Jessica von Bredow Werndl (GER) - TSF Dalera BB
FEI World Cup Final Omaha 2023
© Digishots
Jessica von Bredow Werndl (GER) - TSF Dalera BB FEI World Cup Final Omaha 2023 © Digishots

WB finale dressuur Omaha | Lees hier het *LIVEBLOG* terug

Dressuur WB finale Omaha

Vanavond was het dan eindelijk zover: de wereldbekerfinale dressuur is van start gegaan met de Grand Prix. Lees hier terug welke combinaties de prachtige medailles omgehangen kregen. 

Advertisement

Simone Pearce met Fiderdance (AUS) 7e 71,32%

Simone Pearce, uitkomend voor Australië en woonachtig in Duitsland vormt al enige tijd een combinatie met deze Fiderdance (v. Fidertanz). De draftour kwamen ze zonder storingen door, maar de hengst heeft wel regelmatig de mond open. Hij lijkt iets onder de indruk te zijn van de omgeving en zich daardoor iets meer vast te houden. In de serie om de twee was de tweede wissel te laat gesprongen. De pirouettes waren keurig doorgereden en ook het laatste stuk van de draftour kwamen ze foutloos door. Als laatste starter komt de amazone uit op 71,32% en werd daarmee zevende.

Dinja van Liere en Hèrmes N.O.P. (NED) teruggetrokken

Tijdens het losrijden bleek kanshebber Hèrmes N.O.P. (v. Easy Game) niet fit. De hengst heeft zich mogelijk verstapt en is teruggetrokken uit de wedstrijd. Een enorme aderlating voor Dinja en haar team. 

Isabell Werth en DSP Quantaz (GER) 2e 77,49%

Isabell Werth en haar Quantaz (v. Quaterback) lieten een actieve maar geconcentreerde indruk achter. De uitgestrekte draf en appuyementen werden met veel ritme uitgevoerd. In de stap lieten ze wel wat punten liggen. Quantaz mag de passen beter afmaken en met meer overstap door de uitgestrekte stap heen lopen. In de passage toonde het paard actiever en meer in verbinding dan op de kwalificatiewedstrijden. Toch blijft ook dit paard nog steeds progressie maken. In de galoptour kan ze de galopwissels meer naar voren en naar boven rijden. De aanleuning mocht weleens smakelijker, maar tijdens deze proef is de ruin meer aan elkaar en constanter in de aanleuning. Een keurige proef met veel hoogtepunten brengt de combinatie naar de tweede plaats met 77,49%.

Steffen Peters met Suppenkasper (USA) 5e 74,58%

De ervaren combinatie Steffen Peters en zijn vijftienjarige KWPN’er Suppenkapser (v. Spielberg) lieten een ontspannen beeld zien. De ruin was hier en daar niet helemaal vloeiend in de afloop van de beweging. Hij was ook wat beweeglijk in de aanleuning tijdens de piaffe. In de galoptour bleef hij gedragen op het achterbeen en kon daardoor de pirouettes met veel gemak uitvoeren. De wisselseries waren iets behouden en hadden wat meer naar voren gesprongen mogen worden. Het uitgelaten thuispubliek applaudisseert luid nadat de 58-jarige ruiter heeft afgegroet. De score in de Grand Prix kwam uit op 74,58% en een vijfde plaats.

Nanna Skodborg Merrald met Blue Hors Zepter (DEN) 3e 76,17%

Nanna Skodborg Merrald is de enige amazone die voor Denemarken uitkomt op deze wereldbekerfinale. De krachtige grote vosruin is heel constant in zijn beweging en aanleuning. Nanna reed hem professioneel door de proef en kon de fout in de serie om de twee snel oplossen. Ze stelde haar paard op zijn gemak en kon heel gecondoleerd zich herpakken. In de eners reed ze misschien daardoor iets meer behouden, maar ze waren wel foutloos. Voor de eerste pirouette naar links schoot hij even naar voren. Nanna kon hem oppakken voor de inzet en leidde hem soepel door de pirouettes. Op de laatste lijn zag je de kracht die het paard heeft en met hoeveel gemak hij de piaffe en passage uitvoert. Geen foutloze proef, maar wel een proef met een heel sympathiek beeld. Ze werd derde met 76,17%.

Ingrid Klimke met Franziskus 15 (GER) 4e 75,54%

De tweede combinatie voor Duitsland, Ingrid Klimke met haar hengst Franziskus, kwam met een actief beeld de arena binnen. De elegante donkerbruine imponeert zijn voorkomen in de uitgestrekte draf en appuyementen. Een klein hakkeltje bij het aangalopperen mocht de pret niet drukken. De hengst heeft een hele mooie open aanleuning en Ingrid kan er goed aan blijven rijden. Op de laatste lijn liet hij een gezette piaffe zien, maar werd daarna iets loperig in de passage. Zoals altijd stond hij weer perfect vierkant stil voor het groeten. Ze werd vierde met 75,54%.

Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB (GER) winnares 79,92%

Titelverdedigers en Olympisch kampioen Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera BB (v. Easy Game) stonden scheef halt tijdens het binnenkomen. De sympathieke merrie bewoog met veel schwung door de drafappuyementen. De eerste piaffe begon wat vroeg en had wellicht meer op de plek gemogen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de merrie van de eerste tot de laatste pas hetzelfde in de tact bleef. Voor de overgangen werden dan ook de eerste tien uitgedeeld. De tweede piaffe was dan wel weer perfect op de plaats en het beeld toonde heel vloeiend en actief. Dan de galop. De merrie leek hier soms net iets minder over de rug dan in de draftour. Dit zag je met name terug in de wisselseries en in de pirouettes. Ze reden een hele krachtige laatste lijn waarbij de merrie weer fantastisch in balans was en het er zo gemakkelijk uit zag. Ze gaan ruimschoots aan de leiding met 79,92%. Kan hier iemand nog overheen?  

Anna Buffini met FRH Davinia la Douce (USA) 9e 70,05%

De Amerikaanse combinatie liet op verschillende stukken een heel gedragen beeld zien. Hier en daar zakte de merrie net teveel naar beneden waardoor de nek niet meer het hoogste punt was. Toch reed ze heel vakkundig door de proef. In de uitgestrekte stap miste het paard lengte en overstap. In de zigzag mocht de merrie meer lengtebuiging laten zien, ze bleef nu wat te recht en kwam iets in de knel tijdens de laatste wissel. De correcte wisselseries weren foutloos gereden en ook in de pirouettes maakten ze geen fout. Op de laatste lijn toonden ze een heel actief beeld en kon Anna haar merrie net iets meer voor zich houden. Een tevreden glimlach bij het afgroeten en de score kwam uit op 70,05% waarmee ze achter Marieke van der Putten eindigde. 

Marieke van der Putten met Tørveslettens Titanium RS2 (NED) 8e 70,78%

Marieke en ‘Tito’ (v. Totilas) moesten even wennen in de arena. Bij de eerste uitgestrekte draf galoppeerde de ruin aan. Daarna in de drafappuyementen zou hij nog wat meer gebogen mogen blijven. Ook in de tweede uitgestrekte draf verloor hij iets balans aan het einde van de lijn. In de passage en piaffetour liet hij weer sublieme stukken zien. De passen zijn loepzuiver en de eerste achten stromen binnen. Zijn wissels zijn misschien niet zo groot als bij andere paarden. In verschillende delen van de proef dook Tito net iets teveel naar beneden. Hij zou dan wat meer de neus eruit mogen hebben en naar boven mogen blijven. De score dook naar beneden toen er een fout sloop in de eners die dubbel tellen, enorm jammer. Marieke loodst hem heel vakkundig door de proef maar er zaten toch wel wat teveel foutjes in. In de eerste pirouette sprong hij achter even om wat als dubbelteller ook niet mee hielp in de score. Een iets teleurstellende score van 70,78% is het eindresultaat. 

Jordinde Verwimp met Charmer (BEL) 11e 69,22%

De combinatie voor België gaf direct een actief beeld af bij het binnenkomen. In de uitgestrekte draf bleef de elfjarige ruin mooi in balans. De Charmeur-zoon was actief in de piaffe, maar zou nog iets meer mogen zakken in het kruis. In de staponderdelen was de spanning zichtbaar, de ruin liet zijn hals niet vallen en mocht de passen ruimer afmaken. Tijdens de galoptour liet het paard grote wissels zien, maar mocht daarin rechter blijven. Hij week nu teveel van de lijn af. Een kleine miscommunicatie in de zigzag zorgde ervoor dat het paard net wat te recht bleef. De pirouettes, die dubbel tellen, kwamen goed uit de verf. Op de laatste lijn mocht hij wat meer op het achterbeen blijven en werd teveel op de hand halt gezet. De score kwam uit op 69,22%.

Morgan Barbançon met Sir Donnerhall II OLD (FRA) 14e 67,38%

De voor Frankrijk uitkomende amazone Morgan Barbançon reed haar geroutineerde zeventienjarige Oldenburger de baan binnen. De ruin heeft veel voorbeen, maar kwam even in de problemen bij de eerste piaffe waarbij hij zelfs even kort stil viel. In de passage richting de tweede piaffe liep de ruin iets slingerend en ook de tweede piaffe was niet gezet. De ruin mist activiteit en bleef hoog in het kruis. In de wisselseries springt hij grote opwaartse wissels waarbij in de serie om de twee een klein foutje sloop. Ook in de pirouettes verloor hij iets balans en zou wat actiever naar voren mogen blijven. Tijdens de laatste piaffe op de middenlijn gaat het helemaal mis. Het paard staat volledig stil en komt niet meer in het ritme. Erg zonde want dat heeft de elegante combinatie veel punten gekost. De score van 67,38% is een stuk lager dan we gewend zijn van de combinatie, maar er zaten ook grote storingen in de proef. 

Thamar Zweistra met Hexagon’s Ich Weiss (NED) 6e 73,26%

Thamar Zweistra en haar schimmelhengst Hexagon’s Ich Weiss (v. Rubiquil) mochten als eerste starters de imponerende arena betreden. In het eerste gedeelte van de proef moest Thamar er voor het mooie net iets meer aan rijden. In de uitgestrekte draf verloor de hengst wat balans en in de appuyementen mocht hij wat meer gedragen blijven. Bij het halthouden voor het achterwaarts gaan stond hij even op rust. In de piaffe liet hij weer zien wat hij echt goed kan, heel mooi in balans bleef hij op de plaats. De passage is direct weer heel actief, maar daardoor werd hij net iets onrustig in de aanleuning. In de galoptour kwamen er mooie punten op het scorebord. Ich Weiss springt krachtige grote wissels en beide series werden gereden zonder fouten te maken. Thamar kon de pirouettes heel klein en gezet doorrijden. Tijdens de laatste lijn bleef de amazone eraan rijden en Ich Weiss leek niet vermoeid. De combinatie steeg boven zichzelf uit en wist een nieuw persoonlijk record te rijden op deze wereldbekerfinale! Een geweldig resultaat van 73,26%.  

Bekijk hier de startlijst.

Bekijk hier de uitslag. 

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Digishots