Afbeelding
Jenny Toes

Jenny Toes over het bijzondere veulen van Orchid’s Lonette en Chacco Blue: “Vermogen en karakter gecombineerd”

Fokkerij

De palomino pony Orchid’s Lonette (v. Kanshebber) is een groot succesverhaal voor Jenny Toes, haar partner Sjaak van der Lei en de familie Leemans. Jenny raakte op slag verliefd op de pony en gaf meerdere jonge kinderen de kans om met de pony te rijden. Inmiddels is de pony in gedeeld eigendom van Jenny, Sjaak en de familie Leemans. Lonette gaf vrijdag haar eerste veulen via een embryo. Het team koos voor een bijzondere combinatie namelijk met de hengst Chacco Blue. 

Advertisement

Gouden pony

“Lonette heeft vanaf het moment dat ze vijf jaar oud was op alle Nederlandse kampioenschappen op het podium gestaan. Zowel indoor als outdoor, ze was er altijd bij. Ze is vaak Brabants kampioen geworden en won pas geleden de KNHS jeugd topsportcompetitie. Ook internationaal heeft ze al een paar grote prijzen gewonnen. Ze is een gouden pony zowel binnen als van buiten”, begint Jenny.

87% foutloos

Jenny zag de merrie voor het eerst op concours in Haaksbergen. De merrie was toen vier jaar oud. “Ik was meteen in de ban van die pony. Ik heb haar ter plekke op dat concours gekocht. Mijn dochter is er eerst mee gaan rijden, maar na driekwart jaar is ze daarmee gestopt. Ik vind haar zo gaaf en wilde haar niet verkopen. Er hadden al meer mensen naar de pony gevraagd, waaronder de familie Leemans. Ik wilde haar wel aan de familie verkopen als ik een klein aandeel mocht houden. Ze stonden daar voor open en hun oudste dochter is er eerst mee gaan rijden. Daarna is Siebe op de merrie gaan rijden en hij rijdt nu nog met haar. Lonette heeft 87% van alle wedstrijden die ze heeft gelopen een foutloos parcours gesprongen.”


Siebe Leemans - Orchid’s Lonette KNHS Topsport Competitie 2022 © Digishots - DigiShots

Embryo

Door de lockdown vorig jaar ontstond het idee om een veulen te fokken. “Sjaak en ik wilden graag een ICSI veulen van Lonette en Chacco Blue. Sjaak bezit het sperma van Chacco Blue, waardoor we de mogelijkheid hadden om dit exclusieve sperma te gebruiken. De familie Leemans vond dat ook een leuke keuze en zo ontstond het embryo. Het veulentje is vrijdag geboren en lijkt qua uiterlijk veel op Lonette. Lonette heeft een edel hoofdje en dat heeft dit merrieveulen ook. De merrie is een palomino en haar veulen is valkkleurig. Het veulentje, die nog geen naam heeft, is heel sociaal en lief. We zagen direct een stukje Lonette staan. Het doel was om een paard te fokken, zodat de kinderen van familie Leemans daar mee verder kunnen. Ze is al best wel groot en mijn stelregel is dat als ze tot mijn navel komen ze ook wel groot genoeg worden. Ik verwacht dat ze best wel groot gaat worden. Het veulentje is voor de helft van mij en Sjaak en voor de helft van de familie Leemans. We hopen dat ze het vermogen en de stokmaat van Chacco krijgt en de rest van Lonette”, besluit Jenny lachend. En Lonette? Die schreef vandaag met vaste ruiter Siebe de Grand Prix op haar naam in Sentower Park.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan   

Foto: Jenny Toes

Siebe Leemans - Orchid’s Lonette
KNHS Topsport Competitie 2022
© Digishots