Hans Peter Minderhoud - Dettori
Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur 2018/2019
© DigiShots
Hans Peter Minderhoud - Dettori Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur 2018/2019 © DigiShots Leanjo de Koster

“Dettori op stal hebben, da’s de kers op de taart!”

Algemeen

Een nieuwe eigen stek én een nieuwe topper op stal: het gaat amazone Dominique Filion voor de wind! KWPN-hengst Dettori (v. Desperado N.O.P.) staat intussen een weekje op zijn nieuwe stal. 

Advertisement

“Kers op de taart”

Filion vertelt aan Hoefslag: “Er gebeuren allemaal leuke dingen, ik ben er hartstikke blij mee! Een eigen stal hebben is al heel lang een droom van ons. Als je van huis uit een eigen stal hebt of die van een sponsor krijgt, is dat natuurlijk al gaaf. Maar als je die droom hebt, je daar keihard voor werkt en die droom dan uitkomt: dan is het misschien nog wel gaver en waardeer je het nog meer!”

“We konden meteen aan de slag op de nieuwe stal, alles was er voorzien. En toen kreeg ik het aanbod om Dettori te gaan rijden, dat was de kers op de taart. Zijn eigenaren zeiden dat ze de beslissing namen mede doordat ik een eigen stal heb. Zo’n dekhengst hebben ze liever niet op een pensionstal staan.”

“Reed er zo mee weg”

“Dettori stond hiervoor bij Hans Peter Minderhoud. Voor een van de eigenaren van Dettori rijd ik nog een paard. Maar het is natuurlijk niet zo dat je dan meteen ook andere paarden van die eigenaar ter beschikking krijgt. Ik wist ook niet dat ze op zoek waren naar een andere ruiter voor Dettori. Hans Peter heeft het natuurlijk superdruk. Dettori was niet zijn eerste paard en hij is ook geen GLOCK-paard. Ik gok dat de eigenaren het blij Hans Peter en GLOCK hebben besproken dat er een ruiterwissel zat aan te komen.”

“Ik was een van de ruiters die in aanmerking kwam. Toen ze me vroegen of ik Dettori wilde gaan proberen, was ik helemaal verrast. Ik ben hem gaan rijden bij GLOCK en Hans Peter heeft me daarbij geholpen. Maar ik kon eigenlijk zo wegrijden met Dettori. De eigenaren keken mee en nadien hebben ze het onderling besproken. Ik vond het belangrijk dat iedereen er een goed gevoel over had, ook Hans Peter en het team bij GLOCK. Ze waren het erover eens dat Dettori en ik goed samen pasten en toen kwam hij dus bij mij op stal.”

“Geen druk om wedstrijden te rijden”

“Ik ken Hans Peter al lang en hoewel ik zijn rijstijl ook ken, wil dat niet zeggen dat ik dat meteen ook kan. Dettori kwam nieuw op stal. Het is een superlief paard, je hebt helemaal niet in de gaten dat hij een hengst is. Het is alsof hij hier al jaren staat! Je moet natuurlijk wel aan elkaar wennen. Sommige oefeningen doe je dan net iets anders. Maar dat is okee, ik ga volgende week ook geen Grand Prix met Dettori rijden. De eigenaren geven ons ook de tijd, er is geen enkele druk om snel op wedstrijd te gaan. Als iets moet, lukt het meestal toch niet.”

“Dettori heeft al een keertje in de Lichte Tour gelopen. Als ik hem zou gaan starten, zou ik dat ook in de Lichte Tour doen. Eerst een paar keer op een kleinere wedstrijd en vandaar zien we het verder. Dettori heeft heel veel aanleg voor passage en piaffe. Hij schakelt heel makkelijk en heeft drie goede gangen. Om nu al te zeggen dat ik Grand Prix met hem ga rijden, vind ik wat voorbarig. Maar hij heeft er zeker het talent voor! We moeten ook nog zien hoe hij het op wedstrijd doet. Hans Peter zegt dat hij dan altijd nog een tandje bij steekt, hopelijk is dat bij mij ook zo!”

“Heel dankbaar”

“Ik kijk er wel al naar uit om hem te starten. Een aantal van mijn paarden is immers voor de verhuis verkocht. Dat is op zich wel goed, maar ze worden wel vaak verkocht als ze op Lichte Tour-niveau gekomen zijn. Dettori zit al op niveau Lichte Tour, ik vind het heel fijn dat ik weer zo’n goed wedstrijdpaard op stal heb.”

“We hebben altijd al hard gewerkt, maar er komt zoveel kijken bij een eigen stal. Dingen die we nieuw moeten leren en die erbij komen. Ik leef een beetje op adrenaline nu! Maar er zijn zoveel momenten op een dag dat ik heel dankbaar en gelukkig ben als ik de paarden dichtbij me zie. En dat dat gewoon voor de rest van mijn leven kan! Er zijn mensen die een leven hebben waar de paarden dan bij komen. Maar voor mij zijn mijn paarden gewoon mijn leven.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots