Olivia Schimmel & Rambo
Olivia Schimmel & Rambo Nadine de Jong

Olivia Schimmel: “Zo’n sjerp winnen is mijn droom”

Sport

De tienjarige Olivia Schimmel wilde al van jongs af aan op ponyrijden. Haar moeder, die vroeger ook reed, dacht op het begin dat ze dat zei, omdat zij vroeger ook gereden had. Maar ze hield vol, haalde haar zwemdiploma’s en ging daarna op paardrijden. De perfecte match was geboren.

Advertisement

“Ze wist dat ze eerst haar zwemdiploma’s moest halen voordat ze een sport mocht gaan beoefenen. Olivia ging dus als een speer, en had op haar vierde al haar A, B en C-diploma. ‘Zo, nu mag ik op ponyrijden’, zei ze. “Dat vergeet ik nooit meer”, vertelt haar moeder. “We gingen dus naar een manege, maar daarvoor moest je zes jaar oud zijn. Toen moest ze dus nog ongeveer twee jaar wachten. Dat duurde héél lang.”

Leasepony

Daarna begon ze dus op de manege, en in de coronatijd werd de overstap gemaakt naar een leasepony. “Al snel miste ze daar de uitdaging en de vooruitgang”, vertelt haar moeder. “Ik ben heel duidelijk naar mijn pony, maar ik houd er niet van om een pony continue te moeten slaan of schoppen. Natuurlijk moet je af en toe een corrigerend tikje geven, maar dat vind ik eigenlijk al helemaal niets”, vertelt Olivia.

Olivia had dus veel ambitie en wilde graag wedstrijden gaan rijden en hoger komen. “We wilden haar die kans bieden. Ze vertelde me zo graag dat ze meer wilde leren. Eén van die dingen was het wijken. Ik kon het haar niet leren en de pony’s ook niet. We gingen daarom op zoek naar een eigen pony”, vertelt haar moeder. In mei 2022 was het zover, Samorens Katelynn’s Rambo werd Olivia’s pony.

Bokken

“Het was liefde op het eerste gezicht, ondanks hij af en toe een bokje kon geven. We dachten dat we dat er wel uit zouden kunnen krijgen, maar het bleek juist een groter probleem dan gedacht. Hij bokte elke rit en ging steeds hoger. Het was dus echt wel moeilijker dan dat in eerst instantie leek”, vertelt Olivia.

De eerste periode was daardoor pittig. “Hij had geleerd dat als hij geen zin had om aan te galopperen, hij dan kon bokken en zo onder het werk uit kwam. Ik ben er toen een paar keer afgevallen, maar ik vond het wel een uitdaging. Ik vond het niet spannend in ieder geval”, vertel Olivia. “Soms als we op buitenrit gaan kan hij nog wel eens bokken, maar het is een heel stuk minder dan op het begin.”

“Ik heb er veel lessen voor gehad en ben hem gewoon door blijven trainen. Hij heeft geen uitweg gekregen en daarmee is ons geduld nu beloond”, aldus Olivia. “Maar ik heb er wel wakker van gelegen, omdat ik bang was dat ze haar plezier in het paardrijden zou verliezen”, vult haar moeder aan.

Grote stappen

Na de zomer van 2022 maakte de combinatie grote stappen. “Ik ben toen meer dressuurmatig gaan trainen door middel van privé lessen bij Loes Corsel. Daarnaast zijn we gaan springen, waardoor er extra uitdaging ontstond. En we deden veel andere gekke dingen, zoals zonder zadel rijden en op hem staan. We waren dus écht niet alleen met trainen bezig! Doordat mijn balans steeds beter werd en Rambo meer uitdaging kreeg, werd het bokken steeds minder. Hij had geen tijd meer om na te denken over hoe hij onder het werk uit kon komen.”

In maart 2023 reden Olivia en Rambo hun eerste Bixie wedstrijden. “Ze had al snelle alle kruisjes gehaald en toen er een KNHS indoorwedstrijd bij ons op stal was, wilde ze heel graag meedoen. Ze reed daar met het gevoel ‘We hebben toch niets te verliezen’, maar scoorde daar in beide proeven een winstpunt. Daar had ik zelf meer dan een jaar over gedaan, maar Olivia deed het in haar eerste wedstrijd!”

Successen

Een succesvol outdoorseizoen volgde. Op de Almelose Ruiterdagen werden ze derde en vierde met springen. De dag erna werd ze eerste en mocht de finale rijden. Daarnaast werden ze derde op de Drentse kampioenschappen in de B dressuur.

Inmiddels hebben de twee 30 winstpunten in de B en maken zich op voor het debuut in de L1. “Ik droom ervan om kampioen te worden in de Z2 dressuur en Z springen, want ik wil dolgraag ooit zo’n mooie sjerp winnen!”

“Het verschil tussen Olivia en Rambo anderhalf jaar geleden en nu is onwijs groot. Het is haast niet te geloven hoe die twee zich hebben ontwikkeld, super gaaf! Ik ben super blij dat ze op deze manier naar elkaar toegegroeid zijn en elkaar helemaal gevonden hebben. Het is echt een geweldig team.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Nadine de Jong