Laura Zwart - Lumen Dylan
KNHS Indoorkampioenschappen 2018
© DigiShots
Laura Zwart - Lumen Dylan KNHS Indoorkampioenschappen 2018 © DigiShots DigiShots

Laura Zwart: “Met een paard als Lumen Dylan ga je niet leuren”

Algemeen

Grand Prix-amazone Laura Zwart had Vivaldi-zoon Lumen Dylan al sinds hij drie was onder haar hoede. Ze leidde hem op, loodste hem door de jongepaardencompetities en bracht hem uit in de Grand Prix. Maar de veertienjarige Lumen Dylan verliet deze week de stallen van Zwart. Hij verhuist naar Israël, om daar een jeugdamazone de kneepjes van het vak te leren. 

Advertisement

“Kon alles met hem”

Laura Zwart vertelt: “Lumen Dylan kwam als driejarige bij mij. Ik reed hem in de Subli Cup en de Pavo Cup, en we haalden telkens de finale. Toen kreeg ik de kans om hem verder op te leiden. Het is heel mooi dat dat ook gelukt is. De eerste keer dat ik hem in de Grand Prix startte was een heel mooi moment, echt de kroon op het werk. Hij is ook een superlief paard, met een geweldig karakter. De ene week reed ik buitenritten, de weer erop startten we in een Grand Prix-proef. Ik kon alles met hem.”

“De eigenaren en ik hebben geregeld een evaluatiegesprek. Lumen Dylan wordt natuurlijk al wat ouder en ik kan niet alle paarden hier houden. Een paard als Lumen Dylan gunde ik nog een verdere carrière, bij iemand die veel van hem kan leren. We hebben dus besloten dat hij naar een nieuwe thuis mocht. Ik ben zijn eigenaar, waarvoor ik ook nog Lumen Express rijd, enorm dankbaar voor alle kansen die hij me heeft gegeven.”

“Wilde dat hij goed terecht kwam”

“Maar met een paard als Lumen Dylan ga je natuurlijk niet leuren, ik wilde dat hij goed terecht kwam. Mijn vriend heeft toen Frank Jespers gebeld. Frank heeft wereldwijd connecties en dacht wel een geïnteresseerde te hebben. Er is best wat tijd overgegaan, eerst stuurden we filmpjes en foto’s natuurlijk. De klant zou toen speciaal uit Israël komen om Lumen Dylan te bekijken, maar dat kon door corona niet doorgaan. Toen het meisje uiteindelijk hier was, reed ze er meteen goed mee weg.”

“Hij staat nu nog tot eind januari op een stal in het zuiden van het land, waar hij doorgetraind wordt. Daarna reist hij naar Israël.”

“Hoge verwachtingen van Michaël”

“Ik heb nu nog Lumen Express in de Grand Prix lopen, die is dertien jaar oud. Hij heeft zoveel kwaliteit, daar hoop ik dus wel internationaal mee te gaan rijden. Daarnaast start ik binnenkort ook Bright’s Hero in de Grand Prix. Met mijn zelfgefokte Michael, een zoon van Ferdinand uit een Ferro-merrie, reed ik de halve finale van de Pavocup. Van hem heb ik heel hoge verwachtingen. Zijn zelfgefokte halfbroer, Lumen Jackson, heeft heel wat pech gehad. Die raakte tijdens het longeren geblesseerd en moest geopereerd worden aan zijn achterbeen. Ik hoop dat die er weer helemaal bovenop komt.”

“Minder rijden lukt niet”

“Ik wilde graag wat minder gaan rijden en wat meer gaan lesgeven, maar voorlopig lijkt dat nog niet echt te lukken. Al mijn stallen staan vol en er staan zelfs trainingspaarden op andere plekken. Maar ik vind het wel nog heel leuk, anders zou ik het niet blijven doen. Mijn vriend is springruiter en runt zijn eigen bedrijf, maar we helpen elkaar waar we kunnen. We vullen elkaar heel goed aan en het is fijn om zo samen iets op te bouwen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: DigiShots