Marlies van Baalen - Habibi DVB
NK Dressuur 2023
© DigiShots
Marlies van Baalen - Habibi DVB NK Dressuur 2023 © DigiShots DigiShots

NK Dressuur | Lees hier het liveblog terug! Marlies van Baalen en Habibi DVB nieuwe Nederlandse kampioenen Zware Tour

Dressuur

De twaalf beste combinaties uit de Grand Prix gingen zondagmiddag met elkaar de strijd aan om de medailles. Marlies van Baalen en haar krachtpatser Habibi DVB wonnen overtuigend het eerste onderdeel en gaven de leiding niet meer uit handen in de kür op muziek. Dinja van Liere en Hartsuijker wonnen de zilveren medaille en het brons gaat mee naar Zeeland met Thamar Zweistra. 

Advertisement

16.35 uur Lynne Maas met Electra 78,70%

Lynne Maas en de zwarte Jazz-merrie Electra betraden als laatste combinatie de hoofdpiste. De hete merrie leek al direct onder de indruk, maar vertrouwde op haar amazone. Lynne die sinds kort bij Rieky Young traint (net zoals Marlies, Dinja, Devenda en Laurens) probeerde de merrie lichtvoetig door de kür te rijden. Electra heeft een krachtige manier van piafferen en blinkt ook uit in haar uitgestrekte gangen. De spanning en heetheid is iets waar de combinatie vaak het meest mee te dealen heeft. De merrie beheerst alle oefeningen uit het boekje en springt haar wissels zo groot dat ze het nog net aan kan. Ze heeft een enorme werklust voor haar amazone. Een hele sterke kür met een paar kleine foutjes (halthouden en in de wisselserie) waar Lynne zeker tevreden over mag zijn! 

16.25 uur Marlies van Baalen met Habibi DVB 82,36%

Marlies van Baalen en Habibi DVB (v. Don Schufro) imponeren direct bij binnenkomst. Met een zeer krachtige piaffe kun je niet anders dan daar een hoog cijfer voor noteren. Wat een kracht en gemak straalt deze grote vos uit. Marlies heeft de kür-muziek gekozen van haar voormalige Grand Prix-paard Ben Johnson en ook dit past goed bij Habibi. In de uitgestrekte stap mag het paard meer overstap tonen. Een foutloze galoptour met een stoere uitgestrekte galop trekt de combinatie naar een nieuw persoonlijk record! 

16.15 uur Dinja van Liere met Hartsuijker 81,86%

De titelverdedigster van vorig jaar heeft ook vandaag weer alles uit de kast getoverd. Met haar tweede troef Hartsuijker (v. Johnson) reed ze een solide actieve kür. De amazone reed een foutloze proef waarbij er een enkele keer een klein communicatiefoutje op trad. De piaffe- en passagetour waren weer verbeterd ten op zichtte van de vorige wedstrijd. Hij springt loepzuivere en kaarsrechte wisselseries en in de pirouettes komt hij heel mooi terug op het achterbeen. Dinja is terecht tevreden over haar kür. Welke kleur medaille zal het haar opleveren? 

16.05 uur Thamar Zweistra met Hexagon’s Ich Weiss 81,04%

In de Grand Prix werden ze derde achter Dinja van Liere en Marlies van Baalen. Thamar Zweistra en Hexagon’s Ich Weiss (v. Rubiquil) deden er alles aan om deze positie vast te houden. Met enorm veel kracht ging de schimmel door de galoptour. Zijn wisselseries en uitgestrekte galop zijn hoogtepunten. Ook vond het paard direct de rust in de staponderdelen, iets wat we nog niet veel gezien hebben vandaag. Ich Weiss kan met zoveel gemak naar voren en terug komen op het achterbeen. De achten voor de piaffe, passage en overgangen daartussen waren niets te hoog. Welverdiende score!

15.55 uur Diederik van Silfhout met Filius Apache 76,78%

Diederik heeft pas enkele wedstrijden gereden met zijn nieuwe Grand Prix-paard Filius Apache. De ruin is een zoon van Apache en komt uit een half Friese-moeder. Diederik reed een zeer nauwkeurige kür en kon de aandacht van het paard bij hem houden. Een aandachtspunt bij dit paard blijft wel de halslengte. Hij heeft een enorm sterk achterbeen en blijft heel sterk doortrekken in de passage en piaffe. De ruiter was tevreden na zijn kür en terecht! 

15.45 uur Denise Nekeman met Boston STH 76,73%

Denise Nekeman en de zwarte Johnson-hengst Boston STH vormen al vanaf de jeugdrubrieken een combinatie. In de piaffes mag Boston wat actiever blijven en meer op de plek. De amazone kreeg hoge cijfers voor het artistieke gedeelte. Bij het aangalopperen toonde het paard een klein beetje verzet. In de galoptour kwamen ze foutloos rond wat de score mdeed stijgen. 

14.50 uur Devenda Dijkstra met Hero 75,12%

Hoe gaaf is het om tegen je partner te strijden op het hoogste niveau. Devenda Dijkstra en haar partner Laurens van Lieren reden beide mee in de kür op muziek. De amazone leidde haar paard vanaf de B zelf op naar de Grand Prix en weet hier steeds meer routine in te krijgen. Ze zit er keurig op en geeft haar hulpen met veel gevoel. Haar vosruin Hero pakt het verzamelde werk met zoveel gemak op, dat het lijkt alsof hij uren door zou kunnen gaan. In de appuyementen zou hij wat meer lengtebuiging mogen laten zien. Aan het einde moesten ze iets afstemming zoeken in de piaffepirouette. 

14.40 uur Adelinde Cornelissen met Fleau de Baian 73,52%

De lichtvoetige hengst Fleau de Baian (v. Jazz) was even onder de indruk met het binnenkomen waardoor hij niet stil wilde staan. Ook in de staponderdelen bleef de hengst nog net te gespannen. De volle broer van Adelinde’s Olympiade-paard Parzival heeft een hele mooie techniek van passagieren en piafferen. De grote wisselseries zijn loepzuiver en heel mooi geplaatst. De hengst is stil in de aanleuning en in het werk zeer geconcentreerd op zijn amazone. De combinatie reed in 2021 voor het eerst op het NK in de Zware Tour en heeft door de jaren heen veel progressie geboekt. 

14.30 uur Laurens van Lieren met Dutch Design 71,29%

De zwarte elegante hengst Dutch Design (v. Vivaldi) toonde fit en actief tijdens het tweede onderdeel op dit NK. Vanuit de stap gingen ze moeiteloos over in een galoppirouette. De ruiter moet ervoor zorgen dat zijn hengst niet te grote sprongen wil maken en in het ritme door blijft springen. Vanuit een serie om de twee kon de combinatie gemakkelijk door in een serie om de pas. Een kleine keer toonde de zwarte iets verze,t omdat ze naar de juiste afstemming zochten. Tijdens de piaffe en passage aan het einde van de proef was het beeld wat onrustiger.  

14.20 uur Mirelle van Kemenade-Witlox met Siebenstein 12 73,43%

Mireille reed met het mes tussen de tanden en liet een heel actief beeld zien. In de afstemming waren ze elkaar een enkele keer even kwijt. De Sir Donnerhall-zoon nam voldoende gewicht op in de piaffe en bleef er actief aan staan. Hij zou soms nog net iets meer in de verbinding mogen blijven. De stap toonde erg gehaast waardoor hij ritme en ruimte verloor. In de serie om de twee sprong de hengst even een wissel om de pas. De pirouettes waren klein ingezet maar de vos verloor wel wat sprong. 

14.10 uur Patrick van der Meer met Hollywood 72,74%

Patrick van der Meer bracht voor het eerst de Jazz-kloon Hollywood aan de start op het NK Dressuur. Het paard heeft veel veer en ritme in de piaffe- en passageonderdelen. Patrick is een ervaren en kundige ruiter die zijn paard heel geconcentreerd rond wist te rijden. In de pirouettes zou hij wat minder zijwaarts mogen gaan. In de uitgestrekte gangen zou hij nog iets meer lef mogen laten zien. Patrick heeft het paard zelf opgeleid en is hem nog steeds aan het scholen op het relatief nieuwe Grand Prix-niveau. 

14.00 uur Jennifer Sekrève met Hitmaker 72,93%

Jennifer reed haar twaalfjarige KWPN-hengst Hitmaker (v. Wynton) als eerste starter de ring binnen. Ze begonnen met een solide draftour waarbij de hengst meer lengtebuiging mag tonen in de appuyementen. Hij werd in de piaffe soms iets ongelijk in het achterbeen. In de staponderdelen toonde de hengst gespannen. Zo ontstond er ook een foutje in een wisselserie, ogenschijnlijk door de iets aanwezige spanning. De hengst blonk uit in de pirouettes, hij nam voldoende gewicht op en bleef goed in het ritme. 

Bekijk hier de uitslagen. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots