Marlies van Baalen en Jacky Kennedy DVB
Marlies van Baalen en Jacky Kennedy DVB Equigeniek

Subtop | Marlies van Baalen: “Het was nu eindelijk zo ver!”

Dressuur

Marlies van Baalen debuteerde afgelopen weekend met haar zelf gefokte en opgeleide Jacky Kennedy DVB (v. Damsey Prem) in de Lichte Tour. De combinatie won de Prix. St. Georges met een monsterscore van 74,41%.

Advertisement

Drukke zomer

Maries vertelt “Jacky Kennedy DVB is bij ons geboren en getogen. Jos Hoogendoorn heeft haar op enkele jonge paarden competities gereden. Daarna ben ik haar gaan rijden, maar door de drukke zomer met Go Legend en Ben Johnson kwam het er niet echt van om haar te starten. Ik heb haar wel doorgetraind, maar nu was het dan eindelijk zo ver.”

Compleet paard

“Ik was zelf heel erg tevreden over de proef. Afgelopen week was ik al een keer de bak wezen verkennen. Eens kijken hoe ze was op transport en hoe ze reageert op een andere locatie. Maar ze was super cool en alles pakte heel goed uit. Ze was nog heel goed in haar krachten toen ik de ring binnen reed. Ze was heel oplettend en niet kijkerig. Het is een heel compleet paard. Deze score is natuurlijk fantastisch, maar ik schrok er niet van. Ik ken haar kwaliteiten en ik ben heel blij dat ze nu al zo’n proef liet zien.”

Trainingspaard

Ze vervolgt “De training thuis gaat ook heel goed. Je merkt dat ze steeds sterker wordt in haar lichaam. Op deze leeftijd kan je hele grote sprongen maken. Over anderhalve week gaan we naar Herning met Go Legend voor de wereldbeker en dan wil ik haar ook meenemen als trainingspaard. Ik vind dat altijd heel fijn om met de aankomende generatie te doen. Dat ze mee kunnen om de sfeer te proeven, maar nog niet meteen een wedstrijd hoeven te lopen. Daarna ga ik weer wat nationale concoursen in Nederland rijden met haar. Zo wil ik dat deze winter opbouwen met haar.”

Eigen fokkerij

“We hebben een eigen fokkerij waarbij we jaarlijks gemiddeld zes veulens fokken. We pakken dat helemaal zelf op met in de hand nemen en longeren. Daar krijg je al heel veel informatie uit en vaak doet mijn moeder dat eerste stuk vanaf het zadelmak maken. We vinden het heel belangrijk dat dat met heel veel zorgvuldigheid gebeurt. Jacky Kennedy was vanaf het begin al heel fijn bewerkbaar en dat heeft ze gedurende haar hele carrière tot nu gehouden.”

Veulen

Marlies heeft de moeder van haar merrie ook gereden. “We kochten haar toen ze drie jaar oud was naar aanleiding van de NMK waar ze zich heel goed presenteerde. Inmiddels hebben we ook een nakomeling van Jacky Kennedy, een Sezuan die zijn we nu aan het aanrijden. We proberen dat goed in eigen hand te houden en het leuke is als je alles kent van veulen tot nu, dan weet je de sterktes en zwaktes waar je rekening mee moet houden. Dat vind ik eigenlijk het leukste om te doen”, vertelt ze enthousiast.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Equigeniek