Afbeelding

Column Denise Dekens | Eerlijk rijden

Sport

“Laten we het nog een keer over welzijn van paarden en pony’s hebben in de breedtesport, want, zoals ik al vaker heb gezegd, blijven we maar vingertjes wijzen naar de topsport en ook daar kunnen zeker dingen geoptimaliseerd worden, maar ik ben er ook van overtuigd dat het welzijn in de breedtesport soms verre van optimaal is.”

Streven naar een fijn beeld

“Laatst had ik het genoegen om een grote groep pony’s te jureren in één van de lagere klasses. Nou blijven die klasses moeilijk, want niet alleen de leeftijd, maar ook het niveau kan enorm verschillen tussen de deelnemers. Ik vind het vooral heel belangrijk dat er eerlijk gereden wordt en dat er gestreefd wordt naar een fijn beeld om naar te kijken. Dat fijne beeld houdt ook in dat er vriendelijk contact is tussen de ruiterhand en de mond van de pony. Als een pony dan niet helemaal aan de teugel loopt vind ik dat niet erg, mits de verbinding fijn en stil is.”

Goed (leren) paardrijden voorop

“Terug naar die groep. Het gros van de deelnemers had zich gekleed in de duurste outfits. Begrijp me niet verkeerd hoor, mooie outfits zijn natuurlijk prachtig, maar goed (leren) paardrijden moet voorop staan. En aan dat laatste ontbrak het nogal eens; terugwerkende handen, pony’s die echt tegen de hand waren, onregelmatigheden vertoonden of zelfs compleet in verzet gingen en duidelijk lichamelijk ongenoegen ondervonden. Het toppunt was een jonge pony die de baan duidelijk heel spannend vond. Die pony had de gelegenheid moeten krijgen om adem te halen, te ontspannen en zich oké te voelen in een nieuwe omgeving, maar blijkbaar was het rijden van een proef, wat dus onmogelijk ging, het aller belangrijkste op dat moment. Het meisje was duidelijk gefrustreerd en hevig snikkend reed ze door. Uiteraard is er een gesprekje geweest met haar en de ouders.”

Niet ten koste van de pony

“Gedrevenheid is prima, maar het mag niet uitmonden in frustratie en het mag zéker niet ten koste van je pony gaan. Het moet een leerervaring zijn waar je beide plezier aan beleeft. Gelukkig was er uiteindelijk ook een mooie kopgroep van amazones die hun pony wél heel vriendelijk, correct en harmonieus voorstelde. Ook zonder de dure outfits.”

Foto: iStock