Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi TN N.O.P.
Alltech FEI World Equestrian Games? 2014 - Normandy, France.
© DigiShots
Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi TN N.O.P. Alltech FEI World Equestrian Games? 2014 - Normandy, France. © DigiShots Leanjo de Koster

Denis Musterd: “Ik kreeg een brok in mijn keel”

Fokkerij

Twintig jaar geleden zag de Koning onder de springpaarden in de stallen van Denis Musterd het levenslicht. Verdi werd geboren. Het enige hengstveulen uit Clarissa (v. Landgraf I) uit de hengst Quidam de Revel. Verder heeft deze merrie alleen maar merrie veulens gebracht.

Advertisement


Verdi met zijn moeder - privé bezit

“Dat jaar zijn er 60 0f 70 veulens geboren”

“Verdi was één van de 60 of 70 veulens die dat jaar geboren zijn bij ons op stal,” vertelt Denis Musterd. “In dat jaar zijn veel goede paarden geboren. Elf hebben er in de internationale sport gelopen en meerdere zijn uiteindelijk goedgekeurd. Omdat er elk jaar zoveel worden geboren, worden er ook meerdere goede geboren, al had mijn vrouw wel een bijzondere band met Verdi. Het was als veulen al eentje met karakter. Als mijn vrouw de stal binnen kwam, lag hij vaak te slapen. Dan tilde hij zijn hoofdje even en keek, alsof hij wilde zeggen, ‘o, ben jij het’ en ging weer liggen. Een super nuchter veulen.”

Nijhof en vd Oetelaar waren geïnteresseerd                                                          

“Elk jaar kochten Henk Nijhof en Kees vd Oetelaar ongezien tien tot vijftien veulens bij ons. Ze moesten natuurlijk wel goed zijn, maar ze reserveerde er altijd een heel stel. Het veulen van Clarissa was beloofd aan Van de Oetelaar. Echter, toen Nijhof Verdi zag staan, was hij ook zeer geïnteresseerd. Uiteindelijk hebben ze een paar uur na de geboorte Verdi samen gekocht.”

Teveel handelaar

“Misschien is dat wel een van de weinige dingen waar ik ooit spijt van heb gehad. Ik was te veel handelaar. Als ik winst zag, dan verkocht ik het. Bij sommige paarden had ik achteraf beter mede-eigenaar kunnen blijven, maar achteraf is alles makkelijk. En door de verkoop hebben vele paarden ook kansen gekregen bij topruiters, die ik ze niet had kunnen geven.”

“Als ik een goede merrie zag, dan kocht ik haar”

“Wij hadden toentertijd ongeveer 250 paarden staan, waaronder 70 tot 80 fokmerries. Het andere spul waren paarden die ik uiteindelijk liet rijden en uitbrengen tot aan het Z en dan verkocht ik ze. Als ik een goede merrie zag, dan kocht ik haar. Dat moest wel stiekem soms,” lacht Musterd. “Mijn vrouw zei wel eens, ‘als je nog een merrie koopt, dan vertrek ik’, maar ik kon het toch niet laten. Zo heb ik een tijdje een Lucky Boy tic gehad. Wist ik ergens een goede merrie van hem te staan, dan sprong ik in de auto en reed ik erheen. Dat zelfde had ik ook met Almé. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar de Holsteiners. Paarden met veel vermogen. De moeder van Verdi is ook een Holsteiner.”

Alle bloedlijnen werden uitgepluisd 

“Ik pluisde altijd alles na. De bloedlijn van moeder, de bloedlijn van vader. Ik kijk goed naar de moeder van de merrie. Daar kan je veel informatie uit halen. Als ik alles had uitgezocht, maakte ik mijn hengstenkeuze. Zo koos ik ooit een hengst, die wat klein was en iedereen verklaarde mij voor gek. Ik dekte er 50 of 60 merries mee. Uiteindelijk bleek het een heel goede keuze, met goede nakomelingen.”


Afscheid Verdi TN The Dutch Masters 2022 © DigiShots - Leanjo de Koster

Mooi afscheid

“Het mooie van Verdi is altijd geweest, dat wij zo goed op de hoogte zijn gehouden van alles. Ik heb een goed contact met Nijhof en Van de Oetelaar, maar ook met Maikel van der Vleuten. Ze belde mij vaak op en ook bij het afscheid op The Dutch Masters was ik erbij. Ja, daar kreeg ik toch wel een brok in mijn keel van. Zo mooi als dat allemaal georganiseerd was. Fantastisch.”

Dat maakt trots

“We hebben uiteindelijk alle paarden verkocht. Nu hebben we enkel nog wat pension paarden staan en wat draagmerries van een Engelsman. Deze worden hier in Nederland gedekt. Wij verzorgen ze en tegen de tijd dat het veulen geboren wordt brengen we haar weg. We gaan er ‘s nachts niet meer uit voor een veulen, dat hebben we genoeg gedaan. Het heeft mij mooie dingen gebracht, de fokkerij. Ik ben bij veel grote ruiters en stallen geweest. Ben op veel plaatsen binnen geweest, waar ik anders de klink nog niet mocht vast houden. Het was een mooie tijd. Veel internationale sportpaarden en gekeurde hengsten komen uit onze stal. Dat maakt je trots.”

Bron: De Hoefslag

Afscheid Verdi TN
The Dutch Masters 2022
© DigiShots
Verdi met zijn moeder