Janika Sprunger - Bacardi VDL
FEI World Equestrian Games Tryon 2018
© DigiShots
Janika Sprunger - Bacardi VDL FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots DigiShots

Fokker van Bacardi VDL Frans van der Linden overleden

Fokkerij

De 84-jarige Brabantse fokker Frans van der Linden is op 7 juni overleden. Hij stond aan de basis van de KWPN goedgekeurde hengst Bacardi VDL (v. Corland) en de KWPN erkende Grand Prix hengst Apardi (v. Corland). In 2017 kreeg Van der Linden de KWPN Brabant Cup uitgereikt, als waardering voor zijn fokkerijverdiensten. 

Advertisement

Zijn stam begint met Nupardi (v. Juweel), die hij op 4-jarige leeftijd kocht. Daaruit komt onder andere Gupardie (v. Jasper), die met een 9,5 voor aanleg slaagde voor de IBOP. In totaal fokte Van der Linden 70 paarden. 

Apardi

Uit Gupardie kwam onder andere de merrie Supardi (v. Kannan) en daar kwam dan weer de KWPN-erkende Grand Prix hengst Apardi (v. Corland) uit. Apardi nam met Daniel Bluman deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Bacardi VDL

Zijn volle broer is de in 2006 geboren, KWPN goedgekeurde Bacardi VDL (v. Corland). Hij won als 7-jarige de zilveren medaille op het WK in Lanaken onder Jos Lansink. Daarna zette hij zijn sportieve carrière voort onder het zadel van Janika Sprunger, en met succes. Sprunger reed in 2017 haar eerste vijfsterrenwedstrijden met de hengst en in 2018 ging de combinatie voor Zwitserland naar de Wereldruiterspelen in Tryon. Daar behaalde het team de vierde plek doordat Sprunger en Bacardi VDL twee foutloze rondes sprongen. 

Kort nadat de combinatie de wereldbeker springen in Dubai had gewonnen werd Bacardi in 2019 verkocht aan Jan Tops. Begin 2021 maakte Stal tops bekend de periode zonder concoursen gebruikt te hebben om spermarietjes van de twee hengsten in te vriezen. Ze gaven aan dat de hengst binnenkort weer wedstrijden zou gaan springen.

Bron: KWPN

Foto: Digishots