Arena
KNHS Trainersseminar Dressuur 2020
© DigiShots
Arena KNHS Trainersseminar Dressuur 2020 © DigiShots DigiShots

Column Henk Jan Vroom | De clinics van weleer

Sport

“De KNHS heeft een reputatie op te houden als het gaat om het organiseren van clinics. Al tientallen jaren weten zij interessante spelers uit te nodigen uit de top van de wedstrijdsport. Zo herinner ik me nog goed de adembenemende clinic van Jean Bemelmans in Ermelo met zijn leerling Jordi Domingo op de jonge hengst Prestige (Ferro x Farmer). Dat is inmiddels alweer heel wat jaren geleden. Wat waren we onder de indruk! Je zou toch maar zo’n paard met zo’n trainer hebben…daar konden we alleen maar van dromen, niet wetende dat wij jaren later bij Bemelmans in Duitsland op stal zouden staan met onze Ventoux…een volle broer van Prestige.”

Advertisement

Record aantal Olympische ruiters

“Jordi Domingo was later succesvol tijdens de Olympische Spelen in Hong Kong en Jean Bemelmans heeft een record aantal Olympische ruiters onder zijn hoede gehad en staat nog volop in de belangstelling met zijn levendige clinics, die hij over de hele wereld geeft.”

Accent verschoven

“De clinics worden nog steeds door de KNHS georganiseerd, maar het accent is verschoven. Waar Bemelmans doorwrocht uitleg gaf over het scala van de africhting, de basis van de moderne dressuursport, zijn er nu sprekers met eigen theorieën. Om de stof licht verteerbaar te maken bedachten zij aansprekende voorbeelden die iedereen kan begrijpen. Gebruik makend van metaforen als kranen en tuinslangen bereiken ze een hobbypubliek dat niet direct zit te wachten op abstracte begrippen als takt en het onvertaalbare woord Durchlässigkeit. Bij hun trainingsmethodes maken ze gebruik van pads waar het paard op moet staan om zijn evenwicht te vinden en de ruiter wordt geholpen een goede zit te krijgen op een dummy paard. Ook hun rijsportachtergrond en genoten rijopleiding is heel verschillend van de grote meesters van weleer, die konden bogen op lange keertrajecten en indrukwekkende eigen prestaties.”

Kennis van basistheorie nodig

“Ik denk zeker dat deze vernieuwing kan bijdragen tot een beter begrip en acceptatie van het paardrijden bij een groot publiek en in die zin zie ik het nut er wel van in. Maar voor de sport, en zeker de topsport, is kennis van de basistheorie en een stevige opleiding een vereiste. En daarmee bedoel ik niet alleen het rijtje trainingscala opnoemen, maar ook de achterliggende waarden begrijpen en kunnen toepassen. Geloof me, dat kan jaren duren.”

Plezier

“De tijden veranderen, maar ook bij deze clinics zitten de aanwezigen aan hun lip gekleefd en dromen dat zij ooit zelf Grand Prix zouden kunnen rijden met hun eigen paard. En wie weet gaat dat ook bij hen gebeuren, net als bij ons, en dan is de cirkel rond. Maar zelfs als het niet lukt om het hoogste niveau te bereiken, kan je nog plezier hebben met je paard of pony. Of je er nou op zit, grondwerk doet of je paard op pads laat balanceren, als jullie beiden maar plezier hebben. En als je geen paard hebt, dan is er altijd nog het robotpaard dat jou klaarstoomt voor de tijd dat je een echt paard hebt.”