Lilian de Waal
Lilian de Waal Foto: RMphotography

Lilian de Waal: “Van mijn hobby mijn werk gemaakt”

Sport

Lilian de Waal is van jongs af aan al gek op paarden. Ze begon met het rijden bij haar buren, die hadden Haflingers en Shetlanders staan. Inmiddels heeft ze van haar hobby haar beroep gemaakt.

Advertisement

Na de pony’s van de buren begon Lilian op een manege. Daar kreeg ze les, waarna ze meer pony’s en paarden ging bijrijden. Via deze weg belandde ze uiteindelijk in de wedstrijdsport.

“Ik was een jaar of zeventien toen ik voor het eerst op wedstrijd ging”, vertelt Lilian. “Ik wilde een paardensport opleiding gaan doen, maar daarvoor moest L geklasseerd zijn, met winstpunten. Zodoende kreeg ik via een kennis de mogelijkheid om een paard te rijden en te starten.”

Fulltime paarden

Tijdens haar studie werkte ze in het weekend op een stal en na opleiding ging ze daar in dienst. “Inmiddels werk ik niet meer in de paarden, omdat ik er op een gegeven moment 24 uur per dag mee bezig was. Naast mijn werk kreeg ik steeds meer trainingspaarden van klanten op stal, die ik ook reed. In het weekend ging ik dan op wedstrijd en zo bleef zich dat herhalen. Op het werk had ik achttien paarden te rijden, en daarnaast had ik dan nog zes trainingspaarden. Dat werd teveel.”

Trainingsstal

Inmiddels werkt ze dus niet meer fulltime in de paarden, maar haar trainingsstal loopt goed. “Ik had niet perse gedacht dat het zo zou lopen”, licht Lilian toe. “Via mijn instructrice is het langzaam ontstaan, omdat zij af en toe mensen naar mij doorstuurde als ze te druk was. Ik beleerde toen al wel paarden voor anderen, maar via haar kwamen er steeds meer trainingspaarden bij. Inmiddels heb ik twee Friese paarden voor mezelf staan en drie trainingspaarden van anderen. Het is heel gaaf dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt en dat ik er zo mee bezig kan blijven.”

“Doordat ik veel paarden van anderen rijdt, heb ik het nooit hoger kunnen schoppen dan het Z. Ik heb ontzettend veel paarden onder mijn kont gehad en heb er veel gestart op wedstrijd, maar ik heb nooit de mogelijkheid gehad om hogerop te komen. ik heb nu een veelbelovende Fries voor mezelf, hij heet Guds. Ik hoop met hem wel naar de subtop te kunnen gaan. Daarmee kan ik mijn CV dan natuurlijk ook uitbreiden.”

Bron:  De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: RMphotography