Margje Overvliet met Quijano
Margje Overvliet met Quijano

Margje Overvliet: “De Iberische Dressuur Masters is een droom”

Sport

Margje is 47 jaar oud en rijdt al van jongs af aan paard. Ze begon op pony’s en kocht haar eerste paard, een KWPN’er, en is inmiddels helemaal gek op PRE-paarden. Haar paard Quijano liet haar zien welk karakter en welke uitdagingen erbij komen kijken.

Advertisement

“Ik ben eigenlijk het typische paardenmeisje. Ik begon als kind op een manege, kreeg later twee pony’s en toen ik oud genoeg was, kocht ik mijn eerste eigen paard. Dat paard was een KWPN’er”, begint Margje haar verhaal. Toen die overleed, was ze druk met haar kinderen en had ze geen tijd voor een eigen paard. “Maar toen mijn kinderen ouder werden, begon het weer te kriebelen. Ik wilde ik weer gaan paardrijden,” vertelt Margje.

“Het moest een Spanjaard worden”

“Ik heb vervolgens eerst weer even op een manege gereden en heb daarna een tijdje een paard van iemand anders gereden. Ik wilde zeker weten dat ik het nog leuk vond en dat ik genoeg tijd had voor een eigen paard. Toen ik die informatie had, besloot ik al snel een paard te kopen. Het moest wel een Spanjaard worden, want die vind ik ontzettend mooi met hun barokke uiterlijk, de manen en hun stoere hals. Ze stralen een soort luxe uit en dat vind ik geweldig”, zegt Margje.

Na een korte zoektocht kwam Margje bij Quijano terecht, een 5,5 jaar oude zwarte PRE-ruin. “Ik zag een foto van hem op het internet en was opslag verliefd. We gingen bij hem kijken, maar in het echt was hij niet zo mooi als op de foto, haha! Hij was behoorlijk stoffig en de eerste keer dat ik hem reed ging niet geweldig goed”, aldus Margje. Desondanks besloot Margje hem te kopen. “Ik wist dat er een prachtig paard onder die stoffige laag zat en ik vertrouwde erop dat het rijden ook wel goed zou komen,” vertelde Margje.

Verschillen

Ze kwam er al snel achter dat het karakter van een PRE heel anders is dan dat van een KWPN. “Spaanse paarden hebben een geweldig karakter. Ze willen echt alles goed doen, zijn zeer werkwillig en gaan voor je door het vuur. Soms gaat het daardoor mis, omdat ze gestrest raken als ze iets niet goed doen. Daarnaast zijn ze erg mensgericht. Quijano loopt bijvoorbeeld meestal als een hond achter me aan, maar ze hebben ook veel temperament. Daar heb ik wel mee moeten leren omgaan.”

Margje kocht Quijano in de veronderstelling dat hij goed zadelmak was, maar dat bleek achteraf niet helemaal waar te zijn. “Hij reageerde extreem gevoelig op mijn hulpen. Zelfs een kleine verandering in mijn zit resulteerde in een piaffe of passage. Het leek alsof hij nooit geleerd had om rechtuit te lopen. Het kostte me even om te ontdekken hoe ik met zijn enorme looplust om moest gaan. Uiteindelijk zijn we helemaal terug naar de basis gegaan en dat was de sleutel voor succes. Ik volg nu zijn tempo en ik vind het belangrijk dat we dat met veel ontspanning doen.”


Margje Overvliet met Quijano

Tijd & rust

Margje is samen met haar instructrice Daniëlle Heijkoop al een heel eind gekomen. Ze rijden momenteel M1. “Ik ben Daniëlle ontzettend dankbaar. Zonder haar zou ik niet zijn waar ik nu ben. Ze ondersteunt me en geeft uitstekende lessen, dat is super waardevol”, zegt Margje dankbaar. “In 2021 zijn we begonnen in de B. Dat was toen online, vanwege Corona. “We doen alles op ons eigen tempo. Je kan niet afdwingen bij Quijano. Ik moet dus zorgen dat we tijd nemen en de rust bewaren. Van tevoren had ik nooit verwacht dat we ooit M zouden starten, dus mijn verwachtingen zijn al overtroffen. Mijn doel is om uiteindelijk Z te starten. Dat leek altijd heel ver weg, maar het komt nu ineens toch wel dichtbij.”

Margje leeft uit naar september, want dan gaat ze met Quijano deelnemen aan het Nederlands kampioenschap voor Iberische paarden in Exloo; De Iberische Dressuur Masters. “Dat is een droom die uitkomt. Het lijkt me ontzettend gaaf om op zo’n groot evenement, met alleen maar Spaanse paarden, met mijn eigen paard te mogen deelnemen. Dat is een grote eer,” sluit Margje enthousiast af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan

Margje Overvliet met Quijano