kijkt wat we binnen de sport kunnen verbeteren om de sport veilig te houden en waar nodig nog veiliger te maken.”

Wat minder als ruiter en meer als jury

“Ik ga met Big Spender niet internationaal starten. Ik word ook ouder, dus enkele jaren geleden heb ik besloten om me terug trekken uit de sport als actief ruiter.  Dat is mislukt”, lacht René. “Maar internationaal rijden doe ik niet meer. Ik heb toen besloten om mij wat meer bezig te houden als jury. Om internationaal jury te worden moet je wat cursussen volgen. Dat was allemaal in het Engels, dus dat viel nog niet mee, maar ik heb het gehaald. Nu zit ik als jury veel op internationale wedstrijden. Mijn vrouw gaat vaak mee als vrijwilliger. Dan is ze mijn schrijver of ze helpt in de rekenkamer. Ik heb het druk. Te druk misschien, maar het is allemaal leuk. Ik ben foralid eventing voor de regio Brabant. Dan ben ik TA- en Federatievertegenwoordiger. Ik ben Chef de Mission bij de Europeancup, voorheen EK landelijke ruiters. Deze wordt het eerste weekend in september verreden in Lausanne.  Ik loop voorlopig dus nog wel mee binnen de eventing, maar wat minder als ruiter.”